O investiţie de milioane va SCHIMBA INTRAREA ÎN ORAŞ. Despre ce este vorba

O investiţie de milioane va SCHIMBA INTRAREA ÎN ORAŞ. Despre ce este vorba
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Investiţia, aprobată joi, 25 iunie, de aleşii locali, se ridică la 11,7 milioane de lei * Trei fântâni arteziene care spun povestea Dunării, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră, un obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş şi o stemă a oraşului, luminată cu reflectoare, ar putea schimba total intrarea în oraş dinspre Brăila


Intrarea în oraşul Galaţi dinspre Brăila s-ar putea schimba radical, pentru că aleşii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor". Documentul, realizat de SC Atelier 3D SRL Galaţi, a fost singurul proiect care a suscitat discuţii în şedinţa Consiliului Local de joi seara. Aleşii PNL au ridicat obiecţiuni legate de punctul forte al întregii amenajări - trei fântâni arteziene şi faţă de costuri.

Ce-au spus liberalii

Inginerul Săvel Rotaru a declarat că este de acord cu studiul de fezabilitate, dar ar prefera ca amenajarea să cuprindă doar spaţii verzi, nu şi fântâni arteziene, pentru că apa creează deja mari probleme în oraş. Primarul Marius Stan a replicat că tema proiectului este legată de Dunăre - prezentarea ei de la izvor la Marea Neagră - şi fără apă n-ar avea sens.

Liberalul Viorel Trif a atacat costurile: „Nu spunem că ele nu corespund lucrărilor efective. Să analizăm priorităţile reale ale oraşului, având în vedere că este, totuşi, o valoare de 11 milioane de lei, deşi proiectul este util, pentru că schimbă faţa Galaţiului”. „În Galaţi, carosabilul se lasă şi se surpă fără motiv. Lucrările de hidroizolaţie a acestor fântâni trebuie tratate cât se poate de serios, întrucât tocmai lucrările care ar înfrumuseţa intrarea în oraş s-ar putea să ne ducă în situaţia în care să ne facem de râs”, a adăugat dr. Mihail Bucatanschi.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Ce prevede studiul de fezabilitate

Studiul de fezabilitate vizează bulevardul Galaţi, de la intersecţia cu bulevardul Dunărea până la intersecţia semaforizată din dreptul sensului giratoriu de la Universitatea Danubius, continându-se cu un tronson cu lungimea de 150 de metri pentru a se putea amenaja intersecţia cu DN 22B.

Arhitecţii propun ca principala poartă de intrare în municipiul Galaţi să fie marcată cu un semnal reprezentativ în capătul de sus al pantei existente între Drumul de Centură şi ansamblul de blocuri: o stemă a municipiului şi literele care compun cuvântul GALAŢI, realizate din casete metalice montate pe o structură de susţinere din profile metalice, colorate şi luminate cu reflectoare.

Înlocuirea chioşcurilor existente cu module comerciale concepute unitar vine la pachet cu amenajarea intrărilor în tronsoanele de bloc, a spaţiilor pietonale cu alei, a spaţiilor verzi şi reconfigurarea spaţiilor de parcare.

Sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi reamenajat prin amplasarea în centru a unui obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş, iar închiderea perimetrală a sensului giratoriu se va face cu o zidărie de piatră cu o terminaţie crenelată.

Arhitecţii propun şi un ansamblu de artă urbană în capătul de nord al scuarului central, prin plantarea a trei şiruri de gard viu, cu înălţime variabilă, care să creeze ideea de valuri, şi o serie de elemente decorative cu traseu sinuos de diferite înălţimi din material translucid luminat.

Punctul forte îl constituie realizarea unei fântâni decorative „Dunărea”, cu trei secvenţe succesive: fântâna „Pădurea Neagră” (realizată din piatră neagră ce sugerează izvorul fluviului), fântâna „Cascadele” (care sugerează traseul fluviului) şi fântâna „Marea Neagră” (un bazin larg, traversat de o punte din grătare metalice, amplasat în dreptul intrării în parcul Selgros. Mai mult, arhitecţii propun ca parcul să devină unul de aventură, pentru că panta naturală accentuată permite instalarea de tiroliene, pereţi de căţărare şi tir cu arcul.

