CINE şi CUM poate scăpa de MAJORĂRILE DE ÎNTÂRZIERE pentru TAXELE LOCALE

CINE şi CUM poate scăpa de MAJORĂRILE DE ÎNTÂRZIERE pentru TAXELE LOCALE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Aleşii locali au decis să le acorde scutiri de la plata penalităţilor pentru datoriile restante gălăţenilor care se grăbesc să-şi plătească dările locale până la finele anului


Pentru că bugetul local are nevoie urgentă de bani, dar şi pentru a-i stimula pe gălăţeni să alimenteze vistieria oraşului plătindu-şi dările locale, aleşii locali au aprobat o procedură de scutire de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor bugetare, constând în impozite şi taxe locale.

Potrivit hotărârii, de această facilitate pot beneficia persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi asociaţiile familiale care datorează majorări de întârziere pentru neachitarea impozitelor şi taxelor locale la bugetul local, calculate în limita termenului de prescripţie prevăzut de lege. Procedura se aplică în perioada 15 octombrie 2015 - 30 decembrie 2015, iar vizate sunt majorările de întârziere de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la 1 octombrie 2015. Atenţie, procedura nu se aplică pentru debitele fiscale stinse prin poprire sau sumele încasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Cum operează facilitatea

Potrivit documentului votat de aleşi, pot beneficia de scutiri contribuabilii care sting integral, până la data de 30 decembrie 2015, obligaţiile principale constând în impozite şi taxe, inclusiv amenzi contravenţionale. Condiţia esenţială este să depună o cerere la data efectuării plăţii integrale a obligaţiilor principale fiscale.

În baza cererii înregistrate la Direcţia Generală Buget Finanţe din cadrul Primăriei Galaţi, compartimentul de specialitate va verifica datele contribuabilului precum şi creanţele bugetare ale acestuia la nivelul oraşului.

Dacă persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi asociaţiile familiale au mai multe tipuri de obligaţii la bugetul local al municipiului Galaţi şi fac plata integrală numai pentru un anumit impozit, taxă, scutirea de la plată se va aplica, în mod corespunzător, numai pentru majorările de întârziere aferente respectivului impozit local.

După verificări şi încasarea obligaţiilor bugetare principale se trece la operarea efectivă în evidenţa fiscală a facilităţii acordate, iar contribuabilului îi va fi înmânată „Decizia de anulare creanţe”, care este act administrativ. Cuantumul scutirii pentru fiecare beneficiar este reprezentat de cuantumul majorărilor de întârziere aferente impozitului sau taxei datorate la bugetul local, debit achitat integral până la 30 decembrie 2015.

Rămâne de văzut câţi dintre gălăţeni se vor grăbi să beneficieze de această facilitate acordată de aleşii locali.

Citit 4875 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.