RADEF, pregătită să predea SĂLILE DE CINEMA municipalităţii. CE SPUN CONSILIERII GĂLĂŢENI

RADEF, pregătită să predea SĂLILE DE CINEMA municipalităţii. CE SPUN CONSILIERII GĂLĂŢENI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* „Dacia”, "Flacăra" şi Grădina de Vară s-ar putea întoarce în „ograda” municipalităţii


După ce le-a lăsat în paragină ani în şir, Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) este pregătită acum să predea municipalităţii fostele cinematografe ale oraşului. Bogdan Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”, ONG-ul care a lansat campania „Vrem cinematograf în Galaţi” şi cu ajutorul căreia a fost improvizată o sală de cinema la Casa de Cultură a Sindicatelor, a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii, care au confirmat că noua conducere a RADEF va preda municipalităţii cinematografele, aflate acum într-un stadiu avansat de degradare.

Actorul Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii, este cel care le-a comunicat membrilor Asociaţiei, într-o corespondenţă electronică cu preşedintele acesteia, că noua conducere a RADEF urmează să contacteze municipalitatea, iar în cazul în care Consiliul Local va refuza să preia spaţiile, va trebui să o facă în scris. „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini acest demers. Totodată, având diferite contacte în domeniul cinematografiei, vom încerca să aducem festivalurile de film, care se organizează în ţară, şi la Galaţi. Ne dorim să nu mai fim ocoliţi şi vitregiţi de acest act cultural. Galaţiul trebuie să revină pe harta economică şi culturală a ţării şi fiecare dintre noi trebuie să se implice pentru acest deziderat. Să lăsăm orgoliile la o parte, să simţim ca nişte gălăţeni adevăraţi ce suntem şi să realizăm că trebuie să lăsăm ceva în urma noastră”, a afirmat Bogdan Radu Brînzan.

„Nu cu orice preţ şi nu risipind banul public”

Reprezentanţii municipalităţii ne-au declarat că au făcut demersuri încă de acum trei ani pentru preluarea imobilelor care au destinaţia de cinematograf, fapt confirmat chiar de către unii dintre consilierii locali, însă RADEF nu a dat curs solicitării autorităţilor locale. Ba mai mult, în tot acest timp, cinematografele „Dacia”, „Flacăra”, precum şi Grădina de Vară Central, aflate sub tutela statului, s-au degradat constant, nefiind făcute niciun fel de investiţii. Motiv pentru care reprezentanţii Primăriei pun sub semnul întrebării, la acest moment, rentabilitatea investirii unor sume de bani deloc de neglijat în cele trei obiective.

„Primăria municipiului Galaţi a făcut mai multe demersuri de preluare a imobilelor care mai au destinaţie de cinematograf în oraş, încă din 2012. Din păcate, reacţia regiei naţionale de distribuţie a filmelor - RADEF - a fost una oscilantă, de la «nu transferăm administraţiilor locale cinematografele» până la «analizăm solicitarea dumneavoastră » fără a se întâmpla nimic concret. În aceşti trei ani, care s-au scurs de la primul demers iniţiat de noi, imobilele care găzduiesc fostele cinematografe din Galaţi s-au degradat continuu, iar o eventuală preluare a acestora ar putea costa mai mult decât face. Până la urmă, Consiliul Local este cel care hotărăşte dacă este oportună şi rentabilă preluarea cinematografelor", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Conducerea instituţiei susţine totodată că "va trebui analizat, însă, cu atenţie dacă nu cumva investiţia în reabilitarea acestor foste cinematografe şi reintroducerea lor în circuitul public nu costă mai mult decât valoarea imobilelor în sine, lucru care nu ar justifica o astfel de investiţie din bani publici sub nicio formă. Suntem de acord că Galaţiul are nevoie de cinematograf, însă nu cu orice preţ şi nu risipind banul public”.

