Galaţiul, ca la ţară/ Conductele centenare în Valea oraşului vor fi înlocuite

Galaţiul, ca la ţară/ Conductele centenare în Valea oraşului vor fi înlocuite
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Uliţe desfundate pe care copiii se joacă în praf sau prin bălţi, cârpeli de asfalt cojit de sub care iese, triumfătoare, piatra cubică, şi trotuare cvasi-inexistente. Nu, nu e vreun sat scăpătat, care-a rămas uitat de pe la 1900 toamna, ci este chiar Galaţiul, mai precis Valea oraşului. Şi dacă peisajul este nedemn de un oraş modern, dezastrul de sub pământ este şi mai mare. Conductele care îi alimentează cu apă pe oameni au depăşit deja suta de ani, iar canalizarea ori lipseşte cu desăvârşire, ori e depăşită de realitate. Vestea bună ar fi că, în următoarele 16 luni, zona cu pricina ar trebui să ajungă în vremurile noastre.

Incursiune în istorie

„Contemporane cu primari de seamă ai Galaţiului precum Gheorghe N. Gamulea, Constantin Ţinc, Ştefan H. Ştefan ori Ghiţă Vasiliu, cele mai vechi reţele de apă potabilă din Galaţi au avut "şansa" de a-i apuca şi pe Dumitru Nicolae, respectiv, Marius Stan la cârma oraşului”, scriam, în septembrie 2013, despre o serie se străzi şi străduţe din Valea oraşului. Precizam atunci că reţelele lor de apă sunt din fontă şi au reprezentat „investiţii” în perioada 1908-1942.
Dădeam ca exemplu intersecţia străzilor Jupiter şi Dimitrie Cantemir, de fapt, răscrucea a două secole: pe Jupiter, reţeaua de apă datează din 1908, adică are 107 ani, iar pe Cantemir, conducta este mai tânără cu 11 ani, adică n-are decât 96. Şi tot 107 de ani împliniţi bifa şi reţeaua de apă de pe străzile Cernei şi Fundătura Cernei. Adăugam pe listă strada Griviţei, cu două conducte de apă datând din 1908, şi străzile Crişana, cu reţea din 1921, şi Izvor, cu reţea din 1925.
„Trăim ca la ţară, cu noroiul până la gleznă. Pe copii, când pleacă la şcoală, trebuie să-i încălţăm cu cizme de cauciuc”, se plângeau gălăţenii de pe aceste străzi.

Doi ani de aşteptare

După doi ani, iată, le surâde şi lor şansa. Primăria a anunţat, recent, că nouă străzi din Valea oraşului vor fi modernizate, în următoarele 16 luni, de către asocierea Citadina SA - Vega 93 SA, contractul fiind adjudecat cu preţul de 3,2 milioane de lei (TVA inclus). Este vorba despre străzile Cernei, Fundătura Cernei, Griviţei, Izvor, Măcin, Jupiter, Crişana, Dimitrie Cantemir şi Mircea cel Bătrân, deci multe de pe lista noastră.
Potrivit Primăriei, vor fi executate lucrări de reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare (acolo unde acestea nu au fost realizate prin programul ISPA) şi va fi modernizată infrastructura rutieră (carosabil, trotuare, borduri, semnalizare rutieră).
În proiectul realizat de firma brăileană Bia Consproiect SRL-D, se arată că „în toate aceste zone, reţelele hidroedilitare care au pierderi de apă din cauza gradului mare de uzură, la care se adaugă şi apa din stratul freatic, produc nu numai o instabilitate a terenului, dar pun în pericol şi sănătatea populaţiei”.
Toate bune şi frumoase, numai că, se arată în acelaşi proiect, în zona respectivă sunt 35 străzi ce deţin reţele de apă cu diametre mici, corodate...

