TRANSPARENŢĂ cu jumătăţi de măsură - CONTRACTELE Consiliului Judeţului Galaţi, ferite de ochii lumii
Foto: Foto Corina Dobre

TRANSPARENŢĂ cu jumătăţi de măsură - CONTRACTELE Consiliului Judeţului Galaţi, ferite de ochii lumii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În luna august a acestui an, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, trăgea un semnal de alarmă cu privire la lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor de achiziţii publice, subliniind că aceasta continuă să fie „o problemă majoră”.

După instalarea Guvernului Cioloş, lipsa de transparenţă din administraţia locală şi nu numai a fost repusă pe tapet, însă multe dintre unităţile administrativ-teritoriale par să nu dorească să se conformeze şi ignoră cu desăvârşire recomandările de la Bucureşti.

La Consiliul Judeţului Galaţi, contractele de achiziţii (fie că vorbim despre încredinţări directe, cereri de ofertă, licitaţii deschise sau electronice), plătite din bani publici, sunt ţinute, în continuare, departe de ochii oricărui gălăţean care ar dori să afle ce proiecte are în derulare CJ, cine se va ocupa să le pună în practică şi pe câţi bani. Pe site-ul instituţiei nu există, nici la această dată, o rubrică dedicată exclusiv achiziţiilor publice, care să găzduiască informaţii cu privire la contractele încheiate de CJ cu firme, persoane fizice autorizate etc. În ciuda faptului că instituţii importante din ţară, precum CNADNR, spre exemplu, au grijă să anunţe, de ceva timp, atât demararea procedurilor de achiziţie publică pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice, lucrări de execuţie, dar şi să anunţe câştigătorii licitaţiilor, precum şi sumele prevăzute în contracte. Pe site-ul CJ Galaţi, la secţiunea „Noutăţi”, există câteva anunţuri de cerere de ofertă sau de atribuire pentru doar câteva contracte (printre care achiziţia unui cântar şi a unor expertize), însă mai bine de 95 la sută dintre contractele încheiate de instituţie nu se regăsesc pe site. Nici măcar cel privind deszăpezirea drumurilor judeţene!

Exemplu de bună practică

Dar ca să nu mergem foarte departe, până în Capitală, ne putem opri, spre exemplu, la Vaslui, acolo unde Consiliul Judeţean vecin poate oferi conducerii Consiliului Judeţului Galaţi (Galaţiul este singurul judeţ care are Consiliul Judeţului, celelalte au Consiliul Judeţean!) o lecţie de bună practică. Pe site-ul CJ Vaslui, am găsit secţiunea „Achiziţii Publice”, ce poate fi accesată de oricine. Pe lângă cererile de ofertă şi caietele de sarcini, pot fi consultate rapoarte ce conţin lista contractelor de achiziţie publică de produse, servicii şi lucrări încheiate din 2006 şi până în anul 2014 (inclusiv). Nu ştim dacă sunt publicate toate contractele încheiate, însă este o dovadă clară că transparenţa la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale este o noţiune ce poate fi interpretată în fel şi chip de aleşi.

Este drept că datorită Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, orice persoană interesată poate obţine, prin intermediul unei cereri, informaţii de interes public (chiar şi privind contractele), însă acesta nu poate reprezenta un argument pertinent pentru transparenţa cu jumătăţi de măsură. Drept urmare, ne putem întreba dacă aleşii noştri nu cumva au ceva de ascuns...

Citit 1896 ori Ultima modificare Duminică, 13 Decembrie 2015 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.