Ce-ar (mai) DEMOLA arhitecţii în COMPLEXUL ANCORA

Ce-ar (mai) DEMOLA arhitecţii în COMPLEXUL ANCORA
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Deficitul sever de locuri de parcare rezidenţiale, care îi determină pe şoferi să-şi lase maşinile pe trotuare, spatii verzi, carosabil şi chiar în locuri semnalizate cu “Oprirea interzisă”, garajele inestetice cu rol de anexe gospodăreşti şi comerţul desfăşurat în spaţii cu un aspect impropriu (chioşcuri, extinderi ale blocurilor de locuit) care de cele mai multe ori incomodează circulaţia pietonală şi afectează imaginea urbană - acestea sunt primele "bube urbanistice" luate la ochi de arhitecţii care au realizat planul de restructurare urbană al Complexului Ancora.

Tot ei au remarcat şi absenţa locurilor de joacă, a spaţiilor de socializare, precum şi transformarea spaţiilor verzi adiacente blocurilor în curţi ale apartamentelor de la parter, oferind un aspect rural. La fel cum au sesizat şi lipsa continuităţii unor străzi secundare şi a legăturii lor cu reţeaua principală.

Iată ce soluţii sunt propuse în planul urbanistic zonal aflat, încă, în dezbatere publică:

Jos construcţiile parazitare!

Arhitecţii propun „asanarea zonei prin desfiinţarea construcţiilor parazitare şi a celor improvizate, cu aspect estetic necorespunzător şi amplasamente nejustificate”. De asemenea, consideră că spaţiile comerciale de tip chioşc sau de la parter de bloc necesită reorganizare. Mai ales că suprafaţa totală aproximativă a acestora este de circa 400 de metri pătraţi!

Urbaniştii atrag atenţia că zona „beneficiază” de un număr total de parcaje şi garaje de circa 160 de locuri, în condiţiile în care minimul necesar ar fi de 282, iar optim ar fi 415. Şi au calculat un deficit de 45 la sută locuri de parcare. Prin demolarea garajelor, optimizarea circulaţiei şi a suprafeţelor disponibile au reuşit să crească, pe hârtie, numărul total de locuri de parcare la 314, pe care îl consideră suficient.

Prima măsură propusă este reorganizarea parcării existente între blocurile B6 şi C1, prin lărgirea cu circa un metru a suprafeţei carosabile existente şi străpungerea până în strada Roşiori, pentru crearea unui sens unic. Prin reamenajarea parcărilor existente între blocuri şi repoziţionarea unei platforme de gunoi, arhitecţii au făcut posibilă suplimentarea locurilor de parcare. Realizatorii planului au creat un număr de 38 de locuri de parcare la strada Lăpuşneanu prin lărgirea acesteia şi atrag atenţia că suprafaţa cea mai mare de parcare a fost obţinută adiacent noii artere de circulaţie dintre strada Roşiori şi Lăpuşneanu, rezultând un număr de 88 de locuri de parcare.

De ce este necesară artera de legătură

Proprietarii de garaje din Ancora au acuzat că artera de legătură între Lăpuşneanu şi Roşiori este doar o "găselniţă" menită să justifice exproprierea lor. Arhitecţii spun însă că "pentru a elimina poluarea fonică, poluarea cu noxe de la eşapament şi pentru a fluidiza traficul la ore de vârf din zona Mazepa se impune ca o necesitate iminentă amenajarea unei artere de legătură între strada Lăpuşneanu şi strada Roşiori". Şi atrag atenţia că fluidizarea şi descongestionarea traficului prin crearea acestei artere de legătura are ca rol deosebit de important de a asigura accesul cat mai rapid al unităţilor care asigura siguranţa populaţiei cum ar fi poliţia, salvarea sau pompierii.

Citit 4111 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:17

13 comentarii

 • postat de Nea Costica
  Vineri, 28 August 2015 21:17
  5.13.170.***
  Explicatia este simpla. Cei care au speluncile si choscurile de la Ancora sunt cotizanti fruntasi in PSDindu-se pe terenuri si spatii ilegale si facand evaziune fiscala la maxim.
  9
  2
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 27 August 2015 23:55
  78.97.221.***
  "pentru a elimina poluarea fonică, poluarea cu noxe de la eşapament (...) se impune ca o necesitate iminentă amenajarea unei artere de legătură între strada Lăpuşneanu şi strada Roşiori"

  Deci, atenție, pentru a elimina poluarea fonică și cu noxe se impune (ca o necesitate iminentă !!!) crearea a încă unei noi străzi.