Amenajarea bulevardului Galaţi implică reabilitarea parţii carosabile, a trotuarelor, amenajarea unei piste pentru biciclişti pe toata lungimea arterei carosabile, amenajarea de parcări noi şi reabilitarea celor existente. Pentru DN 22B se are în vedere amenajarea părţii carosabile, şanţuri şi rigole, realizarea unor elemente de siguranţa circulaţiei, amenajarea scuarului central din axul bulevardului, dar şi a spaţiilor verzi de aliniament, din intersecţii şi din interiorul zonelor de locuit, între trotuar şi blocuri.

„Porţile oraşului trebuie să arate civilizat”

Arhitecţii au estimat că valoarea totală a investiţiei se ridică la 11.703.836 de lei cu TVA, iar durata de realizare este de 12 luni. Sursa de finanţare implică şi un împrumut, dar primarul Marius Stan a declarat că investiţia va fi cuprinsă la rectificarea bugetară: „Discuţiile despre cât costă mi se par chiar populiste. Intrarea în oraş, porţile oraşului, trebuie să arate civilizat şi costurile are cine să le verifice, Curtea de Conturi”, a conchis Stan.

Citit 11115 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2015 10:13

27 comentarii

 • postat de (*_*)
  Marți, 18 August 2015 13:23
  5.13.186.***
  bai TRALALA dute ba la tara si ia cu tine toti marlani si frustrati care se plang ca nu se face nimic in galati si daca se face nu le convine, locuri de munca sa creeze mamele voastre impreuna cu Ponta si Bacalbasa, invatati care sunt atributiile unui primar si dupa vorbiti in plm mea de inculti ce sunteti. V-ati invatat sa va plateasca primaria datoriile, am un vecin cu ditamai masina in parcare si are 320 de mil (bani vechi) de platit la intretinere mie unul nu mi-se pare corect ca sai plateasca primaria datoriile din bani mei
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Duminică, 28 Iunie 2015 14:58
  5.12.8.***
  Intrarea in oras sa arate bine, care oras? Fostul oras Gl arata ca si un sat uitat de lume. Vechiul oras e mort iar investitiile serioase pt. asa-zisul oras nou, se misca greu. Mizerie, parcuri putine care si alea sunt vandalizate, transportul in comun mizerabil, gara de calatori infecta, faleza Dunarii se surpa, strazi si trotuare cu gropi, blocuri colorate in fel si chip dupa izolatia termica facuta fara cap, etc. Acest fost oras colcaie de mirlani tatuati, cu ceafa groasa masini de lux si prostituate. In acest tirgusor cu numele de Galati, unde somajul este fff mare, altele sunt prioritatile.
  3
  13
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 28 Iunie 2015 13:25
  89.137.228.***
  Sa vezi dezvoltare economica ce va avea orasul in urma investitiei. Sigur nea Vega face lucrarea care se va lasa cu mari surpari peste un an.
  5
  7
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 28 Iunie 2015 12:14
  5.13.179.***
  Ceea ce s-a intamplat in sedinta este tipic politicii romanesti. Specialistul in constructii spune ca NU trebuie fantana arteziana ca destul avem probleme cu apa in sol iar DESTEPTUL de primar spune lasa ca merge si asa, asa vreau eu si gata. Bani cheltuiti degeaba cu proiectul asta, pe drum ala nu ircula decat galatenii care au treaba in bucuresti si brailenii care vin la munca in Galati.
  7
  11
  Raportează
 • postat de Marin
  Duminică, 28 Iunie 2015 11:42
  5.2.205.***
  Bai imbecililor :)) lumea nu are apa ca nu isi plateste factura!! sa se duca sa ia apa cu lingurita din partea mea, pe noi astia restu cu responsabilitati si cu facturile platite sa ne lasati in parte ca meritam un oras mai frumos. Ma doare pe mine in c00r ca nu aveti voi apa rece si calda, e normal sa nu aveti daca nu va platiti facturile DAR aveti telefoane scumpe, televizoare mari, computere si conexiuni la net etc. Ia ziceti, daca nu va platiti netul sau cartela la telefon ce se intampla ? Incetul cu incetul, se infrumuseteaza si orasul asta, mai e mult pana sa arate decent, dar bine ca s-a inceput, aratam naibi ca Valea Jiului.
  6
  13
  Raportează
 • postat de scm
  Duminică, 28 Iunie 2015 00:12
  130.226.214.***
  aproape 3 milioane de euro...
  asta e mai mult o insulta la adresa noastra.
  8
  7
  Raportează
 • postat de Jojo
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 19:33
  5.13.255.***
  Domnule primar,
  Poate ați uitat că gălățenii achită impozitele și taxele locale!!!
  Acești gălățeni așteaptă să lucrați înainte de toate în folosul lor!
  Dar ce văd gălățenii când ies din casă?
  Mizerie, caini maidanezi, motani tomberonezi, alei și trotuare desfundate cu capace de canalizare lipsă, iluminat lipsă.
  Ce confort au gălățenii în case?
  Unii nu au apă caldă, alții nu au nici apă rece. Mai grav e faptul că sistemul de încălzire e la pământ și vine acuși iarna.
  Oare s-au rezolvat aceste probleme, poate pe alocuri unde locuiesc potentatii urbei.
  Poate că trebuie amenajată nu doar o intrare în oraș. Mai sunt intrările din Bariera Traian - zonă Metro unde nu ați fost în stare să plombați toate gropile, intrarea dinspre Movileni plină de denivelări și gropi în special pe banda unu, intrarea dinspre Giugiulești, intrarea dinspre Schelă și să nu uităm intrarea de la trecere bac care trebuie lărgită, modernizată cu bandă de așteptare ptr autovehicule, cu pistă ptr bicicliști, cu trotuare pietonale amenajate și pt persoanele cu handicap ca doar accesul se face și la faleză inferioară și îngropatul debarcader zonă unde chiar ar trebui o parcare dimensionată corespunzător precum și stație de autobuz - chiar mai este vreun bus care face legatura dintre zonă trecere bac cu orașul.
  Dar, domnia voastră nu înțelegeți ca înainte de a pune "chelului tichie de mărgăritar" aveți obligația de a deservi înainte de toate nevoile gălățenilor care achită taxe și impozite, gălățenii care abia așteaptă să va "voteze"!

