Guvernul cere transparenţă. Prefecturile şi autorităţile publice, OBLIGATE să respecte legea

Guvernul cere transparenţă. Prefecturile şi autorităţile publice, OBLIGATE să respecte legea
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După ce a lansat numeroase apeluri către instituţiile şi autorităţile publice locale, dar şi către ministere, cărora le-a cerut transparenţă în relaţia cu cetăţeanul şi publicarea pe propriile site-uri a tuturor informaţiilor de interes public, Guvernul Cioloş, prin Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), proaspăt înfiinţat, a trecut la monitorizarea acestora. De curând, MPDC a dat publicităţii primul set de informaţii centralizate la nivelul ministerelor, care reflectă situaţia afişării informaţiilor din oficiu, la preluarea mandatelor noilor miniştri, document intitulat „Situaţia respectării prevederilor Legii nr. 544/2001 (categorii de informaţii afişate din oficiu), la nivelul ministerelor”, ce poate fi consultat pe site-ul Guvernului.

„Afişarea tuturor categoriilor de informaţii prevăzute de Legea nr. 544/2001, legea privind accesul la informaţiile de interes public, este unul dintre obiectivele noastre strategice (…) Echipa ministerului va urmări în mod constant modul în care această situaţie evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea ministerelor să afiseze şi alte categorii de informaţii cerute insistent de societatea civilă”, precizează reprezentanţii Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

Prefecturile nu scapă de supervizare

În luna decembrie, prefecturile din toată ţara au fost obligate de către ministrul de Interne, Petre Tobă, să facă publică, pe propriile pagini de internet, o situaţie privind contractele de deszăpezire încheiate de către consiliile judeţene, CNADNR şi primării, iar instituţiile s-au şi conformat, la fel cum s-a întâmplat şi la Galaţi. Cu toate acestea însă, prefecturile nu scapă de controale şi verificări. Ba mai mult, în curând, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic va realiza o centralizare privind transparenţa de la nivelul acestor instituţii, pe care de asemenea o vor da publicităţii.

„În continuare, acţiunea noastră va viza prefecturile tuturor judeţelor, centralizare pe care o vom realiza şi publica în cel mai scurt timp. Primele demersuri au inclusiv rolul de a stimula toate autorităţile publice centrale şi locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis faţă de cetăţeni, afişând informaţii relevante despre deciziile luate şi bugetul executat”, au afirmat reprezentanţii MCPDC.

Citit 1804 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2016 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.