APĂ CANAL pregăteşte o nouă MAJORARE a tarifelor. PREŢUL APEI RECI a încins spiritele la Prefectura Galaţi

APĂ CANAL pregăteşte o nouă MAJORARE a tarifelor. PREŢUL APEI RECI a încins spiritele la Prefectura Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* Banii ar urma să fie folosiţi pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii ale societăţii


Gălăţeni, nu vă faceţi iluzii că, odată cu majorarea tarifelor la apă rece şi canalizare, de la 1 noiembrie, veţi scăpa de scumpiri! Sau că apa murdară care vă este livrată, de multe ori, în contul apei potabile, vă conferă şi reduceri de cost. Din contră, conducerea Apă Canal se pregăteşte să majoreze încă o dată, din anul 2017, cu cinci la sută, atât preţul apei reci, cât şi pe cel al canalizării. Informaţia a fost făcută publică de către directorul general al societăţii, Gelu Stan, şi directorul tehnic, Aurel Condurache, în şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură. Anunţul a fost făcut doar după ce prefectul Dorin Otrocol a insistat ca şefii Apă Canal să comunice acest lucru.

Modernizările generează costuri

Conducerea Apă Canal a motivat „ajustările tarifare”, cum le numesc reprezentanţii societăţii, prin faptul că operatorul a avut în derulare o serie de proiecte europene şi, pentru a asigura cofinanţarea acestora, a fost nevoie să contracteze împrumuturi. Mai mult, aceeaşi motivaţie stă şi la baza deciziei majorării din 2017. De subliniat este faptul că reprezentanţii societăţii nu au exclus posibilitatea ca tarifele să sufere modificări, ce-i vor afecta pe consumatori, şi după 2017. "Aşa cum am specificat, în 2012 am făcut un credit la BERD, pentru a asigura cofinanţarea lucrărilor de investiţii din fonduri europene, unde cota noastră este de 10 la sută, respectiv, 55 de milioane de lei (…) Strategia tarifară este la nivel naţional. Suntem în perioada de pregătire şi accesare a unui nou program, de circa 96 de milioane de euro, la care încă nu s-a stabilit cofinanţarea Galaţiului. Sigur că, dacă va necesita cofinanţare, strategia de tarifare se va remodifica, pentru că va trebui să luăm un nou împrumut, pentru că toate fondurile europene se dau până la limita de 80 la sută, iar restul este suportat de UAT-urile unde se fac investiţiile, de Apă Canal şi bugetul de stat. Cu alte cuvinte, după 2017 s-ar putea să reajustăm strategia de tarifare", a declarat Gelu Stan.

"Cetăţenii sunt trataţi ca nişte subordonaţi"

Explicaţiile conducerii Apă Canal au stârnit iritare în rândul sindicaliştilor prezenţi la şedinţă. Liderul filialei locale a Cartel Alfa, Romică Gârneaţă, a afirmat, ironic, că se teme de fondurile europene şi a reproşat că cetăţenii sunt trataţi "ca nişte subordonaţi ai unor societăţi". "A început să îmi fie frică de fondurile europene, că văd că, dacă cresc fondurile europene, creşte şi preţul. Eu credeam că fondurile europene ne ajută. În mai 2014 s-a spus că este ultima mărire şi o să avem servicii extraordinare. Constat că, de atunci, s-au mărit de două ori preţurile. Faptul că domnul director ne spune că de la 1 ianuarie scade TVA, nu mă încălzeşte. Păi, ce, voi sunteţi ca supermarketurile? Aţi auzit că se micşorează TVA şi majoraţi? Scăderea de TVA se anulează complet (…) Întrucât aţi unificat preţurile pe tot judeţul, vă rog să îmi spuneţi dacă cineva de la ţară îşi permite să plătească. Eu mă îndoiesc. Dacă noi, salariaţi, nu ne permitem, ce-o să fie la ţară?”, a reclamat liderul de sindicat.

"La nivelul judeţului, Master Planul, întocmit de un consorţiu străin, la Programul ISPA, a dat ca valoare estimativă un necesar de circa 850 de milioane de euro investiţi. Până în momentul de faţă, s-au investit cele 75 de milioane de euro pe ISPA, la Galaţi, 112 milioane de euro pe POS 1 Mediu 2007-2014 şi se mai investesc aproape 100 de milioane de euro pe celălalt program. Adică, aproape 300 de milioane (…) La toţi operatorii din ţară este acelaşi fenomen. Asta este situaţia, dacă vrem să avem un nivel civilizat şi normal", a replicat directorul general al Apă Canal.