  PS Vă sfătuim să mergeți la pas prin cartierele urbei ca să constatați ce trebuie făcut pentru contribuabilii care v-au votat.
  5
  16
  Raportează
 • postat de Pc
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 18:41
  95.76.32.***
  .....bine ca nu face tunel pe sub Siret !!!....dar nu mai bine repara trotuarele si aleile din cartiere sa nu ne mai rupem piciorele si rotile masinilor ????
  3
  11
  Raportează
 • postat de Un Galatean
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 15:35
  5.13.219.***
  Auziti domn primar? Da o fantana din aia arteziana cu apa calda se poate? Eventual printre blocuri daca nu-i cu suparare?
  Ahh, si vedeti cu studiile de fezabilitate ca au prostul obicei sa expire - alti bani, alta distractie ... si am banuiala ca banii-s cam din buzunarul nostru.
  3
  22
  Raportează
 • postat de VECINU DE LA 3
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 15:33
  5.13.233.***
  dar in interseactia aia e frumos asa cu 2 vulcanzari si peco ala ...unde odata ca niciodata era parc toata zona? si statie de taxiuri pe o banda ..si masini parcate pe trotuare.... pe unde erau odata spatii verzi si au turnat beton ca n-aveau bani de boscheti ?

  Sa faca parc pana la puma ...nu la tantari acolo langa centurica aia care desparte de o fosta groapa de gunoi (...)

  Cum au furat paduricea aia ..asa o sa fure si fantanele alea...cum sa furat si alaturi bateriile de la panourile solare de pe stalpii de iluminat

