Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
5 comentarii

La o privire superficială, Fileştiul nu are nimic în neregulă, cu excepţia gropilor şi a câinilor maidanezi. Însă, odată ce intri în cartier, ajungi într-o altă lume. Străzi fără canalizare şi asfalt, pe care au mai rămas doar câteva pietre cubice din alte vremuri, noroi, gropi pline cu apă de ploaie, imaşuri pe care mai paşte câte un cal singuratic, clădiri din care au mai rămas doar pereţii şi câteva vile aruncate din loc în loc. Un loc al contrastelor, al sărăciei şi bogăţiei deopotrivă. Cartierul Fileşti este unul dintre locurile preferate ale politicienilor în campania electorală, după cum o spun chiar oamenii. Însă totul rămâne, de fiecare dată, doar la stadiul de promisiuni.

Unul dintre fileştenii cu care am stat de vorbă în august 2015 se numea Ionel Costache, un cetăţean în vârstă de 72 de ani, care s-a mutat în cartier în 1994. Omul este o cunoştinţă mai veche a reporterilor „Vieţii libere”, el fiind prezent şi la câteva din întâlnirile anterioare. Printre problemele enumerate s-au regăsit lipsa asfaltului sau măcar a dalelor de piatră, dar şi lipsa sistemului de canalizare, care îi forţează pe fileşteni să trăiască precum la ţară, cu WC-ul în fundul curţii! "Am făcut cerere de audienţă la primarul Marius Stan, ca să îmi spună şi mie când şi dacă se va mai face ceva în cartierul nostru. Am primit o hârtie şi mi s-a zis că sunt pe lista de aşteptare. Asta se întâmpla acum o lună. Dumitru Nicolae, când a fost în a doua campanie, ne-a promis că ne face cartierul foarte frumos, cu străzi bune, cu post de poliţie, cu parcuri. Au trecut ani de atunci şi nu s-a schimbat absolut nimic. Noi pe cine să mai credem? Ştiu, mulţi vor spune că trebuie să ne gospodărim şi singuri, dar de unde să iau eu asfalt să pun pe străzi? Ce, eu am bani de investiţii? Eu mi-am făcut curtea mea, cu flori, cu legume, cu tot ce trebuie. Dar primăria nu face nimic?", ne-a spus omul.

Cam aceleaşi lucruri ne erau povestite şi în iarna lui 2015, la începutul anului, când locuitorii se plângeau de mirosul groaznic de pe străduţe, provocat de mizeriile aruncate în stradă de oamenii care au toaleta în fundul curţii.

Bătăi, câini şi un cimitir sinistru

Oamenii din Fileşti s-au săturat să se mai plângă de condiţiile în care trăiesc. O bună parte dintre cei care locuiesc în acest cartier aflat la marginea oraşului sunt pensionari, care se îndeletnicesc mai mult cu munca la câmp sau cu animalele din gospodărie, activităţi definitorii pentru omul de la ţară, nu neapărat pentru cel de la oraş.

Există, însă, şi tineri care încearcă de ani buni să obţină străzi mai bune, canalizare, apă potabilă, curent în tot cartierul şi alte astfel de lucruri, care ar aduce Fileştiul la rangul de adevărat cartier, nu de mahala. E greu însă să schimbi ceva atunci când tragi singur la căruţă. Bătăile din preajma barului sunt o problemă importantă a cartierului. Din cauza băuturii, a diferendelor pe care le au de rezolvat sau fără niciun motiv aparent, aproape că nu trece o lună fără un scandal încheiat cu pumni.

În general, în barul din cartier intră tinerii care vor să se adăpostească de frig şi să se mai încălzească, consumând ceva tare. Sub promisiunea anonimatului, aceştia au stat de vorbă în mai multe rânduri cu noi. Nu ne-au lăsat să le facem poze, pentru că nu vor să se facă în vreun fel cunoscuţi. "Noaptea trebuie să fim superatenţi prin cartier. Mai trece poliţia pe aici sau câte o maşină de la Jandarmerie, şi dacă nu avem acte, încep să ne bată din senin. S-au făcut plângeri pe tema asta, dar cine ne-a băgat în seamă? Cică suntem golani…", spunea un tânăr, în luna decembrie.

Cel mai dur aspect al cartierului îl constituie, însă, cimitirul, un loc al disperării şi al plângerii, dar şi un loc sinistru. Situat pe un deal, la marginea cartierului, locul de odihnă veşnică arată ca un platou de filmare din filmele lui Alfred Hitchcock. Pământul este moale, noroios, florile de pe morminte sunt ofilite aproape tot anul, iar multe dintre cruci un au nume pe ele.