Păreri împărţite în rândul consilierilor

„Viaţa liberă” a stat de vorbă şi cu o serie de consilieri locali, întrucât, în final, de votul acestora va depinde preluarea cinematografelor. Cei mai mulţi dintre aleşii contactaţi s-au declarat sceptici, deoarece, potrivit consilierilor, investiţiile pe care municipalitatea va trebui să le facă în cele trei spaţii s-ar putea ridica la câteva milioane de euro. Totodată, aceştia au declarat la unison că oraşul are nevoie de un cinematograf şi că cel puţin unul dintre spaţii ar trebui totuşi preluat şi reabilitat.

„Comisia pentru cultură susţine preluarea acestora”

Zanfir Ilie, secretarul Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, culte, cultură, tineret, asistenţă socială, sport şi agrement, din cadrul Consiliului Local, ne-a declarat că membrii comisiei din care face parte vor susţine un proiect de hotărâre în acest sens.

„Când vine vorba de cultură, nu trebuie să ne întrebăm dacă este rentabil. Ducem lipsă de astfel de spaţii, iar gălăţenii, ca şi consumatori de act de cultură, au nevoie de aşa ceva. Trebuie să găsim soluţii, bugetul din 2016 ar putea să cuprindă şi investiţii în astfel de spaţii. Grădina de Vară, cel puţin, trebuie preluată. De ce să vitregim gălăţenii de o asemenea şansă? Vă asigur că aceasta nu este doar opinia mea, ci şi a colegilor mei din comisie. Am avut discuţii pe această temă. Domnul Bugeac (consilierul local Gheorghe Bugeac, preşedintele comisiei - n.r.) este, de asemenea, de acord. Noi am făcut demersuri în acest sens, în ultimii ani, împreună cu domnul primar, dar din cauza RADEF nu s-a putut face nimic. Preocupare a existat şi există”, ne-a spus Zanfir Ilie.

„Principial, sunt de acord”

Consilierul local Alin Mihai ne-a declarat că, în principiu, este de acord cu preluarea cinematografelor de la RADEF, însă a precizat că va putea formula un punct de vedere clar în acest sens în momentul în care va şti şi condiţiile în care vor fi preluate spaţiile, precum şi ce investiţii ar presupune. „Trebuie să văd exact ce presupune proiectul, de ce investiţii este nevoie. După ce le-au ţinut atâta timp şi arată cum arată, acum ni le dau nouă”, a spus consilierul.

„O acţiune riscantă”

Şi alesul municipal Mihail Bucatanschi este dispus să susţină preluarea unora dintre spaţii, deşi a recunoscut că ar putea fi „o acţiune riscantă”. „Este o acţiune care ţine, în primul rând, de primar, dar şi de direcţiile din subordine. Nici măcar nu am auzit discuţii pe această temă. Să nu uităm că în Ţiglina s-a făcut, la un moment dat, un cinematograf frumos, interesant, dar nu venea mai nimeni. Te poţi trezi cu sala goală şi, prin urmare, trebuie să te întrebi cât de rentabil este? Trebuie să vedem detaliile, să analizăm lucrurile şi apoi vom putea şti exact ce presupune”, ne-a declarat Mihail Bucatanschi.

„O preluare la pachet nu este tocmai bună”

„Ce ştiu eu, extrem de vag, este că au mai fost încercări ale Primăriei şi nu s-a putut. RADEF, deodată, s-a luminat şi a zis că scapă de un muribund. O preluare la pachet nu este tocmai bună, dar, cu siguranţă, va exista un interes legat de anumite locaţii. Cred că lucrurile trebuie să fie analizate foarte bine, caz cu caz. Galaţiul trebuie să aibă un cinematograf, plecăm de la această premisă, dar discutăm despre un patrimoniu care implică costuri foarte mari din banul public şi trebuie să fim atenţi”, ne-a declarat şi consilierul Vergiliu Vals.

Rămâne de văzut dacă gălăţenii se vor putea bucura, în viitorul apropiat, de un cinematograf sau, la fel ca şi acum, vor trebui să bată drumul până în oraşul vecin pentru a viziona un film într-o sală de cinema.

Foto Florin Răvdan

Citit 4488 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Iulie 2015 02:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.