Prezent la şedinţă, viceprimarul Florin Popa a afirmat că aleşii locali nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte tarifele practicate de Apă Canal, chiar dacă acţionar majoritar este Consiliul Local. "Tarifele de furnizare la serviciile de apă şi canalizare nu se aprobă în CL, ci în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte reprezentanţi ai fiecărui UAT din asociaţie. Noi, ca acţionar majoritar - 99 la sută din capitalul operatorului regional, tot la un vot avem dreptul", a spus Florin Popa.

S-au SCUMPIT APA RECE şi canalizarea/ Cât plătesc gălăţenii de la 1 noiembrie

Foto Corina Dobre

Citit 6489 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 00:31

22 comentarii

 • Joi, 26 Noiembrie 2015 10:12
  188.25.229.***
  De ce in alte orase tarifele raman la fel, numai aici cresc? De ce exista atatea diferente?
  0
  4
  Raportează
 • postat de coco
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 20:30
  86.127.75.***
  au pierderi pe retele care curg de ani de zile,nu factureaza din cea ce distriuie nici macar 60%...recupereaza prin majorarea de tarif...
  2
  7
  Raportează
 • postat de Cossy
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 19:44
  109.103.136.***
  Cei care aproba aceasta golanie sunt (...) Boc a introdus- taxa /mc apa. De acolo sunt toate aceste scumpiri.
  9
  0
  Raportează
 • postat de papan
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 19:38
  82.76.8.***
  vine scadenta la imprumutul contractat?
  de unde sa plateasca domanda societatea?
  5
  1
  Raportează
 • postat de Dani
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 19:29
  82.145.211.***
  Din logica mea daca faci investitii faci ca sa creasca calitatea si sa scada costurile, dar na la noi e total opus. La apa canal sau adunat toti hotii in costume si nimeni nu intervine pentru ca se cotizeaza mai sus. In plus primarul, consilierii sunt partasi la acest jaf public. Le convine.
  1
  15
  Raportează
 • postat de @coreeanu(ca) ala(i)
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 17:46
  89.136.231.***
  @ Na Lin Ge. Na Lin Ge Ma In Cur. daca ar fi dupa competenta 90% din voi ati fi someri vesnic. asa sinteti doar votanti cind trebuie si in rest cupincuristii sefilor, ca doar luati bani degeaba pe la birouri si va sta mintea doar dupa ciuburi pe la punctele de lucru. asa e daca sinteti un monopol si o masina de votat. noi sintem prosti ca nu va luam cu hua pe strada....
  1
  14
  Raportează
 • postat de dna
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 17:43
  89.137.230.***
  Cum e posibil ca in Galati care are Siret, Dunare, Prut, balta catusa, Lacul brates, lacul vanatori, balta malina sa fie cel mai mare pret de apa din tara? Cum e posibil ca apa care vine la robinet curge neagra si nefiltrata si ne imbolnavim si ne strica si centralele? apa canal e monopol si fac ce vor si cand vor, scumpesc cand vor iar noi care suntem din ce in ce mai saraci trebuie sa suportam. Nu avem nici salarii si suntem multi someri in galati. Cu ce sa mai platim atatea? Nu mai spumpiti, nu mai puneti taxe si impozite si nu mai furati din acesti bani ca macar de s-ar vedea ceva de pe urma voastra dar nimic nu faceti. Doar colectati bani.
  1
  16
  Raportează
 • postat de Na Lin Ge
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 14:44
  94.176.183.***
  Multi care-si dau cu parerea sunt ticniti ori afoni asistati . Deci 1000 litri apa egal un metru cub la cost de 1/2 pet 2 litri bere Bucegi . Nu este scumpa apa , noi suntem prosti de muncim cu 300 euro pe luna . Si ca sa-ti mai ia si handelu din casa tot cu apa , preturile sunt derizorii . NIMIC NU ESTE IEFTIN CAND NE RAPORTAM LA SARACIE , LENE , POMANA . Iar chestia cu multa apa in Dunare , Prut , Siret , cuie nu-i convine apa de la A . C .sa si-o ia din albie , s-o transporte , sa o sterilizeze , s-o depoziteze . Varianta cu putu nu mai merge nici la tara ca la oras nici nu poate fi vorba .
  31
  3
  Raportează
 • postat de ELLA
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 14:39
  89.136.185.***
