APA CALDĂ a gălăţenilor vine de la Brăila! De când se va relua furnizarea

APA CALDĂ a gălăţenilor vine de la Brăila! De când se va relua furnizarea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform declaraţiilor primarului Marius Stan, un cazan de apă fierbinte, scos la licitaţie în oraşul vecin, ar putea asigura apă caldă în Galaţi, începând din luna august


Alimentarea cu apă caldă ar putea fi reluată în municipiul Galaţi în luna august! Primarul Marius Stan a declarat, ieri, că a găsit soluţia pentru rezolvarea crizei pe celălalt mal al Siretului, la Brăila. Practic, conform edilului-şef, un cazan de apă fierbinte, scos din uz în oraşul vecin, ar putea ajunge la Galaţi pentru a asigura apa caldă menajeră a zecilor de mii de gălăţeni care, de la 1 aprilie, sunt obligaţi să facă duşuri reci.

"Prin amabilitatea domnului primar Simionescu, am găsit, mai aproape decât credeam, un CAF (cazan de apă fierbinte - n.r.) pe care ei l-au scos din uz din cauză că au permis, în urmă cu doi ani de zile, debranşarea tuturor cetăţenilor de la sistemul centralizat. Cazanul este în condiţii excepţionale. Am fost marţi, împreună cu specialiştii de la CET, l-am văzut, se pliază exact pe condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească CAF-ul pe care noi voiam să îl achiziţionăm pentru punctul din Ţiglina II. Diferenţa este că în loc să investim 1,5 milioane de euro, cum se preconiza, acest CAF, cu tot ce înseamnă pompe şi agregatele complementare, costă maximum 1,2 milioane de lei. Este scos la licitaţie", a afirmat edilul-şef.

Marius Stan a precizat că "investiţia este cum nu se poate mai eficientă”, întrucât, odată montat cazanul de apă fierbinte, Electrocentrale ar economisi, în perioada în care va furniza doar apă caldă, aproximativ 80 de milioane de lei. "Vara sunt obligaţi, datorită mărimii cazanelor, de 400 de tone, să încarce cel puţin 150. Necesarul pentru oraş este de maximum 50 de tone. Şi atunci sunt obligaţi să încarce până la 150, acea sută însemnând o pierdere uriaşă pe care şi-au asumat-o de 20 de ani încoace. Întrebarea, puneţi-o dumneavoastră retoric, de ce nu a fost o minte luminată până acum să scutească pierderi de 80 de milioane pe an?", a spus primarul. "La Brăila a fost folosit acest cazan de apă fierbinte şi pentru încălzirea oraşului, dar aveau mai puţini abonaţi decât noi”, a adăugat edilul.

Ministerul Energiei vine cu finanţele

Marius Stan a explicat că municipalitatea nu va putea însă investi pentru cumpărarea cazanului de apă fierbinte al brăilenilor, întrucât acesta va ajunge în „curtea” Electrocentrale, astfel că Ministerul Energiei se va ocupa de achiziţia acestuia.

"Motivul pentru care am fost şi avem nevoie de Guvern este următorul: acest CAF nu poate fi montat decât pe domeniul aparţinând Electrocentrale, motiv pentru care cei care pot să facă investiţia, pentru că noi nu avem cum să facem investiţie din bani publici, ai administraţiei locale, pe domeniul altcuiva, sunt cei de la Ministerul Energiei. Am primit garanţia că miercuri, la şedinţa de Guvern, acest lucru se va aproba fără niciun fel de reţinere", a declarat Marius Stan.

În ceea ce priveşte căldura din casele gălăţenilor, primarul a precizat că "suntem condamnaţi să mergem tot pe CET-ul actual, care, din păcate, este supradimensionat, ca şi capacitate a cazanelor, este şi energofag. Realist, trei ani suntem obligaţi să funcţionăm tot pe baza CET, până când ne vom dezvolta strategia paralelă de furnizare a agentului termic".

Primarul municipiului Galaţi a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce, prezent la Galaţi, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele UNPR pe ţară, a anunţat că Marius Stan a fost numit vicepreşedinte al partidului la nivel naţional.

Citit 11873 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2015 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.