Foc încrucişat şi interese, la Gospodărire Urbană: Furnizori NEPLĂTIȚI cu anii şi SCHIMBĂRI DIN FUNCȚII pe ascuns
Foto: În foto, Ecaterina Șerban, Viorel Popa și Silviu Bacalum

Foc încrucişat şi interese, la Gospodărire Urbană: Furnizori NEPLĂTIȚI cu anii şi SCHIMBĂRI DIN FUNCȚII pe ascuns
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Potrivit fostului directorul interimar al societăţii, Viorel Popa, pierderile au fost provocate de penalităţile atrase de neplata furnizorilor * Consiliului de Administraţie ştia, dar nu a făcut nimic * Silviu Bacalum a fost schimbat din funcţia de preşedinte CA pe ascuns


Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, Gospodărire Urbană a avut numai pierderi din 2010 încoace, nu numai trei ani consecutiv, aşa cum a declarat presei primarul Marius Stan. După atâţia ani pe pieredere, societatea a încheiat anul 2015 cu un profit de 731.000 de lei.

Circumstanţele care au condus la profitul brusc sunt mai mult decât încâlcite şi ciudate, având în vedere că ultima jumătate de an a fost extrem de zbuciumată la Gospodărire Urbană. Pe cât de multă linişte a fost în perioada pierderilor, pe atât de excentrică pare acum intrarea în rândul firmelor profitabile, mai ales că totul s-a întâmplat după demiterea fostului director Eduard Grosu şi refuzul CA de a prelungi interimatul lui Viorel Popa, adus de primar de la Bucureşti.

Scurtă istorie

Pe 9 septembrie, Eduard Grosu şi-a dat demisia din funcţia de director al societăţii Gospodărire Urbană, după ce a ocupat timp de opt ani acest post. Demisia a venit la cerinţele exprese ale primarului Marius Stan, care l-a tras la răspundere pe Grosu pentru situaţia dezastruoasă a societăţii. Totodată, edilul a explicat, în toamna anului trecut, că, potrivit legii, în termen de 90 de zile de la data numirii sale, Consiliul de Administraţie (CA) trebuie să elaboreze şi prezinte AGA un plan de administrare, lucru care, potrivit spuselor primarului, nu s-a întâmplat nici la ora actuală.

În septembrie, CA l-a numit director interimar pe Viorel Popa, până la elaborarea planului de administraţie. Primul lucru pe care l-a făcut Viorel Popa, după ce a ajuns la conducerea societăţii, a fost să ceară, în şedinţa de CA, un audit extern, pentru a vedea de ce Gospodărire Urbană a ajuns în pragul falimentului. Încercările acestuia de a contracta o firmă specializată pentru audit s-au dovedit zadarnice, pentru că membrii CA au respins acest demers.

Între timp, cele trei luni de interimat ale lui Viorel Popa s-au terminat, iar CA a numit-o director interimar pe directoarea economică, Tinca Podaru. În cadrul şedinţei de Consiliu Local, primarul Marius Stan a acuzat CA că l-a dat afară pe directorul interimar Popa "pe blat", deşi a reuşit să aducă societatea pe profit. Nu în ultimul rând, Stan a aruncat bomba plângerii penale împotriva conducerii Gospodărire Urbană.

Despre cum a ajuns societatea pe profit şi cum fiecare spune altceva şi trage succesul pe turta lui, vă spunem în continuare.

"Vechea conducere nu a plătit furnizorii"

Pentru că minunea profitului a avut loc exact în anul în care directorul Grosu a plecat de la conducerea societăţii, iar acest lucru a coincis, parţial, cu lunile în care Viorel Popa a fost director interimar, l-am contactat telefonic pe acesta din urmă, pentru a ne elucida motivele pierderilor de până acum, dar şi redresarea economică a Gospodărire Urbană.

Potrivit acestuia, pierderile au fost cauzate de neplata furnizorilor, dar şi de adunarea penalităţilor. "Gospodărire Urbană nu a avut profit pentru că nimeni nu a vrut să obţină profit. Erau bani în cont, dar nu erau plăţi furnizorii, ci se dădeau banii pe tot felul de prostii, iar astfel se adunau penalităţi. Penalităţile au dus la pierderi în buget. Când am ajuns eu la Gospodărire Urbană, erau furnizori care nu fuseseră plătiţi de opt luni, de un an. Am mers la negocieri şi am şters penalităţile respective. Am făcut plăţi. Astfel, societatea a reuşit să facă profit, dar problema este că nimeni nu vrea profit", ne-a declarat fostul director interimar, Viorel Popa.

Totodată, potrivit acestuia, CA ştia foarte bine ce se întâmplă, dar nimeni nu a făcut nimic pentru că le convenea această situaţie. "Membrii din CA au şi ei interesele lor. Din acelaşi motiv, nu au vrut nici să facem un audit extern. Eu am fost un ghimpe pentru ei. În asemenea circumstanţe, nici eu nu mai voiam să rămân. Dacă ar fi existat voinţă, aş fi rămas, aş fi făcut lucrurile să funcţioneze", ne-a mai spus Viorel Popa.

