Cine a semnat cu Calorgal, va avea sâmbătă apă caldă/ Serviciu "inaugurat" cu ministrul Energiei
Foto: Foto: Cristi Munteanu  

Cine a semnat cu Calorgal, va avea sâmbătă apă caldă/ Serviciu "inaugurat" cu ministrul Energiei
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Neplata va duce la sistarea furnizării, avertizează autorităţile

Apa caldă va reveni în casele oamenilor sâmbătă, au anunţat autorităţile, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Primărie, la care au participat primarul Marius Stan, ministrul Energiei, Andrei Gerea, Sinan Mustafa (administratorul special al CET) şi Mircea Ispas, directorul Calorgal.

Reprezentantul noii societăţi de termoficare a confirmat însă că de apă caldă vor beneficia doar gălăţenii ale căror asociaţii de proprietari au încheiat contracte cu Calorgal, adică aproximativ jumătate de oraş. Până ieri, în jurul prânzului, circa 360 de asociaţii, care au în componenţă aproximativ 44.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, aveau o relaţie contractuală cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură.

„Trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Datorită combinatului, în primul rând, suntem în situaţia de a putea furniza agentul termic. În al doilea rând, este vorba şi despre aportul domnului ministru Gerea, cu care am avut permanent un contact. Am reuşit să îi convingem, cu sprijinul dumnealui, şi pe cei de la Romgaz să permită CET să reia furnizarea serviciului”, a afirmat primarul Marius Stan.

Edilul nu a ratat ocazia de a arăta cu degetul către membrii unor formaţiuni politice (fără a-i nominaliza), întrucât s-ar fi folosit de dezastrul din termoficarea gălăţeană pentru a-şi construi „capital” electoral.

„Au apărut, între timp, tot felul de poveşti. Evident că toate duse cu demagogie de multe partide, care vorbeau despre lipsa de omenie a primarului, a întregului aparat: lasă lumea fără apă caldă, fără căldură … criminali. Păi, oamenii aceştia care clamează în numele omeniei aş fi vrut să vină cu soluţii, să vină ei să plătească facturile, astfel încât sistemul să funcţioneze. Ca să fim demagogi şi ipocriţi este cel mai uşor, dar ca să găsim soluţii este cel mai greu”, a ţinut să sublinieze Marius Stan.

Apel către populaţie şi membrii de partid

Primarul Marius Stan şi ministrul Energiei au făcut un apel către gălăţeni, cărora le-au cerut să-şi achite facturile la apă caldă, întrucât, în caz contrar, serviciul le va fi sistat, dar şi către partidele politice, astfel încât membrii acestora să nu se folosească de problema din termoficare în scop electoral. „Fac un apel către colegii noştri, dar şi colegii din alte partide, să nu folosească situaţia creată la Galaţi într-un beneficiu politic, ci să încerce constructiv să vină cu soluţii şi să dea mesajele care trebuie date într-o astfel de situaţie: către populaţie să contribuie la propriul confort achitându-şi obligaţiile pentru serviciile furnizate. Îi asigurăm că noi, ca autorităţi, vom face tot ce depinde de noi pentru continuitatea acestor servicii. Nu se poate merge înainte dacă clasa politică nu-şi dă mâna, dacă populaţia nu se raliază acestui demers. Este momentul să încercăm să intrăm într-o anumită normalitate, să nu mai ducem orice în politicianism”, a spus Andrei Gerea.

Conform informaţiilor noastre, după conferinţa de presă, reprezentanţii Primăriei, Electrocentrale, Calorgal, alături de prefect şi ministru au participat la o serie de discuţii pe tema reluării furnizării apei calde, iar concluzia a fost aceea că, dacă populaţia nu-şi va plăti pentru apa caldă furnizată, parteneriatul cu ArcelorMittal nu va mai putea continua.

Aşa cum v-am mai informat, ArcelorMittal va livra abur pentru producerea apei calde doar până la finele lunii septembrie, când CET ar trebui să reia activitatea de producere a agentului termic pe baza gazului furnizat de Romgaz, în acest sens existând negocieri cu Primăria privind un protocol ce urmează a fi încheiat între autorităţi. Totodată, pentru asigurarea apei calde pentru lunile de vară, aşa cum v-am mai relatat, urmează a fi achiziţionat cazanul de apă fierbinte (CAF), de la Brăila, pentru care CET ar urma să plătească aproximativ două milioane de lei (în această sumă fiind cuprinse şi costurile de demontare, transport şi montare).

 

Citit 5373 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.