Criza îşi arată colţii

Criza îşi arată colţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Au scăzut încasările la bugetul local * Niciun cumpărător nu s-a prezentat la licitaţia pentru terenuri organizată de Primărie * Veştile bune pentru tecucenii din tabăra de sinistraţi întârzie *

La Tecuci, criza economică a început să-şi manifeste efectele, iar primăria încearcă să se descurce. „N-o ducem nici foarte rău ca să putem spune că această criză economică ne duce într-o situaţie limită, dar, într-adevăr, se constată anumite întârzieri la plată, în special în sectorul economic. Dacă încasările de la persoanele fizice sunt pe mediile anuale, agenţii economici au restanţe şi încercăm într-o comunicare permanentă cu ei să găsim soluţii pentru a se încasa sumele. Bineînţeles le acordăm o înţelegere mai mare faţă de alţi ani, dar nu înseamnă însă că nu ne folosim şi pârghiile de a obţine banii”, ne-a declarat primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain (foto).

Încasări mai mici

La impozite şi taxe persoane fizice, încasările Primăriei Tecuci sunt în proporţie de 40 la sută faţă de program, deci în grafic. În schimb, încasările din zona economică se ridică la doar 26 la sută faţă de plan.

„26 la sută înseamnă încasări pe un trimestru, ori noi suntem în a cincea lună, deci se constată o scădere. E vorba de 16 miliarde de lei vechi încasate faţă de 63 de miliarde program anual”, ne-a declarat primarul care regretă că agenţii economici consideră plăţile la bugetul local drept ultimele obligaţii din lista de datorii. E o greşeală pentru că, dacă din lipsa fondurilor se blochează oraşul, şi ei, şi angajaţii vor avea de suferit.

Nu vin cumpărătorii

Edilul Tecuciului încearcă să compenseze întârzierile la plata dărilor prin trei modalităţi: accesarea fondurilor UE, valorificarea domeniului privat al municipiului prin licitaţii, concesiuni, închirieri şi accesarea programelor guvernamentale. Tecuciul a reuşit să câştige deja două proiecte europene şi se zbate pentru alte două. În schimb, la valorificarea domeniului privat, la licitaţii nu au venit cumpărătorii.

„Am scos la vânzare terenuri libere pentru construcţii de case, activităţi economice, construcţii de supermarketuri. Avem loturi mici în zona centrală, terenuri valoroase în zona de acces în municipiu, inclusiv un lot foarte mare de 1,6 hectare pentru construcţia unui supermarket în interiorul unităţii militare. Procedurile sunt făcute, aşteptăm doritori. Am avut două etape de licitaţiile în care, din păcate pentru niciunul dintre loturile scoase la vânzare nu s-a prezentat nimeni. Criza imobiliară se manifestă, poate şi preţurile sunt mai mari pentru momentul actual”, ne-a spus primarul.

Sprijinul se lasă aşteptat

Încă de la începutul anului, edilul tecucean a făcut multiple demersuri pentru sprijin guvernamental. Printr-un memoriu a cerut dreptate pentru sinistraţii tecuceni care par condamnaţi să rămâne în tabără. Finkelstain a solicitat 4.000 de lei pentru achiziţia de locuinţe sociale de pe piaţa liberă.

„E mai ieftin să cumperi un apartament gata făcut decât să-l construieşti. Plus că dacă ne apucăm de construit ceva nou ar însemna să ne consolăm cu ideea că aceşti oameni ar mai sta o iarnă în module, ceea ce nu-mi doresc. Aşteptăm un răspuns, promisiuni avem”, ne-a declarat primarul Eduard Finkelstain.

Citit 708 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.