Zeci de DEPLASĂRI EXTERNE, în ultimii trei ani. Prin ce ţări au ajuns deputaţii Galaţiului

Zeci de DEPLASĂRI EXTERNE, în ultimii trei ani. Prin ce ţări au ajuns deputaţii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Cel mai „plimbat” a fost deputatul PSD Florin Pâslaru - 19 deplasări, dintre care 13 numai în Franţa! * Deputatul ALDE Bogdan Ciucă a avut parte de cea mai scumpă dintre toate delegaţiile externe, în Vietnam


Franţa, Belgia, Turcia şi Olanda sunt cele mai frecventate ţări de către aleşii Galaţiului. N-au fost ocolite, însă, nici Elveţia, Finlanda sau Austria sau exoticele Vietnam, Azerbaidjan sau Kazahstan. Potrivit informaţiilor furnizate, la solicitarea noastră, de Camera Deputaţilor, doar şase dintre parlamentarii gălăţeni au participat, în acest mandat, la misiuni în străinătate. Iată cine şi pe unde a fost, cât a stat, ce-a făcut şi mai ales cât ne-a costat!

Începutul a fost mai greu

Deputatul PSD Florin Pâslaru conduce detaşat în topul aleşilor cu cele mai multe deplasări. Potrivit informaţiilor furnizate de Camera Deputaţilor, Pâslaru a bifat, în 2013, cinci deplasări externe. În perioada 10-13 martie, el a fost, vreme de patru zile, în Franţa, unde a participat la lucrările Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă, Educaţie şi Media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), deplasare care a costat 5.295 de lei. Trebuie spus că Florin Pâslaru este secretarul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. Tot în Franţa a mers Pâslaru şi în perioada 23-29 iunie, unde, timp de cinci zile şi jumătate, a fost prezent la cea de-a treia parte a sesiunii ordinare 2013 a APCE, cheltuielile fiind de 7.280 de lei. A urmat Ucraina, 8-11 august, unde timp de patru zile a participat la Reuniunea Interparlamentară cu tema „Centrul Cultural în Regiunea Dunării de Jos”, costurile deplasării fiind de 4.022 de lei. S-a reîntors în Franţa, în noiembrie, pentru şase zile, pentru a fi prezent la Adunarea Generală a Statelor Părţi la Convenţia Patrimoniului Mondial UNESCO, misiune care ne-a costat 4.173 de lei. Pâslaru a încheiat anul 2013 cu o deplasare în Belgia, 4-5 decembrie, unde, două zile, a fost martor la Lansarea Iniţiativei Alianţa Parlamentară pentru o Economie Progresistă în Uniunea Europeană, având costuri de 4.333 de lei.

În 2014, Florin Pâslaru a beneficiat de patru deplasări externe. A început cu Franţa, în perioada 26-30 ianuarie, unde, timp de cinci zile, a participat la prima parte a Sesiunii Ordinare 2014 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deplasare pentru care s-au cheltuit 7.286 de lei. În aprilie, a revenit în Franţa, pentru trei zile, ca să participe şi la a doua parte a Sesiunii Ordinare 2014 APCE, misiune care a costat 5.261 de lei. Vara, 1-4 iunie, l-a găsit tot în Franţa, unde trei zile şi jumătate a participat la a cincea sesiune a statelor membre UNESCO, deplasare care a valorat 4.223 de lei. Pâslaru a ajuns şi în Olanda pentru patru zile şi jumătate, 30 septembrie - 4 octombrie, într-o vizită a Comisiei pentru învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, care a scos din buget 6.034 de lei.

Zece deplasări într-un singur an

În 2015, Florin Pâslaru a fost mai mult pe drumuri şi asta pentru că a devenit, din supleant, membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

A început cu Franţa, în ianuarie, trei zile şi jumătate, la prima parte a sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deplasare care a costat 7.943 de lei. A urmat Olanda, 10-13 martie, patru zile, la Lucrările Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă, Educaţie şi Media din cadrul APCE, costuri: 4.372 de lei. În 21-24 aprilie, a mers în Franţa, trei zile şi jumătate, la cea de-a doua parte a sesiunii ordinare APCE, delegaţie care a costat 11.447 de lei. A urmat Franţa, 1-3 iunie, două zile şi jumătate, la lucrările Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă Educaţie şi Media - 4.794 de lei, costuri. Din nou Franţa, la finalul lunii iunie, şapte zile, participarea la a treia parte a sesiunii ordinare APCE - 9.877 de lei, costuri. Şi iar Franţa, în septembrie, două zile şi jumătate, la reuniunile comisiilor APCE pentru migraţie, refugiaţi şi persoane strămutate şi probleme sociale, costuri: 4.841 de lei. Şi iar Franţa, 27 septembrie - 2 octombrie, şase zile, la a patra parte a sesiunii ordinare APCE, deplasare care a costat 8.752 de lei. A venit la rând Turcia, 14-16 octombrie, trei zile, la lucrările celei de-a opta ediţii a Forumului Global privind Migraţia şi Dezvoltarea - deplasare care a costat 1.170 de lei - Pâslaru fiind membru al Comisiei pentru migraţie, refugiaţi şi persoane strămutate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Apoi a fost în Letonia, 14-17 noiembrie, patru zile, la Reuniunea Interparlamentară cu tema Directiva Serviciilor Media din Audiovizual, din cadrul Uniunii Europene - 5.532 de lei. Şi, în fine, a încheiat anul în Franţa, 1-4 decembrie, unde, trei zile şi jumătate, a participat la manifestarea dedicată Zilei Naţionale şi reuniunea Comisiei pentru Cultură, Sănătate Educaţie şi Media, deplasare care a costat 5.440 de lei.

