Scandal politic între primarul Marius Stan şi fostul său partid, pe banii profesorilor

Scandal politic între primarul Marius Stan şi fostul său partid, pe banii profesorilor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Alocarea „de îndată” a 8,87 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice din Galaţi a devenit motiv de război între primarul UNPR Marius Stan şi fostul său partid, PNL.

Primarul i-a acuzat, joi, pe patru dintre aleşii liberali că, prin refuzul lor de a semna convocatorul şedinţei de îndată a Consiliului Local, în cadrul căreia urma să fie aprobată rectificarea bugetului municipal, pun sub semnul întrebării banii profesorilor. De cealaltă parte, liderii municipalei PNL Nicuşor Ciumacenco şi Paul Ichim au replicat că nu vor să fie părtaşi la o şedinţă ilegală.

Acuzaţii virulente

”Ne-au venit fondurile necesare de la Guvern şi suntem în imposibilitatea de a le distribui la mii de cadre didactice, fiindcă unii consilieri PNL refuză să semneze convocatorul pentru şedinţa de îndată, motivând că nu văd caracterul de urgenţă al acestei rectificări bugetare. Fără această rectificare bugetară, banii nu pot ajunge la profesori. E o procedură obligatorie", reclama, într-un comunicat de presă trimis joi după-amiază redacţiei, primarul Marius Stan. Edilul acuza „jocurile politicianiste” şi arăta cu degetul către Mihai Bucatanschi, Viorel Trif, Sorin Ungurianu şi Raul Mihailov, precizând că singurul consilier local PNL care a semnat convocatorul este Săvel Rotaru.

Replici dure

Copreşedinţii organizaţiei municipale a PNL Galaţi, Nicuşor Ciumacenco şi Paul Ichim, împreună cu aleşii locali Mihail Bucatanschi şi Viorel Trif, au ieşit, vineri, în conferinţă de presă „de îndată”, pentru a da replica. Liberalii au ţinut să precizeze că nu au nimic împotriva profesorilor, dar că doresc să fie respectată legislaţia care prevede că numai „în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, pentru rezolvarea intereselor locuitorilor municipiului, convocarea Consiliului Local se poate face de îndată”. „Nu e o ambiţie politică”, a spus Ciumacenco, punctând că Primăria ar putea ajunge să le ceară profesorilor banii înapoi, dacă, prin controalele pe care le face, Curtea de Conturi va considera că nu s-a respectat procedura legală de alocare a banilor.

N-a fost scăpat din vedere nici faptul că, în afara celor patru aleşi PNL, mai erau şi alţii, de la PSD şi ALDE, care nu semnaseră şi că Stan are la dispoziţie o majoritate de 22 de aleşi, nu depinde de cei cinci liberali. „Este penibil şi meschin să-ţi faci capital politic pe seama profesorilor, aruncând vina pe consilierii PNL. Ne este jenă că am putut să susţinem un astfel de om ca primar”, a spus şi Paul Ichim.

Războiul continuă

Important este că rectificarea bugetară a fost aprobată cu 18 voturi şi că banii vor ajunge la profesori. "Am convocat şedinţă de îndată, având ca temei legal Legea 215. Consider că plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice, câştigate în instanţă, este de maximă urgenţă, pentru că reprezintă un interes legitim al câtorva mii de profesori şi al altor câteva mii de membri ai familiilor acestora. Dacă greşesc, să mă judece profesorii, nu un grup de consilieri, care pune politica mai presus de interesul miilor de cadre didactice”, a declarat primarul Marius Stan.        

Citit 3448 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2015 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.