  Chiar e nesimtire.Aveti angajati pe baza de tot felul de pile,care freaca toata ziua menta. Eu il vad mai tot timpul pe acasa,vine sa supravegheze bona,sa vada cum se comporta cu copilul.Hai sa fim seriosi.Pe banii nostri sa traiti voi nesimtitilor?Pai intr/o zi vi se scoala sa faceti apa 10 euro metru.Noi prostimea trebuie sa platim?Chiar nu e nimeni in tara asta care sa puna piciorul in prag cum se spune si sa ia niste masuri?Sa iesim in strada ca sintem inconjurati de ape si din cauza unor excroci platim cel mai scum apa.
  1
  21
  Raportează
 • postat de eng
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 13:06
  82.208.137.***
  Eu imi fac put+rezervor+hidrofor. In 3 ani se amortizeaza investitia. S-ar putea sa gasesc apa mai putin dura decat cea de la robinet, care mia- stricat dusul si bateriile.
  2
  20
  Raportează
 • postat de Taranul din Plesa
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 12:47
  109.166.138.***
  Ar trebui sa protestam pentru a nu se mai scumpi apa in judetul Galati ca saracim pe zi ce trece.
  1
  22
  Raportează
 • postat de CRISTEA ALEXANDRU
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 12:46
  5.13.208.***
  UNDE MAI PUI SI FAPTUL CA PATRONUL LE-A SCHIMBAT SI PR OGRAMUL SCLAVILOR SAI , BIETII MUNCITORI CU SALARII MICI, DE LA ORA 5 ,PROGRAM NEMAIINTILNIT NICAIERI,!! SCOPUL-SA LE IA DIN SPORUL DE NOAPTE ````` IAR IN PRIVINTA MASINILOR DE SERVICI , MAJORITATEA LE VEZI LA DOMICILIUL SEFILOR ,FOLOSITE IN SCOP PERSONAL!!!!!!! SINDICALISTII CARE AU PARTICIPAT LA SEDINTA PREFECTURII STIU DESPRE SINDICATUL APA CANAL AI CAROR LIDERI SUNT DIN PATRONAT SI NU AU FACUT NIMIC PENTRU MUNCITORI? SI ACESTORA DIN URMA LE ESTE FRICA SA SPUNA CEVA SA NU FIE DATI AFARA??????
  1
  19
  Raportează
 • postat de DARIUS
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 12:31
  193.230.156.***
  APA CANAL egal de ani de zile cu capete de capra sustinute de banii nostri prin primarie. La cata apa este in Galati doar sa fiti nebuni sa mariti plata acesteia. Ati uitat de apometrele FABRICATE la Constanta care inregistreaza cu mult mai mult decat consumam?????? ASTA PTR. CA CETATENII NU MERG LA INSTANTA. ASTA NU INSEAMNA CA AVETI VOIE SA FACETI SAU MAI BINE ZIS SA CONTINUATI MAGARIILE INCEPUTE.VA PRIVESC FINANTARILE SI IMPRUMUTURILE, FURATE SI NEINVESTITE. TREBUIE SA APELAM LA DNA , SA FACA LUMINA SI SA INTELEGEM UNDE S.AU DUS ACESTI BANI, ATATA TIMP CAT IN GALATIUL CARE STA PE O PERNA DE APA, APA BUN PUBLIC, ALOOOOOOOO CAPETE SECI, BUN PUBLIC, ADICA BUNUL NOSTRU, SA NE COSTE ASA DE MULT. CE S-AR INTAMPLA DACA NU AM MAI PLATI DELOC????? MURITI NESIMTITILOR. ABIA VA CRESCUT SALARIILE, PENTRU CE????? CARE EST MOTIVATIA ACESTEI MARIRI????? MACAR AVETI BUNUL SIMT SI PLECATI DE LA POSTURILE DE CONDUCERE.
  1
  24
  Raportează
 • postat de corneliu
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 12:00
  5.2.205.***
  Convingatori bolsevicii la Galati. Profitul companiei este secret de stat nu-i asa? Cum o companie locala trage la profit maxim din monopolul pe apa nu inteleg.De fapt inteleg, ei centreaza, ei dau cu capu'. Fara condomenii puternice practica abuzului impotriva cetateanului nu se va termina. Apropo, sediul companiei nu trebuie mutat din centru? La epurare sau la turn? Ce fac haiducii astia in mazepa? De ce mutam scoli la periferie si toleram sediul companiei de apa in centru? Personal propun sa se mute din oras, la 2 euro metru nu la 150.
  2
  25
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 10:49
  5.13.152.***
  O noua golanie sub patronajul administratiei publice locale. O societate care are monopolul pe piata si se hraneste cu bani publici isi permite sa majoreze tarifele ca vor muschii lor.Sa nu mai spunem ca justificarea lor e de genul chioscarului de la coltul blocului care zice ca iti majoreaza pretul la paine ca vrea sa varuiasca dugheana. Mai deunazi se laudau ca sunt in topul celor mai profitabile societati din Galati cu profit de sute de milioane in ciuda faptului ca declara ca sunt numerosi rau-platnici. Si-au marit parcul auto cu masini performante pe care nu si le permite orice societate, au o organigrama atat de stufoasa care inghite o gramada de salarii mari,unele nejustificate. Culmea e ca un viceprimar parasutat acolo pe linie de partid ne mai si informeaza ca onor CL-ul e actionar cu 99% din procente dar n-are niciun cuvant de spus. De parca pe Gelu Stan, managerul atat de bun incat olandezii de la Damen l-au dat afara,l-or fi numit ca tehnocrat nu ca membru de baza al PSD-ului. Chiar nu va e rusine sa furati pe fata din buzunarul celor mai saraci locuitori din Romania? Sau o data cu demararea bransarilor individuale nu mai puteti fura cu pausalul asa ca treceti la majorari de tarife?