 

Citit 1799 ori Ultima modificare Duminică, 23 August 2015 17:15

7 comentarii

 • postat de Cornel
  Joi, 27 August 2015 07:35
  5.2.208.***
  Putem afla si data de incepere a lucrarilor si cu ce strada sau strazi se incepe ca sa putem sa urmarim si noi cum evolueaza lucrarile deoarece in acest moment nu se misca nimic pe nici o strada .Asteptam un articol cum evolueaza lucrarile.
  Va multumim
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alec
  Marți, 25 August 2015 16:16
  81.196.80.***
  Si eu m-am dat de ceasul mortii din cauza muzicii de la tigani. Daca sunam toti la Sectia 1 si eventual la 112, se trimite patrula si maqscatii care ii legitimeaza(asta-i sperie cel mai mult!!!) .Eu si doi vecini am procedat asa alta data si s-au linistit instantaneu(mai ales ca la 112 am anuntat un"scandal").
  0
  1
  Raportează
 • postat de G
  Luni, 24 August 2015 18:27
  109.102.89.***
  @Marin, gitanes sunt peste tot!! Despre groapa, ce sa-ti spun: prefer groapa asta ca nu-i plina de hrube! Pamantul e destul de stabil, greu simti o zgaltaiala. De inundat nu s-a inundat niciodata pe strada unde locuiesc si nici pe cele adiacente. Toata apa-i la Spitalul CFR... Daca n-ar urla manelele... Acum, nu pot spune ca urla aia mereu! Dar cand ii apuca paranghelia zici ca-s pe stadion! Asa cum spunea si @gopo, asta noapte s-a tanguit unul de urlau si alarmele masinilor!! Dar aici e legea vinovata!! Ca vine politia si leda amenda inainte de miezul noptii si dupa... Tot degeaba, nu le plateste nimeni! Ar fi de preferat sa le poata confisca magaoaia care face scandal!! Curve... Sunt peste tot. Aici nu prea le vezi! Sunt doar niste parasute cu ifose! A balegar miroase si-n orasul "celalat" unde mai miroase si-a rahat uneori! Aici tot politia e vinovata ca nu le confisca atelajele! Dar, ma scuzati, politia nu se pune cu gitanes...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marin
  Luni, 24 August 2015 14:44
  5.2.205.***
  Nu v-am spus sa va mutati musai la bloc, eu stau la bloc si as vrea sa stau la casa, dar nu in groapa aia, oriunde in oras dar nu in groapa. Gopo, degeaba ti-ai facut tu frumos in casa, daca atunci cand iesi pe strada sunt gaini si miroase a balega si "misuna presa-n strada si e plin de tigani e gunoi si e curve, da' si alea vrea bani."
  Prefer la casa dar fie intr-un cartier rezidential saaaau la tara (cand o veni varsta)
  1
  0
  Raportează
 • postat de gopo
  Luni, 24 August 2015 14:27
  82.208.137.***
  Draga Marin, cu locuinta mea din Valea Orasului, modernizata cu efortul a 2 familii timp de 15 ani, nu mi-ar fi rusine nici in Cartierul Brates Lake. Mai am nevoie de asfalt pe strada si de politia locala pentru liniste (noaptea trecuta a fost muzica la 80 decibeli, porneau alarmele masinilor, una dupa alta).
  PS
  La bloc am stat 26 de ani, multumesc, nu-mi mai trebuie "civilizatie" proletara.
  0
  5
  Raportează
 • postat de @Marin
  Luni, 24 August 2015 11:46
  109.102.89.***
  Nu prea pricep de ce tii mortis sa ma mut la bloc?! Ca nu-i un cartier rezidential, asta-i alta problema!! Sa-i multumim lui Durbaca pentru asta!! Sa stii ca pe strada din foto stau multe familii ok. Doar ca suntem obligati ,de multe ori, la multe nopti nedormite datorita rromilor care-si boteaza, cununa, urla, tipa, etc!! Daca legile ar fi mai dure si ar avea cine sa le aplice...
  Canalizare este, zona nu se inunda... Stau ca la bloc doar ca-i prea mult praf datorita strazilor neasfaltate.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Marin
  Luni, 24 August 2015 09:38
  5.2.205.***
  Cred ca asta e ce-a mai mare anomalie urbana din romania, un sat in mijlocul orasului. Ce frumos ar fi fost sa fie zona rezidentiala de lux sau un cartier calumea cu blocuri sau practic orice inafara de ce e acum. Practic oamenii aia sunt (de) la tara, in mojlocul unui oras, superb. Cred ca orice tentativa sa civiliezi oamenii aia, sa ii expropiezi si sa ii muti la bloc, se lasa cu razboi civil. Vrea cineva sa stea la casa? sa se mute in suburbii sau la tara, nu e nici o rusine.
  2
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.