Brăhăşeşti şi Rădeşti, destinaţii „turistice” de top la europarlamentare

Brăhăşeşti şi Rădeşti, destinaţii „turistice” de top la europarlamentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rădeşti şi Brăhăşeşti au fost polii „turismului” din judeţ în ziua euroalegerilor * La Pechea, cei 355 de „musafiri” din duminica Parlamentului European au dublat procentul de participare la vot al comunei *

Agenţiile de turism şi presa se întrec în topuri ale destinaţiilor turistice, mai ales că sezonul concediilor este abia la început.

Vă propunem şi noi, astăzi, un top turistico-electoral, pornind de la ideea că nu mai puţin de 15.073 de persoane au votat pe listele suplimentare în judeţul Galaţi. Fără acestea, prezenţa la vot în judeţul nostru ar fi fost de numai 16 la sută.

Potrivit legii, pe listele suplimentare votează persoanele aflate în tranzit, cetăţenii care nu au domiciliul stabil în Galaţi, turiştii sau musafirii. Aşa cum am mai spus-o, numărul votanţilor pe liste suplimentare rivalizează cu cel din judeţul Braşov, celebru prin potenţialul său turistic. Cum nu suntem nici măcar la jumătatea atracţiei turistice din Braşov, am fost curioşi să aflăm care au fost localităţile cu cei mai mulţi vizitatori în ziua alegerilor.

Oraşe „neatractive”

Municipiul Galaţi a numărat nu mai puţin de 3.208 alegători pe listele suplimentare, adică 6,7 la sută din procentul şi aşa foarte mic de cetăţeni care s-au prezentat la urne - 18,14 la sută. Galaţiul a fost de altfel „polul absenteismului la urne”.

La Tecuci s-au înregistrat 655 de persoane suplimentare, procentual 8,12 la sută din cei 21,48 la sută care au votat. La Târgu Bujor 187 de „venetici” au votat pentru Parlamentul European, iar la Bereşti numai 59.

Pechea cu mulţi vizitatori

Nu există localitate a judeţului în care să nu fi votat câteva zeci, dacă nu sute de alegători aflaţi în tranzit. Cel mai mare număr de vizitatori l-am găsit în comuna Pechea – 355 de votanţi pe listele suplimentare. În condiţiile în care prezenţa la urne a fost de numai 28,01 la sută, procentul „suplimentarilor” ajunge aproape la jumătate – 14,36 la sută.

Următorul în top este Iveştiul, cu 318 alegători suplimentari, reprezentând 12,59 la sută din cei 33,37 care s-au prezentat la urne. Locul al treilea pe podiumul alegerilor pe liste suplimentare îi revine Brăhăşeştiului.

Nu ştim cât de mult atrag palatele din Toflea, sau cât de multe rude le-au venit în vizită rromilor în duminica alegerilor, cert este că la Brăhăşeşti au votat pe listele suplimentare 313 persoane, adică 15,51 la sută din cei 36,27 la sută care şi-au exercitat dreptul de vot.

Atracţie de Rădeşti

Cel mai mare procent de votanţi pe listele electorale s-a înregistrat la Rădeşti – 28,78 la sută din cei 75,63 la sută de cetăţeni care au participat la alegerile europarlamentare. La Suhurlui, din 558 de votanţi, o sută, adică 17,92 la sută, au votat pe listele suplimentare.

Nu acuzăm pe nimeni de turism electoral, dar, dacă aceste localităţi manifestă o asemenea atracţie pentru vizitatori, atunci poate că autorităţile, în frunte cu ministrul Elena Udrea, ar trebui să investească pentru promovarea lor.

Citit 1677 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.