Marginea cartierului Fileşti e un loc uitat de lume, aşa cum numai în filmele hollywoodiene am mai văzut. La urma urmei, nici priveliştea unui câine cu o mână în gură nu ar fi de mirare. Totul face parte din pustietatea Fileştilor.

Despre câini nu mai sunt multe de zis. Poate doar că se înmulţesc fără voia oamenilor, din moment ce, odată la câteva luni, apare câte o dubă din care mai sunt aruncate 10-15 patrupede, care devin "locuitori" ai Fileştiului şi aleargă după mâncare pe uliţele prăfuite.

Citit 1680 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2015 00:56

5 comentarii

 • postat de cristi Sâmbătă, 02 Ianuarie 2016 19:35 82.78.252.*** Link la comentariu
  0
  4

  Unde este Garda de mediu din Galati, fac controale la institutii publice si dau amenzi enorme pentru lucruri de nimic (o anvelopa auto gasita in curtea unei institutii),iar Filestiul a ajuns groapa de gunoi si moluz a Galatiului . Pe platforma betonata de la fostul CAP in toamna anului 2014 sau adus zeci de tone de moluz amestecat cu gunoi menajer , locuitorii din zona stiu cine la adus dar nimeni nu ia nici o masura . Domnul consilier care raspunde de Filesti de cand nu a mai trecut prin zona ?

  Raportează
 • postat de despre primaria galati Marți, 29 Decembrie 2015 22:22 79.116.102.*** Link la comentariu
  0
  1

  La Galați, încă o deszăpezire costisitoare: de la 3,4 la 5 milioane de lei
  de Ticu Ciubotaru , 28 decembrie 2015 - stire actualizata la ora 21:08, 28 decembrie 2015

  Printeaza Trimite Salveaza

  Deszăpezirea îi costă pe gălățeni din ce în ce mai mult, pe an ce trece  Cum până acum nu a căzut niciun fulg de zăpadă, nu a fost nevoie ca utilajele de deszăpezire să fie scoase pe străzi și nu se știe cât de eficientă va fi noua organizare adoptată de primărie. La Galați există deja baza controverselor pe tema deszăpezirii din această iarnă. Cum era de așteptat, este vorba în primul rând de prețul deszăpezirii, pentru care a fost alocat un buget de 3,4 milioane de lei, mai mare decât cel de 3,3 milioane lei al deszăpezirii din iarna 2013/2014, pentru care Primăria Galați a intrat în atenția Curții de Conturi din cauza plății unor costuri mai mari decât cele din contractele cu firmele care s-au ocupat de deszăpezire.

  Cam aceleași firme. În acest an, la cele 3,4 milioane ce reprezintă valoarea contractelor de deszăpezire se mai adaugă 1,5 milioane lei pentru închirierea unor utilaje care să fie scoase pe străzi dacă situația o impune. Așadar, s-ar putea ajunge ca deszăpezirea străzilor Galațiului să coste 5 milioane de lei, de trei ori mai mult decât costă deszăpezirea celor 800 de kilometri de drumuri județene.

  Noua filozofie: deszăpezirea pe zone

  Pentru deszăpezirea din acest an, Primăria Galați a venit cu o nouă formulă organizatorică: Galațiul a fost împărțit în 6 zone. Potrivit lui Ionuț Pucheanu, directorul Serviciului Ecosal din cadrul primăriei, au fost preluate metode care au funcționat în alte mari orașe. În zona 6, care cuprinde cartierele Traian Nord, Arcașilor și Ștefan cel Mare, de deszăpezire se va ocupa Ecosal, pentru celelalte cinci zone fiind scoase la licitație contractele de deszăpezire. Pentru deszăpezirea din zona 1, care cuprinde cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21, Barboşi, Cătuşa, Dimitrie Cantemir, Ecosal a încheiat contractul nr. 15.254/24.11.2015, în valoare de 406.653 lei, cu SC Veneta Coperture SRL Galați. Contractul de deszăpezire în valoare de 508.000 lei pentru Zona 2 - cartierele Micro 18, Micro 17, Micro 16, Siderurgiştilor Vest, Zona Cătuşa 2 şi Ţiglina 2 - a fost atribuit Gendav SRL. Tancrad SRL Galați se va ocupa de deszăpezirea zonelor 3-4 și 5. Pentru zona 3, cartierele Aurel Vlaicu 1, Aurel Vlaicu 2, Micro 40, Micro 38, Micro 39 A, B şi C, Micro 13, Micro 14, Fileşti a fost semnat contractul 14.963/16.11.2015, în valoare de 855.315 lei. Pentru zona 4 – Ţiglina 1, Mazepa 1 şi 2, Faleza Inferioară, Piaţa Centrală şi străzile delimitate de bulevardul Coşbuc, str Al. Măcelaru şi str. Traian, Ecosal a încheiat cu Tancrad contractul 14.964/16.11.2015, în valoare de 789.555 lei. Pentru zona 5 – Centru, Valea Oraşului, Port, şi zona delimitată de străzile Traian, Tunelului, Macului, Calea Prutului Marinei, Moruzzi, Portului şi Bulevardul Marii Uniri, valoarea contractului 14966/16.11.2015 încheiat între Ecosal și Tancrad este de 855.315 lei. Conform valorilor contractelor încheiate, deszăpezirea costă 3.414.000 lei.