  Sa faca curat in intersectia aia cu gheretele alea de tabla care vor sa fie vulcanizari ...
  2
  13
  Raportează
 • postat de as vrea..
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 15:02
  5.13.131.***
  O LUME NEBUNA...Cum fantani aarteziene...cand oamenii se ingramadesc sa prinda un bidon de 5 l. de apa adusa cu cisterna de Apa canal...cand ne umple paduchii ca nu avem apa calda...cand la iarna o sa tremuram de frig...cand nici cu bicicleta nu poti circula pe unele strazi...din cauza gropilor...cand ne inpiedecam prin parcuri de rahati de caini ,...etc.RUSINE...
  8
  17
  Raportează
 • postat de anti-proSTANi
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 14:41
  5.13.236.***
  pt. TRADIUS SMAN : daca tu crezi ca marea evaziune e la maxi-taxi inseamna ca tu traiesti pe alta lume ! Berbecule deschide ochii !
  20
  5
  Raportează
 • postat de MM
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 14:16
  82.137.15.***
  Daaaaa dar surpriza cea mai mare e ca in acele fantani arteziene vom putea face si croaziere contra unei sume modice cu PANZARUL lui STEFAN CEL MARE atunci sa vezi atractie turistica la GROAPA de GUNOI numita pompos ORASUL GALATI!!! :):):):) Ooooofffff Doamne cata SCHIZOFRENIE,MESCINISM si INCOMPETENTA poate fi in PRIMARIE!!!... Orasul nu are inca rezolvata incalzirea centrala pt iarna apa calda la fel incerta strazile sunt intr-o stare deplorabila,creare de noi locuri de munca prin investitii de interes local/judetean cu parteneriat public-privat cu fonduri UE nimic in zare si lor l-e arde de fantani arteziene si alte bazaconii de genul asta,cand astea ar trebui facute mai pe la urma.
  6
  13
  Raportează
 • postat de tradius sman
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 13:59
  176.32.21.***
  Cele mai mari probleme ale orasului sunt strazile, industria si coruptia/incompetenta primariei, cl, si a pseudoparlamentarilor de rahat ce ne reprezinta. Si acum reluam concret :
  - strazile din oras sunt praf, stie toata lumea. De fac carpeli de 2 bani iar gropile sunt semnalizate cu crengi. Aici e vina primarului si a loazelor din cl, o adunatura de parveniti. Pana la fantanile arteziene care oricum nu se fac, sunt strazile. Nu mai pomenesc de drum expres sau de autostrada ca suntem izolati. Va amintiti ce a spus Tiriac cand a venit la Galati .... ;
  - ca industrie , suntem "strazi de Galati". Acolo e o imbarligatura in care ar trebui sa-si bage nasul dna-ul de rahat. E de rahat pentru ca ocoleste cu gratie Galatiul. Oamenii pleaca pe capete din oras pentru ca n-au de munca . Orasul a pierdut 100000 de oameni din 90 . Orasul moare pentru ca investitorii ne ocolesc pentru ca n-au cu cine discuta . Vedeti cazul yazaki sau a fabricii de tractoare care s-a dus la Brasov.
  - coruptia in Galati, e pe picior mare. Evaziunea e imensa. Nu pot sa inteleg de ce nu vin alde dna si anaf pe la noi. Am facut reclamatie la ANAF legat de evaziunea din transportul cu maxitaxi si cred ca sunt singurul galatean care am facut asta. Or fi zis aia ca-s nebun dar sunt singurul care a incercat macar sa schimbe ceva. Daca ar fi cateva sute de reclamatii la anaf , altfel s-ar pune problema.
  - si noi galatenii suntem vinovati pentru ca toleram minciunile si abuzurile politicienilor. Suntem tinuti sub papuc. Pai lumea nu a luat atitudine cand a ramas fara apa, caldura dar s-a bulucit sa plateasca taxele . Pentru ei inseamna ca galateanul e multumit de cum arata orasul si cum traieste.
  8
  24
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 13:41
  5.13.236.***
  Vreau si eu sa intreb,artezienele alea o sa mearga cu apa calda? Iar aleile o sa fie incalzite? Pasarela peste acel bazin va fi la fel ca cea peste Brailei in fata spitalului?Si o sa fie si un tunel de acces pe sub Siret pana la cartierul ANL? Si nu s-a gandit nimeni la o tusa de originalitate, sa fie si ceva gen Falezogaura in acel parc ?Doar e brandul Galatiului!
  7
  19
  Raportează
 • postat de ionel
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 13:37
  92.83.92.***
  nu se fac investitii pentru locuri de munca.
  4
  10
  Raportează
 • postat de doina
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 12:02
  84.117.46.***
  Domul primar, vad ca va ganditi sa tot faceti pe hartie toate SF-urile. dar strada traian cand o finalizati ?? Se lucreza si nu prea. Mijloce de transpost spre Sp. Militar nu avem deloc . la asta v-ati gandit?
  6
  16
  Raportează
 • postat de Tralala
