Societatea civilă şi Primăria îşi dau mâna/ Cum ar putea fi transformată strada Domnească într-o bijuterie

Societatea civilă şi Primăria îşi dau mâna/ Cum ar putea fi transformată strada Domnească într-o bijuterie
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Galaţiul ar putea avea, în câţiva ani, un târg de Crăciun de poveste, aşa cum există, spre exemplu, în oraşele Sibiu şi Craiova, dacă Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” şi municipalitatea vor reuşi să pună în practică un proiect îndrăzneţ, care ar reda străzii Domnească strălucirea de altădată.

Bogdan Radu Brînzan, preşedintele ONG-ului, ne-a declarat că a propus Primăriei un proiect de reabilitare a centrului istoric al oraşului, cu fonduri europene, şi a avut deja o întâlnire, pe data de 24 noiembrie, cu directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă, cu arhitectul-şef Teodora Voicilă, reprezentanţi ai Direcţiei de Administrare a Patrimoniului, Direcţiei de Dezvoltare, dar şi ai Universităţii „Dunărea de Jos” şi Direcţiei pentru Cultură.

„Am propus un proiect comun de reabilitare a centrului istoric, prin Programul Operaţional Regional 2015-2020. Am propus reabilitarea străzii Domnească, cu pavaj, şi dotarea ei cu mobilier şi stâlpi de iluminat retro, închiderea străzii în weekend, pe segmentul Universitate - strada Gării. Ne-am gândit la transformarea acesteia în zonă de promenadă, cu posibilitatea organizării unor evenimente culturale, expoziţii, târguri, încurajarea oamenilor cu posibilităţi financiare de a cumpăra imobile vechi şi de a le transforma în bijuterii arhitectonice, deschiderea de spaţii comerciale, terase, în ton cu arhitectura zonei. Şi, de ce nu, aici ar putea fi organizat şi un târg de Crăciun, aşa cum există în alte oraşe ale ţării”, ne-a spus Bogdan Radu Brînzan, care a precizat că membrii Asociaţiei vor oferi sprijin şi în ceea ce priveşte „documentarea ştiinţifică şi istorică”.

