Eu de ce votez?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După atâtea instrucţiuni cum votăm, astăzi vă prezentăm câteva informaţii menite să răspundă la întrebarea: „noi de ce votăm?”. Dar să începem cu … o curiozitate. Ştiaţi că la aceste alegeri se împlinesc şi 30 de ani de la primele alegeri europene?

Trebuie ştiut că alegerile europarlamentare din această vară se desfăşoară, în perioada 4-7 iunie, în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene. Iată un „decalog”, zece lucruri pe care este bine să le ştim, atunci când vom merge la vot, pe 7 iunie.

Parlamentul European este singura instituţie europeană aleasă direct de către cetăţeni. De asemenea, Legislativul UE (adică Parlamentul European) adoptă legi ce intră în vigoare în toate cele 27 de state membre UE. Tot Parlamentul European aprobă preşedintele şi membrii Comisiei Europene înainte ca aceştia să îşi preia posturile.

Ce ar mai fi interesant de ştiut? Că în Parlamentul European se lucrează în 23 de limbi, ca această structură legislativă se reuneşte în plen în două sedii: Strasbourg şi Bruxelles.

Totodată, deputaţii europeni provin din statele membre UE direct proporţional cu populaţia acestora: de aceea, Germania are cei mai mulţi deputaţi europeni, iar Malta, cei mai puţini. Deputaţii europeni în ocupă locurile, în PE, în funcţie de grupurile politice de care aparţin, nu înfuncţie de ţară. PE supraveghează Activitatea Comisiei Europene şi o poate demite dacă nu este mulţumit de activitatea acesteia.

PE are ultimul cuvânt asupra bugetului UE şi, nu în ultimul rând,  iată o informaţie menită să descreţească frunţile: PE consumă, în timpul sesiunii, 3,5 tone de portocale pe zi!

Citit 700 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.