  Cu „vârfuri de sarcină”, ­deszăpezirea costă mai mult

  Dar Ecosal a mai convenit cu Tancrad și Citadina 98, din ­grupul de firme Vega, închirierea mai multor „utilaje pregătite pentru suplimentarea activi­tății de deszăpezire în caz de nevoie”. „Avem aceste utilaje pentru vârfuri de sarcină”, a explicat Pucheanu. Ecosal a încheiat cu Tancrad trei contracte: contractul nr. 15.595/03.12.2015, în valoa­re de 598.934 lei, pentru închirierea a șap­te utilaje de tip autocamion cu lamă și sărăriță, contractul nr. 15.593/03.12.2015, în valoare de 342.000 lei, pentru închirierea a trei sărărițe și contractul nr. 15.589/03.12.2015, în valoare de 356.000 lei, pentru închirierea a 20 de autobasculante. Cu Citadina 98 au fost încheiate două contracte: contractul nr. 1.5597/03.12.2015, în valoare de 154.810 lei pentru închirierea a 10 buldoexcavatoare și contractul nr 15.591/03.12.2015, în valoare de 89.100 lei, pentru închirierea a trei bobcat-uri. Valoarea totală a celor cinci contracte de închiriere „la nevoie” este de 1.560.844 lei.

  Așadar, dacă va fi o ninsoare abundentă și se va ajunge în situația de a fi necesară scoaterea pe străzi a utilajelor suplimentare, valoarea totală a deszăpezirii străzilor Gala­țiului în iarna 2015/2016 ar ajunge la aproximativ 5 milioane de lei.

  PAGUBE

  În iarna 2013/2014, ­prejudicii de 800.000 lei

  Există șanse ca Primăria Galați să ajungă din nou în atenția Curții de Conturi, după ce inspectorii descoperiseră prejudicii de 800.000 de lei și la deszăpezirea din iarna 2013/2014, care a costat peste 3,3 milioane de lei. Potrivit raportului Curții de Conturi, valoarea estimativă a abaterilor cumulate a fost de 806.389 lei, din care suma de 766.040 lei reprezinta plăţi nejustificate pentru achiziţii de servicii la un tarif mai mare decât cel contractat, iar suma de 40.349 lei reprezintă beneficii legale nerealizate. Inspectorii au dat exemplul din noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2014, când în intervalul orar 20.00-8.00 au fost utilizate și plătite autobasculante cu tarif orar de 154 de lei, cu toate că erau contractate şi autobasculante cu tarif orar de 76, 130, 138, respectiv 140 lei/oră și autoîncărcătoare cu tarif orar de 238 de lei, cu toate că erau contractate autoîncărcătoare cu tarif orar de 100, 200 sau 228 de lei/ora. Atunci, Primăria Galaţi a cheltuit pentru 7.000 de tone de sare industrială pentru deszăpezire aproape 3 milioane de lei, de două ori mai mult decât dacă ar fi cumpărat sarea de la oricare din salinele din România.

  Raportează
 • postat de Undercover Marți, 29 Decembrie 2015 14:56 82.78.252.*** Link la comentariu
  0
  4

  Ce sa mai zic de gunoaiele aruncate pe acel " platou"? se pare k a devenit groapa de gunoi a Filestiului.

  Raportează
 • postat de @Marin Luni, 28 Decembrie 2015 13:38 79.116.100.*** Link la comentariu
  0
  11

  bati campii caci nici galatean nu esti, altfel ai fi comentat in cu totul alt mod.

  Raportează
 • postat de Marin Luni, 28 Decembrie 2015 12:14 89.136.0.*** Link la comentariu
  12
  3

  Pai cam ala e target-ul vostru, 70+ ani. Nici noi si nici cei care locuiesc in satul ala nu realizeaza ca Filestiul este SAT si ca ei locuiesc LA TARA!! Cand te muti la tara, iti asumi neajunsurile. Nu ai cum sa te muti la tara si apoi sa urli ca nu ai conditii de oras. Dar mna, asta e nivelul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.