Citit 3755 ori Ultima modificare Joi, 03 Decembrie 2015 18:35

13 comentarii

 • postat de Strada Domnească? Mai degrabă Ulița Domnească....și ce o mai fi domnesc pe acea stradă? Poate sărăcia domnește....
  Duminică, 06 Decembrie 2015 10:04
  178.138.63.***
  Strada Domnească a ajuns o uliță țărănească....carul cu boi mai lipsește....sau poate nu lipsește, că doar de la cap se împute peștele...și au trecut 25 de ani cu o așa ''evoluție'' într-o continuă involuție, în prostie ascensiune afișată în neștire....bine că avem sărăcie, că ne plictiseam pe ale noastre meleaguri mioritice.
  3
  8
  Raportează
 • postat de DNA DNA vine si va ia
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 20:59
  100.99.69.***
  Pai e simplu,Marius Stan taie toti teiii de-au mai ramas si Tancrad&Vega toarna betoanele....nu va suna cunoscuta schema??? :))))
  4
  11
  Raportează
 • postat de Marius
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 20:00
  5.13.182.***
  Nu mai tine cu smechereli din astea ca m-am trezit si ma gandesc ca peste vreo trei ani sa am o discutie ca as vrea sa fac ceva... Trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant si sa spunem lucrurile finalizate si in interesul cetateanului, nicidecum scarpinarea cuiva sub forma de vis sau dorinta. Lasati vrajelile la o parte! Toata lumea stie ca vin alegerile si ca intoxicarea in presa e la maxim! Voi, VLG mai lasati sforaiturile deoparte si publicati lucrurile finalizate!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 11:13
  89.136.5.***
  Daca tot moare de grija strazii Domneasca, poate doamna Dobre isi va face timp sa traca prin dreptul bisericii Greaca, ocazie cu care ar putea vedea o cladire, de patrimoniu, ce asteapta un cutremur, ce ar elibera terenul pentru o 'investitie' imobiliara de succes (a cui ?). Este vorba despre cladirea fostului restaurant al Universitatii. Doamna ar putea dovedi, cu aceasta ocazie, ca nu este un simplu coprofag. De asemenea ar mai putea vizita segmentul dintre ' SpiculÎ si Faleza sau sa se uite in sus, la cablurile ' spanzurate' de stalpii de iluminat.
  0
  11
  Raportează
 • postat de gigi
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 09:22
  89.136.6.***
  Galatiul un mare azil de batrini, tigani si taximetristi, nu mai aveti cum sifona bani din bugetul local?
  7
  12
  Raportează
 • postat de Iorga
  Vineri, 04 Decembrie 2015 23:23
  5.13.131.***
  George,ce ai fumat ma tata,ca te-a luat tare de cap ?
  2
  12
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 04 Decembrie 2015 20:11
  5.13.183.***
  Iar cu prostiile cu PAVAJUL? Cu piatra cubica probabil?
  Pavajul se folosea cand nu se inventase asfaltul...
  12
  7
  Raportează
 • postat de Zdrang
  Vineri, 04 Decembrie 2015 20:01
  78.97.221.***
  Galatiul are putine strazi/bulevarde in raport cu traficul actual; dupa ce ca sunt putine, sunt si inguste (cu putine benzi pe sens); dupa ce ca sunt inguste, traficul este gatuit de masinile parcate de o parte si de alta sau de vreo groapa careia i s-a nazarit sa apara din cauze naturale de cele mai mute ori, cum gratios explica/(...) Ema Turcu); basca puzderii de strazi blocate pe motiv de reparatii (care sunt interminabile).
  Cu toate acestea, in loc sa se gandeasca si sa se realizeze o piata publica pietonala (agora) pentru tinerea diverselor manifestari, asa cum sunt in toate orasele civilizate, se gasesc aerieni cu pretentii de cunascatori care au o singura grija: sa blocheze traficul pe strazi/bulevarde principale, bineinteles; motive? berechet: ba ca-i weekend, ba ca se tin cine stie ce "spectacole" sau evenimente, ba ca e nu stiu ce targ, ba ca preotimea mai scoate niste oase la aerist, ba ca etc, etc. .. iar traficul de pe aceste strazi/bulevarde blocate se abate pe strazi laturalnice care erau deja sufocate.
  2
  11
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 04 Decembrie 2015 19:17
  95.76.32.***
  un alt proiect de fezabilitate de milioane de euro ce va fi deturnat...si lumea ia de buna galusca. Sunt strazi asfaltate care se surpa din urma, sunt atatea lucruri incepute ,faleza inferioara e plina acum de gropi pentru pomii de pe hartie, garajiada neterminata dar se propun lucruri care ne depasesc deocamdata. Or s-o ia de buna unii doar ca sa mulga niste bani, nimic mai mult, tot pe hartie o sa ramana si in continuare galatenii se lasa pacaliti.
  Galatiul e unul din cele mai sarace orase din tara , se imprumuta pentru vreo 3 autobuze si coruptii din fruntea orasului numara milioanele langa semineu.
  1
  13
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 04 Decembrie 2015 19:03
  86.124.203.***
  Ar fi minunat ca strada Domneasca , să fie transformată în canal navigabil, o mică Veneție. Se poate săpa 2 m , pava si umple cu apă, apoi pe acest luciu sa pluteasca gondole , gen Pânzarul moldovenesc.Imaginați-vă ce splendoare ar fi sa se oglindească in apă toate clădirile de pe strada Domnească și din loc in loc niste podețe roamantice . Dar cine să facă asta? Primăria noastră? Niciodată !
  12
  10
  Raportează
 • postat de povesti
  Vineri, 04 Decembrie 2015 16:59
  5.13.181.***
  Dupa ce traficul auto sufoca starazile in anumite ore ale zilei, se doreste si o zona tampon pe strada Domneasca.astfel ingreunand si mai mult traficul auto,de ani buni se creaza un dop intre str. Basarabiei si str Vultur datorita sediului politiei municipale serviciul circulatie si pasapoarte portiune de drum unde nu se mai tine cont de reguli de circulatie chiar daca acestea se intampla in nasul politiei iar despre spatiul verde nici nu mai poate fi vorba pt. ca nu mai exista datorita transformarii lui in parcare auto,aceste fapte ar fi trebuit sesizate primarieica sa poatea lua masuri ,ori sa schimbe locatia politiei municipale ori sa schimbe intrarea din Domneasca in Mihai Bravu descongestionand intr-un fel traficul si asa aglomerat tinand cont ca in aceiasi portiune de drum se afla si Facultatea de Drep si de Mecanica care au si ele nevoie de parcari.,dar poate astea sunt povesti tinand cont de faptul ca primaria are o serie de proiecte promise si neincepute unelea incepute si neterminate prin cartiere inca de la inceputul mandatului primarului in functie.
  3
  18
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 04 Decembrie 2015 15:31
  79.116.101.***
  Daca tot vreti sa face ti ceva in zona centrala a orasului ,propune-ti ca circulatia pe strada Domneasca sa fie cu sens UNIC ,de la intersectia cu str. Brailei-hotel Dunarea- pana la Parcul CFR , circulatia pe str.Traian- cand va fi finalizata - sa fie cu sens UNIC de la intersectia cu str. Prundului pana la intersectia cu str, Eroilor deasemeni sens unic pe str. Eroilor ,din str.Traian spre str Domneasca -acum circulatia este infernala - sens unic pe str. Dr. Carnabel spre str. Garii
  3
  8
  Raportează
 • postat de MAI INTAI DE ASTA..
  Vineri, 04 Decembrie 2015 14:48
  78.96.255.***
  faceti ceva cu masinile parcate aiurea pe trotuar , trecere de pietoni , verdeata ,de la str. Basarabiei si pana la Gradina Publica .(inainte de a propune fel de fel de cai verzi pe pereti).
  Poate in locul fostei arene de box se poate construi o parcare supraetajata , ca sa rezolve cat de cat situatia.
  3
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.