Preşedintele Consiliului Judeţului NU va mai fi ALES DIRECT. Noua lege a ALEGERILOR LOCALE a trecut de Senat
Foto: Foto arhivă, "Viaţa liberă"

Preşedintele Consiliului Judeţului NU va mai fi ALES DIRECT. Noua lege a ALEGERILOR LOCALE a trecut de Senat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, partidele şi negocierile dintre formaţiunile politice vor impune şeful CJ


Preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi prin „vot indirect”, conform noii legi a alegerilor locale, care a fost aprobată, la începutul acestei săptămâni, de Senat. Astfel, şeful CJ va fi desemnat din rândul consilierilor judeţeni, cum s-a procedat până în anul 2008, când a fost introdus votul uninominal. Evident că, în acest caz, cuvântul decisiv îl vor avea partidele politice şi negocierile dintre acestea, iar cetăţenii vor vota listele de consilieri propuse de formaţiunile sau alianţele politice pentru forul legislativ judeţean. Conform noilor prevederi, şeful Consiliului Judeţului va putea fi revocat cu votul a două treimi din numărul consilierilor judeţeni.

În ceea ce-i priveşte pe primari, aceştia vor fi aleşi, ca şi la precedentul scrutin, în urma unui singur tur. Astfel, candidatul care se va clasa pe primul loc, indiferent că va obţine un scor electoral de 80 la sută, spre exemplu, sau de doar 25 la sută, se va afla la cârma oraşului pentru următorii patru ani.

La dezbaterile din plenul Senatului, liberalii au propus alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi alegerea preşedintelui CJ prin vot direct, tot în două tururi de scrutin. Amendamentele, însă, au picat la vot, iar în final propunerea legislativă a fost adoptată cu 114 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi patru „abţineri”, fiind susţinută de senatori din toate partidele politice.

Ce spun primarii despre noile reglementări

Primarul comunei Nicoreşti, Ionel Boghiu (PNL), ne-a declarat că susţine noile prevederi legislative, în special din considerente economice. „Sunt de acord cu noua lege. Nu se mai cheltuiesc bani de două ori. Se cheltuiau sume importante, întrucât costurile sunt foarte mari la alegeri”.

Şi primarul comunei Schela, Maricel Petrea (UNPR), ne-a declarat că este mulţumit de noile prevederi. „Consider corectă alegerea primarului dintr-un singur tur. Un primar care a făcut treabă, dar a deranjat, ar fi avut de suferit în cel de-al doilea tur. Nu era corect ca pentru turul doi să se facă tot felul de alianţe şi să se dea peste cap votul oamenilor din primul tur. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţului, este o alegere nemaipomenită ca partidele şi alianţele să aleagă un om cu viziune, care să ştie să conducă şi să fie îndreptat spre performanţă. Este ideal acest lucru, pentru ca şi Consiliul să fie de partea lui şi să-l sprijine în implementarea proiectelor”.

În schimb, edilul-şef din Valea Mărului, Virgil Doca (PSD), ne-a mărturisit că este nemulţumit de noile prevederi, atât în ceea ce priveşte alegerea primarilor, cât şi a preşedinţilor de consilii judeţene. „Poporul este cel care trebuie să aleagă. Cred în votul poporului, indiferent cum este el, în Parlament bicameral. Noi amestecăm lucrurile. Luăm de la nemţi ce ne convine, de la francezi la fel. Nu merge pe bucăţi, pentru că nu facem puzzle. Ar trebui să alegem acelaşi model de sus până jos. Atâta timp cât nu există o strategie clară, susţinută de toate partidele politice, lucrurile nu vor funcţiona. La noi, gândul este cum să fentăm sistemul. Atâta timp cât ţara nu are în frunte oameni care să o iubească şi cărora să le pese de popor, putem să dăm milioane de lei, e degeaba. Nu am avut nicio teamă şi nu am nici acum, dar poporul este cel care trebuie să decidă”.

Pentru a se aplica la alegerile locale de anul viitor, noua lege ar trebui adoptată şi de Camera Deputaţilor şi, apoi, promulgată de preşedintele României până la mijlocul anului, întrucât, conform Curţii Constituţionale, orice lege care vizează alegerile trebuie modificată cu minimum un an înainte.


 

Citit 1716 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.