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 11:58
  5.12.211.***
  Acum s-au trezit si ei ca intrarile in oras trebuie sa arate bine...mda...
  5
  14
  Raportează
 • postat de Vand zarzavat!
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 10:49
  5.13.166.***
  Si ce frumos ar arata toata aceasta amenajare...impreuna cu gardurile alea din tot felul de resturi....care imrejmuiesc gradinile de zarzavaturi ale cetatenilor Galatiului!! Acelea de se vad in fotografie!
  2
  13
  Raportează
 • postat de FAPTE...!?
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 10:45
  5.13.166.***
  Ce frumos este pe hartie!!
  Dar sa vedem si fapte, ca gârâim de atatea studii si proiecte!! Pe hartie arata frumos si pasarelele de la spital, neacsu si papadie, si tunelul, si atatea strazi, si muzeul de arta din parcul rizer, si primaria, si aqua parcul si multe altele! Deocamdata din pacate ne uitam la toate acestea ca intro carte de colorat!
  4
  14
  Raportează
 • postat de julien
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 10:19
  5.13.193.***
  baliverne.nu se va face nimic.daca vreti sa faceti totusi ceva demolati constructia metalica de sensul giratoriu din intersectia brailei cu siderurgistilor.care este o adevarata tiganie si rezolvati imaginea deplorabila pe care o da parterul blocului diN aceeasi zona.acolo si-au pus tablouri electorale ponta cu stan si respectiv tariceanu.RUSINEEEEEEEEEE......
  5
  18
  Raportează
 • postat de Din galati
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 09:44
  78.96.40.***
  Bine ca a făcut bosorogul ăla 12 ani cat a fost primar,a făcut si parcuri si străzi si spectacole si multe altele pe care le-a făcut bosorogul ăla împreuna cu mana lui dreapta de atunci ciumi balosul..priviti si înapoi ca sa vedeți ce e înainte...
  18
  12
  Raportează
 • postat de katalin
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 07:18
  82.113.106.***
  oricum interesant proiectul ,dar sa privim practic:aceasta zis poarta dinspre Braila nu e un drum foarte tranzitat de cine stie cine ,iar de frumusetea acestor fantani nu se pot bucura galatenii insine ptr. ca e o zona retrasa a orasului ,deci practic facem ceva sa fie facut (nu cred ca galatenii vor face plimbari de dragul fantanilor pe acolo) .Opinia mea ar fi ca aceste fantani sa se concretizeze in una singura si aceasta sa fie amplasata la ultimul leu (stiu ca multi ar spune ca nu se vor putea bucura de briza apei dar macar ca imagine ar mult mai frumos)
  7
  15
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 07:07
  5.13.202.***
  Citez "Mai mult, arhitecţii propun ca parcul să devină unul de aventură, pentru că panta naturală accentuată permite instalarea de tiroliene, pereţi de căţărare şi tir cu arcul" si comentez : poate de data aceasta se va reda galatenilor ceea ce a mai ramas din adevaratul parc ,portiunea de la baza versntului , imprejmuita de o firma carea a construit o hala industriala in acel parc ( pe cand ceva cercetari asupra modului in care s-au dat terenurile pentru Selgros si hala respectiva , distrugand investitia inceputa in acel parc - sistematizare versant si platforma , amenajare amplasament teatru de vara ,canalizare , drenuri ,cablaj iluminat ,alei si alveole betonate ,parcare betonata ,sapaturile la doua bazine de inot olimpice etc ).
  3
  15
  Raportează
 • postat de fantezie cu rahat
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 06:58
  5.13.191.***
  adunatura asta de golani care conduce orasul nu este in stare sa faca ceva cu adevarat necesar si vine mereu cu lovituri de imagine manipulative
  : toate parcarile din oras sunt pline de gropi si intodeauna se inventeaza tot felul de prostii care sar in ochi strict va bateti joc de viitorul nostru facandu-l pe al vostru mai bun

  ati furat o viata si acum ati ajuns sa ne conduceti destinele
  6
  39
  Raportează
 • postat de satul de acest oras....
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 04:09
  5.13.155.***
  Dar intrarea din DN 26, cum ramane domnule primar, se mai asfalteaza anul acesta str.Traian??? Cand despre acest proiect, se va realiza ca si pasarela timpului de la Spitalul Judetean....
  5
  28
  Raportează
 • postat de laurentiu
  Sâmbătă, 27 Iunie 2015 02:55
  84.117.46.***
  Pana una alta sa puneti macar doua bascule de piatra la trecerea de nivel cale ferata ca-ti rupi masina in doua cand intri in oras?
  5
  55
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.