În total, cele 77 de zile de zile petrecute în străinătate de Florin Pâslaru ne-au costat 112.075 de lei.

Ce spune Florin Pâslaru

"Spre deosebire de alţii, care se duc prin paradisuri fiscale, eu mă duc la Paris şi Strasbourg, unde reprezint România în Adunarea Generală a Consiliului Europei. Uneori, chiar nu-mi doresc să mă duc, dar trebuie să particip, pentru că, din această comisie - pe care o consider cea mai importantă a Parlamentului - sunt singurul vorbitor de limbă franceză. Noi chiar facem treabă acolo, nu ne putem duce nepregătiţi! Nu o dată am prezentat puncte de vedere ale României, legate de fenomenul migraţiei şi imigranţi. M-am simţit flatat când personalităţi europene mi-au cerut părerea. La activităţile sociale de după întruniri fac lobby pentru România, vorbind despre uzinele Renault de la Piteşti şi despre ArcelorMittal, afaceri cu capital francez. Am participat chiar şi la emisiuni la televiziunile locale franceze. Eu cred că ar trebui să ne mândrim că un gălăţean este în cea mai importantă delegaţie a Parlamentului", ne-a declarat Florin Pâslaru.

Victor Paul Dobre, pus pe drumuri de misiunile OSCE

Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentara a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), deputatul PNL Victor Paul Dobre a avut parte de o serie întreagă de deplasări externe.

În 2013, a fost în Franţa, două zile şi jumătate, la un seminar dedicat cooperării descentralizate franco-române, deplasare care a costat 3.468 de lei. A fost, în Turcia, 28 iunie - 4 iulie, şase zile, la Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE - costuri de 5.391 de lei. A fost prezent şi la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE, în Muntenegru, 12 - 16 octombrie, patru zile şi jumătate, deplasare care a costat 7.976 de lei.

În 2014, Dobre a fost în Austria, trei zile şi jumătate, 12-15 februarie, la a 13-a reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE - 5.754 de lei, costuri. A fost apoi în Franţa, 2-5 iunie, trei zile şi jumătate, la a cincia sesiune a adunării generale a statelor membre UNESCO, deplasare cu costuri de 3.930 de lei. Au urmat Azerbaidjan, 29 iunie - 3 iulie, cinci zile, la a 23-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE - 5.059 de lei, costuri, şi Elveţia, 2-6 octombrie, patru zile şi jumătate, la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE - 6.222 de lei, costuri.

În 2015, a participat la cea de-a 14-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, în Austria, 18-21 februarie, trei zile şi jumătate, misiune care a costat 5.523 de lei. În Finlanda, a mers în 5-10 iulie, cinci zile şi jumătate, la a 24-a sesiune anuală a adunării parlamentare a OSCE - 7.821 de lei, costuri. În perioada 4-8 mai, Dobre a participat la Misiunea OSCE de observare a alegerilor generale din Regatul Unit al Marii Britanii, deplasare care a costat 7.208 lei. Tot o misiunea OSCE de observare a alegerilor parlamentare anticipate a avut şi în Turcia, în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie, delegaţie care a costat 4.747 de lei.

Total: 11 deplasări, 47 de zile, 63.099 de lei costuri.

"Adunarea Parlamentară a OSCE este o structură din care România este stat membru de 30 de ani şi la care plăteşte cotizaţie. Suntem 400 de parlamentari din 52 de ţări, fiecare cu cota sa de participare. România are şapte parlamentari aleşi din Parlamentul României. Este un parlament care lucrează în trei sesiuni anuale, de iarnă, de vară şi de toamnă. În cadrul reuniunilor, am avut declaraţii pe diferite teme, cum ar fi Ucraina. Misiunile de supraveghere a alegerilor au fost o experienţă interesantă", ne-a declarat Dobre.