  5
  36
  Raportează
 • postat de Maria
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 09:03
  86.35.180.***
  S-a scumpit apa potabila? care apa potabila?ca la robinet curge apa din puhoi.Dupa toate modernizarile astea pe milioane de euro ar fi trebuit sa avem apa limpede si cristalina,glumesc aia o luam din marchet.Deci apa de puhoi = pret pe masura nu? ma intreb daca o aducea de la munte , apa ar fi depasit pretul gramului de aur ?
  Pretul apei se reflecta in numarul de angajati ,ca prin birourile alea daca dai cu banul nu cade jos din cauza multimii de birouri si birouase,cucoane si cuconete cu salarii pe masura.Cu toate documentele in regula,achitate am asteptat din mai si pana in august sa fie montat contoarul,de contract semnat nici atat,bine ca factura vine fraierii platesc.
  4
  29
  Raportează
 • postat de Taranul din Plesa
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 07:52
  109.166.137.***
  Oare cand se vor termina cu modernizarile se va ieftini apa ??? Asa ar fi corect ca dupa ce se modenizeaza se ieftineste . Oare noi generatia de dupa Revolutie vom mai prinde ieftinirea apei ???
  4
  33
  Raportează
 • postat de luati manipulare pe paine
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 07:47
  5.13.222.***
  bai tatuca de la apa canal e fost damen deci trageti concluzia o sa emigram toti ca neuronii lui marius stan
  7
  29
  Raportează
 • postat de Taranul din Plesa
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 07:46
  109.166.137.***
  Sincer , chiar nu mai suportam scumpirea apei , ne aduceti la sapa de lemn . De ce nu isi micsoreaza salarile cei de la birourile Apa Canal ? Sa se angajeze la birourile institutilor publice Apa Canal , Prefectura , Primarii , CJ ,...tineri prin concurs cu contracte de munca pe doi ani ca ne pleaca tineri valorosi in Occident ca aici in Romania nu au locuri .De aceea Romania bate pasul pe loc.
  5
  35
  Raportează
 • postat de vreau contor
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 06:43
  5.13.217.***
  Cat dureaza sa ne fie montate contoarele de apa?Am umblat doua saptamani sa fac un ditamai dosar la numai stiu cate birouri si tot astept sa-mi fie montat contorul de citire individuala a apei.Cica se fac programari , se pun bilete in usa si daca nu te gasesc iar astepti....Suntem in scara majoritatatea locarilor cu cu cereri depuse, bransamentele facute. Si nu ar fi simplu ,vine o echipa de doi meseriasi si mai mult de 20 minute nu dureaza sa fie montat, si in cateva ore rezolva totata scara.Sau este mai avantajos sa fie in continuare prin asociatii sau pausal?
  3
  32
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 06:30
  5.13.231.***
  Se vorbeste si se scrie despre banii necesari pentru modernizare ,nimeni nu sufla o vorba despre o redimensionare a SC Apa Canal , organigrama ,dimensionare retele si instalatii ,,acolo unde este posibil , la nivelul actual al populatiei deservite ,respectiv in acest moment ,cca 231000 locuitori ,fata de 299000 locuitori in 2002 ,o scadere de 23 % ,Nu cumva aceasta este siprocentul de crestere a preturilor ? De cresterea productivitatii muncii si reducerea numarului de personal ,ca urmare a modernizarilor ,nu sfla nimeni nici o vorbulita si nici nu ne spune nimeni cat este cuantumul aportului propriu al societatii in dimjinuarea preturilor .
  2
  47
  Raportează
 • postat de STANsibran
  Miercuri, 25 Noiembrie 2015 05:44
  84.117.40.***
  Orasul dintre ape (Dunare, Siret, Prut) va plati apa mai scump ca aurul !
  3
  64
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.