ABSURD, DAR ADEVĂRAT! Chiar şi cu PLATA ÎN AVANS, Galaţiul RISCĂ să rămână FĂRĂ CĂLDURĂ

ABSURD, DAR ADEVĂRAT! Chiar şi cu PLATA ÎN AVANS, Galaţiul RISCĂ să rămână FĂRĂ CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* De vină, susţine conducerea Electrocentrale, sunt „sumele insuficiente” pe care le încasează de la falimentata Apaterm, în contul datoriilor aferente sezonului rece trecut * Reprezentanţii CET anunţă "risc major de imposibilitate a achitării ratelor către Romgaz şi Transgaz"


Chiar dacă municipiul Galaţi s-a îndatorat pe 20 de ani pentru ca aproximativ 100.000 de oameni captivi ai sistemului centralizat de termoficare să poată beneficia de căldură şi apă caldă în acest sezon rece şi, mai mult decât atât, autorităţile locale plătesc în avans pentru combustibilul furnizat de Romgaz şi Transgaz către Electrocentrale, pentru producerea agentului termic necesar încălzirii populaţiei şi apei calde menajere, gălăţenii nu au scăpat de riscul sistării energiei termice.

Deşi pare absurd, scenariul a fost prezentat şi asumat oficial de către conducerea Electrocentrale (CET), prin vocea administratorului special şi directorului general, Sinan Mustafa. Reprezentantul producătorului de agent termic primar, aflat în insolvenţă din vara anului 2014, ne-a declarat că societatea riscă să nu-şi poată respecta angajamentele de plată a datoriilor pe care le înregistrează către Romgaz şi Transgaz, din cauză că recuperarea creanţelor de la Apaterm, care acum se află în faliment, se face într-un „ritm total insuficient”.

„Aşa cum am anunţat şi prin intermediul comunicatului din data de 20 noiembrie, pe lângă condiţia plăţii în avans a combustibilului, impusă de creditorii noştri, Romgaz şi Transgaz, o condiţie la fel de importantă a fost eşalonarea datoriilor, de peste 50 de milioane de lei, pe care Apaterm le înregistrează către noi, din cauză că nu a achitat contravaloarea agentului termic furnizat în sezonul rece 2014-2015. Din păcate, ritmul încasărilor de la Apaterm este total deficitar, întrucât sumele care ne sunt livrate sunt insuficiente pentru plata ratei noastre lunare şi riscăm să nu putem onora angajamentul de plată pe care îl avem către cei doi furnizori. Ceea ce duce la sistarea serviciilor de furnizare de gaz şi transport gaz, chiar dacă avansul este asigurat de distribuitor (Calorgal - n.r.)”, a afirmat conducerea Electrocentrale.

Potrivit reprezentantului CET, societatea este obligată, conform convenţiilor încheiate cu Romgaz şi Transgaz, înainte de repunerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare şi reluarea activităţii Electrocentrale, ca în ultima săptămână a fiecărei luni să achite peste un milion de lei către cele două companii din Mediaş.

Câţi bani a încasat CET de la Apaterm

Conform datelor furnizate de Electrocentrale, la solicitarea „Vieţii libere”, la data de 31 octombrie 2015, Apaterm înregistra creanţe în sumă de 50.444.004 de lei către CET. Din aceşti bani, Electrocentrale a încasat, în luna noiembrie, doar 595.000 de lei, în luna decembrie 410.000 de lei, iar până pe data de 8 ianuarie de la fosta societate de termoficare a Galaţiului au mai ajuns în conturile CET 50.000 de lei, adică un total de doar 1.055.000 de lei, în mai bine de două luni.

Conform convenţiei de eşalonare cu Romgaz, încheiată la jumătatea lunii noiembrie, CET trebuie să restituie către compania din Mediaş 57.234.027 de lei (sumă care cuprinde şi penalităţi de întârziere). În luna noiembrie, Electrocentrale a achitat către producătorul şi furnizorul de gaze naturale 636.844 de lei, iar în luna decembrie a plătit alte 1.134.556 lei, adică 1.771.400 de lei în total.

Pe lângă banii pe care CET îi are de recuperat de la Apaterm, se mai adaugă alte 4.133.097 de lei, pe care îi are de achitat către Transgaz. În lunile noiembrie şi decembrie, producătorul de agent termic primar a virat în conturile companiei câte 344.424 lei. În total, 688.848 de lei.

„Pentru a putea să ne achităm ratele, având presiunea eşalonării acestor datorii, am fost nevoiţi să recurgem la un artificiu, în sensul că am luat din banii încasaţi din energia electrică. Însă nu putem să facem asta la nesfârşit”, ne-a declarat conducerea CET.

Lichidatorul Apaterm nu a putut fi contactat pentru a-şi putea exprima un punct de vedere.

Reamintim că sistemul centralizat de termoficare a fost „resuscitat” în a doua jumătate a lunii noiembrie, pe fondul unui compromis, când datorită creditului, de 20 de milioane de lei, contractat de municipalitate, dar şi a altor sume consistente de la bugetul local, s-a putut asigura plata combustibilului în avans, astfel încât gălăţenii să nu mai tremure de frig în apartamente. Conform reprezentanţilor CET, la acest moment, avansul constituit de municipalitate pentru plata gazului necesar producerii agentului termic acoperă întreaga lună ianuarie. Până la începutul lunii februarie, autorităţile locale vor trebui să facă însă o nouă plată anticipată.

În schimb, municipalitatea face apel la gălăţeni să îşi plătească facturile. „Primăria şi Consiliul Local au făcut şi fac, în continuare, tot ce le permite legea pentru a ţine sistemul în funcţiune. Se plătesc lunar subvenţii de aproximativ opt milioane de lei. S-a făcut credit şi s-a plătit în avans factura pe trei luni. Cerem, în schimb, populaţiei să îşi plătească facturile. Nimic mai mult”, a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Citit 5741 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.