  Logic, nu?
  11
  2
  Raportează
 • postat de Cartierul Mazepa 1
  Joi, 27 August 2015 20:07
  5.13.158.***
  Mă îndoiesc că o să se facă ceva. Nici primăria nouă nu s-a făcut încă, nu? Se mutilează și spațiile verzi din cartierul Mazepa I și nimeni nu face nimic. „Fasonarea” sau „toaletarea” copacilor, protejați prin lege, se traduce de către un inginer silvic prin tăierea arborelui până la trunchi. În loc să se planteze copaci și să se reamenajeze spațiile verzi, acestea sunt distruse. Cârciuma de la capătul blocului e focar de infecție, comercianții ambulanți la fel, trotuarul e vai de steaua lui, în complex Ancora s-au făcut alte două cârciumi și ție și frică să treci pe acolo, iar primarului îi pasă cum să taie teii și spațiile verzi care mai sunt prin cartier și prin oraș. Dacă vrei să plantezi ceva nu ți se dă aprobare, dar de tăiat se taie și de plantat nu s-au mai plantat tei în Galați de când a început să se folosească această metoda „revoluționară de fasonare”. „Orașul teilor” o să devină „fostul oraș al teilor.”. La dracu cu legile și Constituția statului! Unii sunt mai presus de lege, că doar România e sat fără câini.
  12
  9
  Raportează
 • postat de Cartierul Mazepa 1,bataia de joc a primarului ales Marius Stan
  Joi, 27 August 2015 15:06
  185.65.135.***
  In Mazepa 1 nici Politia Locala nici Sectia 1 nu isi face datoria. In zona complexului Ancora TREBUIE post fix de politie,zona a fost invadata de boschetari,alcoolici,traficanti de tigari,speculanti de legume si fructe care vand cu nesimtire peste tot ca in India.Politistii ambelor structuri,trec lasciv,crezandu-se la plimbare,fara sa ia nici o masura. dupa inchiderea celor 3 spelunci ,betivanii se aciueaza pe banci si in zona chioscurilor deschise non-stop,facand scandal si galagie pana dimineata. Este incredibil ce a ajuns acest cartier de cand au aparut aceste latrine de bodegi si chioscuri. Crime,scandaluri,hoti,borfasi,contrabandisti,speculanti,boschetari,evazionisti si o mizerie de nedescris.Daca domnul primar Stan nu ia masuri de revenire la o stare de normalitate in zona,vom iesi in fata primariei pana la fapte concrete si nu vorbe si promisiuni.Interveniti exemplar si de urgenta. Copiii,batranii si noi ceilalti ne-am saturat sa fim ignorati decatre autoritati. Ziarul Viata Libera sa organizeze urgent o intalnire in zona cu cetatenii acestui cartier.Se aude domnule Marius Stan?
  15
  9
  Raportează
 • postat de domnu Geo
  Joi, 27 August 2015 12:46
  192.109.222.***
  Serios Doamna Melinte? Deci la nivelul intregului oras Galati, Mazepa 1 este cea mai poluata si are cele mai multe ambuteiaje? Cum se elimina poluarea cu crearea de noi strazi (sau cu achizitionarea de autobuze SH sau taieri ilegale de copaci) ??? Din cate se cunosc, vechiul si respectabilul cartier Mazepa 1 are cele mai multe spatii verzi numai ca si cele existente nu-s ingrijite sau poate vine iarasi primaria sa mai taie cativa copaci. Aruncati iar cu afirmatii fara fundament real doar pentru a-l sustine pe primaras.
  16
  14
  Raportează
 • postat de Gica
  Joi, 27 August 2015 10:58
  89.137.225.***
  Domnule Primar cand demolati bodegile care deranjeaza oameni?
  5
  21
  Raportează
 • postat de Florinache
  Joi, 27 August 2015 10:39
  93.122.132.***
  Paslaru, un 0 ca parlamentar. Singura data cand s-a pronuntat si el in Parlament in 4 ani demandat, a fost cand a semnat o adeziune ca sa-si creasca ei salariile si sa se acorde pensii speciale parlamentarilor. Un nesimtit ca toti ceilalti pe carei-am trimis acolo, iar noi nu avem macar promisiunea unui drum ca lumea, ce sa mai spunem de pod, aeroport, ............
  15
  19
  Raportează
 • postat de un locatar satul
  Joi, 27 August 2015 10:29
  82.208.137.***
  Pentru locatarul satul de mizerie