Bacalum, mazilit

După ce Consiliul de Administraţie a renunţat la interimatul lui Popa, pe 25 ianuarie, acesta a făcut o şedinţă în absenţa preşedintelui, Silviu Bacalum, şi i-au retras funcţia, numind-o în loc pe Ecaterina Lidia Şerban. Potrivit declaraţiilor fostului director interimar, Viorel Popa, Silviu Bacalum a fost singurul om din CA care ar fi fost de acord cu auditul extern. În acest context, fiecare trage concluziile pe care le vrea. Mai mult decât atât, Bacalum rămăsese pe dinafară şi din punct de vedere politic, fiind astfel în minoritate.

Din Consiliul de Administraţie al societăţii Gospodărire Urbană fac parte patru membri ALDE, doi PSD şi Bacalum, singurul liberal - şi asta doar cu numele, pentru că, potrivit surselor noastre, acesta nu a mai dat pe la şedinţele de partid din 2012. CA este format din Tincuţa Popa, cadru didactic la Băleni (PC), pensionarul persoană fizică Ioniţă Simion (PC), Sorin Grecu, antrenor de atletism la Clubul Sportiv Municipal Dunărea (PLR), Ecaterina Lidia Şerban, consilier juridic şi administrator la SC Electric Systems şi asociat la firma de pază SC Exigent SRL (PLR), Ionel Borcea, acţionar la Pibunni SRL (PSD), Carmen Octaviana Bogean, agent monitorizare la Ecosal (PSD) şi Silviu Bacalum, director al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei (PNL).

Noul preşedinte CA aruncă pierderile în curtea vechiului preşedinte

Ecaterina Şerban, preşedinta CA din 25 ianuarie 2016, întrebată de cauzele pierderilor în cei cinci ani, susţine că răspunsurile trebuie să le dea fostul preşedinte al CA, Silviu Bacalum, iar în ceea ce priveşte profitul brusc apreciază că acesta provine din luarea unor măsuri de către CA, printre care şi diminuarea cheltuielilor. "Cred că ar fi trebuit să îl întrebaţi pe domnul Bacalum, în mandatul lui, despre pierderi. Trei ani cât domnul Bacalum a fost preşedinte, ar fi fost firesc să vă dea nişte răspunsuri. În calitatea mea de membru, la momentul respectiv, vă pot asigura că în Consiliul de Administraţie s-a făcut tot ce se putea face pentru a diminua pierderile societăţii. Ştim foarte bine că a fost o relaţie foarte bună între domnul Bacalum şi domnul Grosu. Noi eram doar membri ai Consiliului de Administraţie", ne-a declarat noul preşedinte CA, Ecaterina Şerban.

CA, adevăratul salvator al societăţii

Ecaterina Şerban a negat că fostul director interimar ar fi avut vreun rol în închiderii anului cu profit la societatea Gospodărire Urbană. "Noi am avut un plan de administrare. Datorită măsurilor pe care le-a luat Consiliul de Administraţie, societatea a putut să ajungă la un moment dat pe plus. Profitul nu este datorat directorului interimar. Măsurile pe care le-am luat, pe etape, au adus profit. În plus, ce nu s-a făcut în opt ani, cât a fost Grosu director, nu putea să facă un CA în câteva luni", ne-a mai spus preşedinta CA.

Întrebată care au fost măsurile luate de către CA pentru redresarea societăţii, aceasta a spus că tot domnul Bacalum ar trebui să răspundă, iar în ceea ce priveşte revocarea acestuia, Ecaterina Şerban susţine că a fost făcută şi datorită problemelor care s-au constatat pe parcursul mandatului acestuia. Despre refuzul auditului propus de către Viorel Popa, noul preşedinte al CA a spus că acesta nu era prins în buget.

"Gospodorire Urbană nu a avut prins în buget auditul. Clar, prima măsură a CA a fost de diminuare a cheltuielilor, să fim eficienţi în fiecare compartiment. La momentul la care a venit domnul Popa, nu erau prinse în buget costuri pentru un audit. Din procesul verbal, domnul Popa Viorel arată că bugetul pe 2015 nu permite contractarea unei societăţi de audit, rămâne pentru anul 2016", a mai spus aceasta.

Fostul director al CA, Silviu Bacalum, ne-a confirmat faptul că erau furnizori neplătiţi şi că directorul interimar Popa a mers la negocieri pentru ştergerea penalităţilor, dar profitul îl pune şi pe faptul că s-a renunţat la mai multe obiective care nu aduceau profit, cum ar fi parcările şi Stadionul "Dunărea".

Plan de administrare există, dar nu ştie primarul

În final, potrivit Ecaterinei Şerban, până în acest moment nu ştie nimic de vreo plângere penală împotriva conducerii societăţii. Mai mult, aceasta spune că nu are cum să fie făcută o plângere penală împotriva CA, pentru că plângerea penală poate fi făcută doar împotriva executivului. "Aştept să văd acea plângere penală. Nu ştiu. Oricum, planul de administrare există. Să nu uite domnul primar că reprezentantul AGA este cel care verifică în teritoriu prestaţia CA, conform Ordonanţei de Urgenţă 109 şi preşedinte era domnul Bacalum. Cred că toate explicaţiile trebuie să le dea Silviu Bacalum. Voi cere şi eu, la rândul meu, nişte explicaţii. Cred că se încearcă o inflamare a presei în legătură cu activitatea CA", ne-a mai spus preşedinta CA, Ecaterina Şerban.

Citit 5316 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.