Se cere ELIMINAREA TAXEI pentru apele pluviale

Se cere ELIMINAREA TAXEI pentru apele pluviale
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La trei ani după respingerea iniţiativei legislative, parlamentarii brăileni Alexandru Nazare şi Cătălin Boboc, co-preşedinţii PNL Brăila, revin cu proiectul de lege care prevede eliminarea taxei pentru colectarea apelor pluviale. Anunţul a fost făcut de către deputatul Alexandru Nazare, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Operatorii de apă stabilesc această taxă în mod arbitrar, neavând norme şi metodologii de calcul clare şi precise. În prezent, cuantumul taxelor pentru colectarea apei de ploaie se bazează pe date indirecte, pe statistici şi predicţii: cât a plouat, plouă şi cât se estimează că va ploua într-o anumită regiune. Această metodă de calcul nu se bazează pe cantitatea de apă colectată efectiv într-o reţea de canalizare determinată. Un exemplu care ilustrează că taxa este atribuită în mod nejustificat contribuabililor este colectarea ei pe durata lunilor de vară secetoase”, a afirmat parlamentarul brăilean. Acesta a precizat că „până în momentul în care operatorii de apă şi canalizare nu implementează nişte mecanisme prin care să determine cât mai precis cantitatea de apă efectiv colectată - şi implicit serviciul efectiv prestat - aceştia nu pot fi îndreptăţiţi să pretindă taxe de la cetăţeni şi companii. În cazul unei inundaţii generate de insuficienta capacitate de colectare a apei pluviale în reţeaua de canalizare, cel care trebuie să plătească daune şi să ofere ajutoare ar trebui să fie operatorul de apă şi canalizare, şi nu statul (…) Românii nu trebuie să plătească taxe stabilite în mod arbitrar”, a declarat Alexandru Nazare.

O iniţiativă similară a avut, pe data de 14 octombrie, şi deputatul de Giurgiu Liliana Ciobanu, care i-a cerut ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, eliminarea acestei taxe. „Sunt considerate ape meteorice şi apele care provin din stropirea şi spălarea drumurilor publice sau private, a grădinilor şi curţilor imobilelor (…) Mai grav este faptul că în unele oraşe oamenii au fost puşi să plătească taxa respectivă, deşi au existat luni întregi de secetă, în care nu a plouat nici măcar o secundă (…) Am sesizat o anomalie strigătoare la cer! Ce se întâmplă însă cu cei care au propriul sistem de colectare a apei de ploaie, care nu se scurge în canal? Iar societatea comercială privată ce merit are că plouă? Dacă tot se colectează, aceste sume ar trebui să meargă într-un fond de investiţii pe mediu. Să-i oblige să investească în alimentarea cu apă sau canalizare la şcolile care nu au autorizaţie sanitară, spre exemplu, şi multe altele. Altfel, sunt doar bani pentru partid. Această situaţie reprezintă, de asemenea, un real temei pentru plângeri penale pe care le-ar putea face ONG-uri cu profil de mediu, deoarece nimeni nu a intrat în detaliu să vadă cu exactitate cum se calculează această taxă la unii sau la alţii”, a conchis deputatul naţional democrat Liliana Ciobanu.

Interesant este că, în legislatura actuală, niciun parlamentar gălăţean nu s-a remarcat prin iniţiative legislative care să contribuie la modificarea legislaţiei care stă la baza funcţionării serviciilor publice. Şi în cazul celei privind alimentarea cu apă şi canalizare care obligă operatorii să nu mai sisteze apa la comun, iniţiativa, de asemenea, aparţine unor parlamentari din alte zone ale ţării.

Citit 2744 ori Ultima modificare Duminică, 25 Octombrie 2015 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.