Bogdan Ciucă: "Ar fi urât să rămână gol scaunul cu sigla României"

Deputatul ALDE Bogdan Ciucă a participat, în acest mandat, la şase delegaţii externe. În 2013 a fost în Kazahstan, timp de două zile şi jumătate, 21-23 mai, la Forumul economic de la Astana, la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor, deplasare care a costat 9.759 de lei. În 2014 a fost în Grecia, în februarie, două zile, la reuniunea preşedinţilor comisiilor juridice şi pentru afaceri interne ale UE - 3.773 de lei, costuri. În Germania a ajuns în iulie, patru zile şi jumătate, unde a participat la dezbateri şi întâlniri pe tema combaterii corupţiei şi crimei organizate, misiune cu costuri de 1.321 de lei. A urmat apoi Italia, în octombrie, trei zile, la reuniunea preşedinţilor comisiilor juridice şi pentru drepturile omului, deplasare de 3.585 de lei. În 2015, deputatul a fost în Belgia, 25-26 februarie, o zi şi jumătate, la workshopul cu tema Activităţi Transfrontaliere în UE, deplasare care a costat 5.293 de lei. Cea mai costisitoare a fost deplasarea în Vietnam, la Hanoi, în perioada 25 martie - 3 aprilie, nouă zile şi jumătate, la a 132-a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi reuniunile asociate, costul ridicându-se la 30.311 lei!

Total: 23 de zile petrecute peste hotare, cu costuri de 54.042 de lei!

Iată ce spune parlamentarul, care este preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor şi membru al Comitetului Director al Grupul Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI): "La Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, în fiecare săptămână primesc invitaţii pentru a participa la activităţi externe. De regulă, declin aceste invitaţii către colegii care au mai mult timp. Îmi place să călătoresc, dar în viaţa privată. Ca preşedinte al Comisiei Juridice, am participat doar la activităţile la care nu puteam să deleg pe altcineva. De regulă, mă întorc cu câteva zile mai devreme, chiar dacă asta a însemnat să suport din buzunar costurile. De pildă, dacă după activitatea principală urmează trei zile cu activităţi de socializare, nu mai stau, pentru că în a patra zi are loc o masă. În Vietnam am ajuns pentru că nu am mai putut refuza. Fac parte din conducerea GRUI şi am refuzat prima şi a doua adunare, dar pe a treia nu am mai putut: participarea se face în funcţie de ponderea grupului parlamentar, iar grupul nostru a acumulat de când am intrat în Parlament. Suntem criticaţi când participăm la activităţi externe, dar la asemenea reuniuni internaţionale este urât să rămână gol scaunul cu sigla României", ne-a declarat Bogdan Ciucă.

Laurenţiu Chirvăsuţă: "Nu-mi plac deplasările externe, prefer să merg în judeţ"

Laurenţiu Chirvăsuţă, deputat UNPR, a avut în acest mandat doar trei deplasări. Prima a fost în Albania, 12-13 noiembrie 2013, o zi şi jumătate, unde l-a însoţit într-o vizită oficială la Tirana pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. De ce? Pentru că gălăţeanul este preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Albania. Deplasarea a costat 427 de lei. Tot în 2013, Chirvăsuţă a fost în Belgia, 4-5 decembrie, două zile, la lansarea iniţiativei „Alianţa Parlamentară pentru o Economie Progresistă”, deplasare care a avut costuri de 4.329 de lei. În 2014, pe 27-29 martie, a fost revenit în Belgia, pentru două zile şi jumătate, într-o vizită de informare la Comisia Europeană, care ne-a costat 561 de lei. Total: trei deplasări, şase zile, 5.317 lei.

"În primul rând, deplasările efectuate au fost în calitate de vicelider şi pe linie de UNPR. În al doilea rând, nu-mi plac deplasările externe, prefer să merg în judeţ. Îmi place să vizitez când merg în concediu", ne-a declarat parlamentarul.

Mircea Toader: "Eu am văzut deja lumea, îi las pe alţii!"

În acest mandat, deputatul PNL Mircea Toader a avut o singură deplasare, de o zi şi jumătate, pe 2-3 decembrie 2013, la al 19-lea Summit al grupurilor parlamentare din parlamentele UE, din cadrul Partidului Popular European. Deplasarea a costat 4.653 de lei.

Parlamentarul spune că nici nu s-ar fi dus, dacă n-ar fi fost obligaţie pe linie politică: „Eu am văzut deja lumea, îi las pe alţii! În Belgia, am fost obligat să merg pe linie de PPE, fiind o acţiune a liderilor de grup. Nici când eram ministru, şi aveam delegaţii de patru - cinci zile, nu stăteam mult, a doua zi mă întorceam. Fac parte din grupul de prietenie cu Germania, dar nu a fost nevoie să merg acolo. Nu am avut nevoie de aceste deplasări, activitatea mea de bază este în legislativul României! În plus, nu fac parte din comisii comune cu alte parlamente”, ne-a declarat Mircea Toader.

Laura Marin: "Nu duc lipsa deplasărilor"

Deputata PSD Laura Marin a avut o singură deplasare în acest mandat, în perioada 1-4 martie 2015, vreme de trei zile, în Serbia, unde a participat la Conferinţa femeilor parlamentar din sud-estul Europei. Costurile au fost de doar 354 de lei.

„Nu duc lipsa deplasărilor externe, avem destul de lucru la Camera Deputaţilor, în Comisia pentru Învăţământ, din care fac parte. Oricum, mandatul meu este înjumătăţit pentru că am devenit deputat în 2014”, ne-a declarat Laura Marin.

Citit 4201 ori Ultima modificare Luni, 11 Ianuarie 2016 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.