De ce NU a cheltuit PRIMĂRIA Galaţi toţi BANII DE INVESTIŢII

De ce NU a cheltuit PRIMĂRIA Galaţi toţi BANII DE INVESTIŢII
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Primăria municipiului Galaţi a reuşit să cheltuiască doar 44,44 la sută din banii de investiţii alocaţi pentru cel de-al doilea trimestru al anului * E totuşi un progres dacă avem în vedere că pe primul trimestru al anului aproape două treimi din fonduri au rămas neatinse


La recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local aleşii au luat act de modul în care a încasat şi cheltuit Primăria banii din bugetul local de venituri şi cheltuieli al oraşului pe trimestrul al II-lea al anului 2015. Concluzia n-a fost cu mult diferită de cea care apare la fiecare trei luni când aleşii aprobă contul de execuţie pe trimestru: banii pentru investiţii nu sunt niciodată cheltuiţi în totalitate.

Aritmetica dezvoltării

Potrivit documentelor din proiectul de hotărâre, aprobat, veniturile bugetului local de dezvoltare s-au realizat în proporţie de 64,83 la sută, deci, mai bine de jumătate. Diferenţa o reprezintă, spun autorităţile, sumele rămase de încasat din finanţări nerambursabile, pentru proiectele europene în curs de derulare. În schimb, s-au realizat doar 44,44 la sută din cheltuielile bugetului local de dezvoltare. Concret, din suma planificată, de 103,8 milioane de lei, s-au cheltuit doar 46,1 milioane de lei. „Gradul de realizare de 44,44 la sută este influenţat de faptul că lucrările care trebuiau continuate sunt în curs de execuţie, iar lucrările noi sunt în procedura de achiziţie sau în faza de încheiere contracte”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

De unde ne-au rămas sumele

În premieră, Primăria a exemplificat şi lucrările de investiţii pentru care s-au alocat fonduri rămase necheltuite la această dată. Prima pe listă este modernizarea imobilului de pe strada Domneasca nr. 54, adică transformarea scheletului Sălii Aplaudacilor de lângă Prefectură în sediu de Primărie. Lucrarea, câştigată de Tancrad cu o ofertă de 23,3 milioane de lei, fără TVA, se află în curs de obţinere a autorizaţiei de construire.

Pe listă se află şi lucrările la două instituţii de învăţământ: instalarea centralei termice la Şcoala gimnazială nr. 13 şi consolidarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 45, lucrări despre care Primăria spune că se execută conform graficului, iar realizările se vor reflecta în semestrul al doilea al anului.

La fel se va întâmpla, susţine municipalitatea, şi cu banii alocaţi pentru consolidarea pavilioanelor 1 şi 2 ale Spitalului de Psihiatrie. În ceea ce priveşte amenajarea de locuri de joacă, pe 20 de amplasamente din oraş, investiţia se află în diferite stadii de execuţie sau de obţinere a autorizaţiei de construire, şi de aceea banii alocaţi au rămas necheltuiţi.

Pe lista de investiţii aflate în graficul de execuţie se mai află modernizarea Orăşelului Copiilor, construcţia campusului social din Micro 17, reabilitarea şi modernizarea reţelelor termice, modernizarea străzii Traian între strada Brăilei şi Metro, şi reabilitarea conductei de apă de pe strada Al. I. Cuza. Primăria promite că toate acestea vor deveni realizări în semestrul al II-lea al anului. Şi adaugă faptul că nu sunt plăţi restante la finele celui de-al doilea trimestru al anului.

Ce alte fonduri nu s-au mai cheltuit

Nici banii din secţiunea dezvoltate a bugetului din surse proprii şi subvenţie nu au fost cheltuiţi. Astfel, în vreme ce veniturile din secţiunea de dezvoltare s-au realizat în proporţie de 58,63 la sută, cheltuielile nu au depăşit 24,83 la sută. Bugetul din creditul intern – împrumutul contractat la BRD - la finele trimestrului al II-lea 2015 a fost de 56,5 milioane de lei, dar s-au făcut plăţi de doar 6 milioane de lei.

Un pic mai bine

Situaţia este ceva mai optimistă decât în urmă cu trei luni. La acel moment, în bugetul de dezvoltare, aproape două treimi din fonduri rămăseseră neatinse. Astfel, deşi veniturile planificate se încasaseră în proporţie de 71 la sută, din banii alocaţi pentru cheltuielile de investiţii (61,1 milioane de lei) s-au consumat doar 20,5 milioane de lei, adică abia 33 la sută. În bugetul din surse proprii şi subvenţie, la capitolul dezvoltare, încasările au fost de 67 la sută, iar cheltuielile nu depăşesc doi la sută! Mai grav, pe primul trimestru al anului Primăria nu s-a atins nici de banii din creditele interne şi externe.

Rămâne de văzut dacă până la finele anului administraţia locală va reuşi să recupereze decalajul.

Foto Marius Negri

Citit 3752 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2015 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.