EXCLUSIV VL/ Cum a ajuns Marius Stan în RĂZBOI cu primarul din Tecuci (FOTO)
Foto: Primarul Galaţiului, Marius Stan (Foto Bogdan Codrescu)

EXCLUSIV VL/ Cum a ajuns Marius Stan în RĂZBOI cu primarul din Tecuci (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor susţine că a declanşat un control de amploare la Tecuci în urma unei solicitări a lui Marius Stan * Primarul Galaţiului neagă orice implicare, dar documentele oficiale îl contrazic * Marius Stan este doar „o coadă de topor” într-un război politic, susţine Daniel Ţuchel


O adresă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prima şi a doua imagine din galeria foto de mai jos - n.a., a dus la declanşarea unui război pe faţă între primarul Galaţiului, Marius Stan şi primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel.

Care-i motivul discordiei? Fix la ora 11,59, în ziua de 21 noiembrie a.c., prin faxul Primăriei Tecuci a venit de la ANRP vestea care l-a lăsat tablou pe primarul Ţuchel. Scria negru pe alb: „Având în vedere solicitarea Primarului Municipiului Galaţi (Marius Stan, adică – n.r.), Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor va desfăşura în perioada 25-27 noiembrie 2014 o acţiune de control privind respectarea dispoziţiilor legilor care au stat la baza reconstituirii drepturilor de proprietate în temeiul Legii nr.10/2001 şi a legii fondului funciar în judeţul Galaţi”.

Pus în faţa Corpului de Control, primarul Daniel Ţuchel n-a putut decât să se întrebe: „Ce treabă are la primarul din Galaţi cu administraţia din Tecuci? Că doar Marius Stan n-are nici o tutelă asupra Tecuciului, nici materială, nici administrativă!” Ţuchel a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Marius Stan, dar degeaba. „N-a răspuns. De ce? Ar fi trebuit să recunoască faptul că s-a băgat unde nu-i fierbe oala”, ne zice Ţuchel.

Pomelnicul retrocedărilor

Cu sau fără explicaţiile lui Marius Stan, primarul din Tecuci a dat „extemporal” la retrocedare în faţa Corpul de Control al ANRP. Iar cei de la centru, veniţi tocmai din buricul Guvernului, au solicitat să li se pună la dispoziţie ditamai pomelnicul: toate documentele care stat la baza emiterii dispoziţiilor de restituire în natură, actele ce au stat la baza emiterii dispoziţiilor de compensare în bunuri sau servicii, documentele administrative în baza cărora s-a stabilit ordinea de soluţionare a notificărilor şi, nu în ultimul rând, toate documentele care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate în temeiul fondului funciar.

„Le-am scos pe toate şi le-am pus pe masă. Corpul de Control a făcut copii după toate documentele, s-a făcut un proces-verbal pe care l-am semnat cu toţii şi au plecat”, ne-a spus primarul Daniel Ţuchel. Ce anume căuta Corpul de Control al ANRP la Tecuci? Nimeni n-a dat nicio explicaţie.

Politica, bat-o vina

Iţele misterului controlului de la Tecuci duc şi spre zona politică. Pe de o parte, între primarul de Galaţi şi primarul de Tecuci relaţiile erau departe de a fi cordiale. Iar Ţuchel recunoaşte deschis acest lucru: „Au mai fost între noi unele probleme, pe vremea când domnia sa, Marius Stan, era vicepreşedinte la PNL. L-am acuzat de non-combat şi au mai fost unele schimburi de replici…”

Şi cărările politice pe care au luat-o cei doi primari au fost diferite. Prima dată, când s-a lăsat cu scandal în PNL pentru şefia organizaţiei între Marius Stan şi Victor Paul Dobre, primarul Ţuchel a fost de partea acestuia din urmă. Iar mai recent, de când cu ordonanţa „traseiştilor”, Marius Stan a virat-o spre UNPR şi alianţa cu PSD, devenind astfel adversar deschis al taberei liberale. Dar poate că toate astea s-ar fi terminat cu un mare „fâs” dacă, în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, nu ar fi apărut la Galaţi taman preşedintele ANRP, George Băeşu. Oficial, dumnealui a venit să se întâlnească la Prefectură cu beneficiarii legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţilor, dar Ţuchel, prezent şi el la întâlnire, l-a suspectat de faptul că scopul lui era doar de a face campanie electorală în favoarea PSD. De aici până la a se încinge spiritele n-a mai fost decât un pas, iar Ţuchel şi Băeşu n-au ezitat să îl facă. Cert este că preşedintele ANRP şi-a ieşit din pepeni, iar la nervi, de faţă cu toată lumea, i-a amintit lui Ţuchel „că au mai fost şi alţii care i-au vorbit de sus şi mai târziu au regretat”.

Primarul Stan tace şi face

Am vrut să aflăm ce are de spus şi primarul Marius Stan în toată povestea asta. Am încercat de mai multe ori să-l contactăm telefonic, dar nu ne-a răspuns. Am apelat atunci la purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ema Turcu. Sec şi la obiect, la solicitarea noastră s-a răspuns printr-un sms: „Domnul primar (Marius Stan – n.r.) nu a făcut nici o sesizare la ANRP care să îl vizeze pe primarul de la Tecuci. Nici nu are competenţa să facă acest lucru. Domnul Marius Stan este preocupat de problemele Galaţiului, nu de ale Tecuciului”.

Ce putem să înţelegem de aici? Ori primarul Galaţiului, Marius Stan, pur şi simplu minte cu neruşinare, ori preşedintele ANRP, George Băeşu, a încercat printr-un fals grosolan să acopere un abuz în funcţie. Oricum ar fi, situaţia este la fel de gravă şi nu lipsită de conotaţiile penale. „Eu cred că, pur şi simplu, preşedintele ANRP l-a folosit pe Marius Stan drept „coadă de topor”. Nu mă sperie lucrul acesta, dar mă intrigă faptul că mai sunt unii care, în ziua de azi, înţeleg să facă politică în felul acesta!”, a declarat primarul din Tecuci, Daniel Ţuchel (a treia imagine din galeria foto).

Desigur, în toată această ecuaţie, rămâne de văzut şi ce va descoperi Corpul de Control al ANRP în urma controlului de la Tecuci.

 

Citit 3966 ori Ultima modificare Luni, 01 Decembrie 2014 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.