APĂ CANAL pregăteşte o nouă MAJORARE a tarifelor. PREŢUL APEI RECI a încins spiritele la Prefectura Galaţi

APĂ CANAL pregăteşte o nouă MAJORARE a tarifelor. PREŢUL APEI RECI a încins spiritele la Prefectura Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* Banii ar urma să fie folosiţi pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii ale societăţii


Gălăţeni, nu vă faceţi iluzii că, odată cu majorarea tarifelor la apă rece şi canalizare, de la 1 noiembrie, veţi scăpa de scumpiri! Sau că apa murdară care vă este livrată, de multe ori, în contul apei potabile, vă conferă şi reduceri de cost. Din contră, conducerea Apă Canal se pregăteşte să majoreze încă o dată, din anul 2017, cu cinci la sută, atât preţul apei reci, cât şi pe cel al canalizării. Informaţia a fost făcută publică de către directorul general al societăţii, Gelu Stan, şi directorul tehnic, Aurel Condurache, în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură. Anunţul a fost făcut doar după ce prefectul Dorin Otrocol a insistat ca şefii Apă Canal să comunice acest lucru.

Modernizările generează costuri

Conducerea Apă Canal a motivat „ajustările tarifare”, cum le numesc reprezentanţii societăţii, prin faptul că operatorul a avut în derulare o serie de proiecte europene şi, pentru a asigura cofinanţarea acestora, a fost nevoie să contracteze împrumuturi. Mai mult, aceeaşi motivaţie stă şi la baza deciziei majorării din 2017. De subliniat este faptul că reprezentanţii societăţii nu au exclus posibilitatea ca tarifele să sufere modificări, ce-i vor afecta pe consumatori, şi după 2017. "Aşa cum am specificat, în 2012 am făcut un credit la BERD, pentru a asigura cofinanţarea lucrărilor de investiţii din fonduri europene, unde cota noastră este de 10 la sută, respectiv, 55 de milioane de lei (…) Strategia tarifară este la nivel naţional. Suntem în perioada de pregătire şi accesare a unui nou program, de circa 96 de milioane de euro, la care încă nu s-a stabilit cofinanţarea Galaţiului. Sigur că, dacă va necesita cofinanţare, strategia de tarifare se va remodifica, pentru că va trebui să luăm un nou împrumut, pentru că toate fondurile europene se dau până la limita de 80 la sută, iar restul este suportat de UAT-urile unde se fac investiţiile, de Apă Canal şi bugetul de stat. Cu alte cuvinte, după 2017 s-ar putea să reajustăm strategia de tarifare", a declarat Gelu Stan.

"Cetăţenii sunt trataţi ca nişte subordonaţi"

Explicaţiile conducerii Apă Canal au stârnit iritare în rândul sindicaliştilor prezenţi la şedinţă. Liderul filialei locale a Cartel Alfa, Romică Gârneaţă, a afirmat, ironic, că se teme de fondurile europene şi a reproşat că cetăţenii sunt trataţi "ca nişte subordonaţi ai unor societăţi". "A început să îmi fie frică de fondurile europene, că văd că, dacă cresc fondurile europene, creşte şi preţul. Eu credeam că fondurile europene ne ajută. În mai 2014 s-a spus că este ultima mărire şi o să avem servicii extraordinare. Constat că, de atunci, s-au mărit de două ori preţurile. Faptul că domnul director ne spune că de la 1 ianuarie scade TVA, nu mă încălzeşte. Păi, ce, voi sunteţi ca supermarketurile? Aţi auzit că se micşorează TVA şi majoraţi? Scăderea de TVA se anulează complet (…) Întrucât aţi unificat preţurile pe tot judeţul, vă rog să îmi spuneţi dacă cineva de la ţară îşi permite să plătească. Eu mă îndoiesc. Dacă noi, salariaţi, nu ne permitem, ce-o să fie la ţară?”, a reclamat liderul de sindicat.

"La nivelul judeţului, Master Planul, întocmit de un consorţiu străin, la Programul ISPA, a dat ca valoare estimativă un necesar de circa 850 de milioane de euro investiţi. Până în momentul de faţă, s-au investit cele 75 de milioane de euro pe ISPA, la Galaţi, 112 milioane de euro pe POS 1 Mediu 2007-2014 şi se mai investesc aproape 100 de milioane de euro pe celălalt program. Adică, aproape 300 de milioane (…) La toţi operatorii din ţară este acelaşi fenomen. Asta este situaţia, dacă vrem să avem un nivel civilizat şi normal", a replicat directorul general al Apă Canal.

Prezent la şedinţă, viceprimarul Florin Popa a afirmat că aleşii locali nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte tarifele practicate de Apă Canal, chiar dacă acţionar majoritar este Consiliul Local. "Tarifele de furnizare la serviciile de apă şi canalizare nu se aprobă în CL, ci în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte reprezentanţi ai fiecărui UAT din asociaţie. Noi, ca acţionar majoritar - 99 la sută din capitalul operatorului regional, tot la un vot avem dreptul", a spus Florin Popa.

S-au SCUMPIT APA RECE şi canalizarea/ Cât plătesc gălăţenii de la 1 noiembrie

Foto Corina Dobre

Citit 6890 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.