  Florin Paslaru este cel mai bun parlamentar pe care l-a avut Galatiul vreodata. Un domn distins, echilibrat, preocupat permanent de binele comunitatii si al cetatenilor. Florin Paslaru este un adevarat exemplu de cinste, corectitudine, bun simt, responsabilitate si decenta.
  32
  12
  Raportează
 • postat de un locatar satul de mizerie
  Joi, 27 August 2015 08:58
  92.85.140.***
  cartierul arata groaznic,dughene, mizerie ,comercianti ad-hoc la toate colturile, betivi, daramaturi, tot ce este mai urat.Este oare chiar asa de greu sa dispara tigania din acest cartier ?Cat timp trebuie sa treaca pentru a-l moderniza? Oricum ,Paslaru s-a plimbat la Bucuresti si atat.Prezenta lui in colegiu=0.Rusine...!
  15
  20
  Raportează
 • postat de george
  Joi, 27 August 2015 08:31
  5.13.216.***
  Mai oameni buni ,cand o sa intelegeti odata pentru totdeauna ca aceste lucruri dureaza atat ,din cauza birocratiei tembele din ROMANIA .Voi credeti ca daca s-ar putea face mai repede , nu s-ar face ? Nu vedeti ca pentru niste rahaturi de garaje ,care au ajuns proprietate privata (cum au ajuns?) s-a prelungit un proiect ,care trebuia sa fie gata acum ? Si asa este la toate .Si cand se construieste ceva , la fel este .Pana se face licitatia , se mai gasesc firme care fac contestatie si asa mai departe .Voi tot trageti ca Stan este de vina .Pai ,deocamdata este cam singurul care macar incearca sa faca ceva ,pentru ca cei dinaintea lui ,nici macar proiecte nu aveau .
  11
  24
  Raportează
 • postat de Albert
  Joi, 27 August 2015 08:24
  193.231.176.***
  Ar trebui demolate toate garajele!
  12
  27
  Raportează
 • postat de Revolta locuitorilor din Mazepa 1
  Joi, 27 August 2015 00:21
  5.13.159.***
  Pe langa garajele ramase,proritatea nr. 1 de la complexul Ancora este demolarea de urgenta a terasei"La covorul verde". Este o spelunca infecta care deschide de la 6 dimineata si in ea se aduna cei mai betivi si infecti indivizi.Indivizi adunati din toate cartierele care zac pe terasa si duhnesc a urina si a alcool. Un loc insalubru,o latrina construita ilegal pe spatiu verde,un loc de scandal,un cuib de evaziune fiscala si bauturi contrafacute. Desi s-a promis de pe timpul lui Nicolae ca va dispare monstruozitatea lui Durbaca,nici primarul Stan nu s-a tinut de cuvant. In fostul complex Ancora mai functioneaza alte 2 baruri dubioase si periculoase unde se intampla mereu scandaluri si batai care au degenarat in crima. Chioscurile nu au disparut, dar nici speculantii de legume care vand de pana la 5 ori mai scump. Dorim ca anul acesta sa toate aceste hidosenii si insulte asupra locuitorilor unui cartier vechi si respectabil sa dispara.Altfel domnul Stan poate sa plece linistit la Hunedoara pentru ca nu va mai primi inca un mandat,iar domnul deputat Paslaru de colegiul nr. 6 isi va lua adio de la parlament.
  12
  46
  Raportează
 • postat de satul de oras mizerabil
  Joi, 27 August 2015 00:12
  5.13.130.***
  Da greu se mai face ceva in orasul asta mizerabil..cat dureaza oare pana sa vadem rralizat acest proiect??? Daca dureaza cat str.Traian...atunci e clar...jos DUGHENELE
  16
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.