Deși Uniunea Europeană încurajează sistemul centralizat de TERMOFICARE, Galaţiul încă mai orbecăie pe lângă conducte

Deși Uniunea Europeană încurajează sistemul centralizat de TERMOFICARE, Galaţiul încă mai orbecăie pe lângă conducte

Foto-arhivă ”Viața liberă”, Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
10 comentarii


* Marius Stan a propus constituirea unei subcomisii la nivelul Prefecturii, care să analizeze posibilele soluţii pentru salvarea sistemului centralizat de termoficare * Reacţia lui Sinan Mustafa: „Eu am propus o soluţie verificată în două rânduri de consultanţi. Ce facem, verificăm a treia oară?”


Viitorul termoficării gălăţene, de care încă mai depind în jur de 40.000 de apartamente locuite (la care se adaugă alte câteva mii care figurează în evidenţe ca fiind nelocuite), este, în continuare, sumbru şi învăluit în mister. Dezbaterea care a avut loc, săptămâna aceasta, la Prefectură, în şedinţa Comisiei de Dialog Social (la care au participat, printre alţii, primarul Marius Stan, Sinan Mustafa - administratorul special al CET, directorul tehnic al Calorgal, Mircea Ispas, liderul de sindicat Dumitru Costin - preşedintele BNS la nivel naţional şi Ioan Piscu - prim-vicepreşedinte BNS, structură la care este afiliat sindicatul CET Galaţi) a arătat, încă o dată, că autorităţile gălăţene nu ştiu, nici la acest moment, cum vor reuşi să păstreze funcţional sistemul public de termoficare.

„Nu încurajez debranşarea, UE recomandă sistem centralizat”


Marius Stan a vorbit despre numeroasele discuţii de la Bucureşti la care a participat pe tema termoficării şi a reiterat că municipalitatea nu poate investi într-un cazan de apă fierbinte. În opinia primarului, această investiţie este de datoria CET, edilul precizând, în final, că „mingea se află acum în curtea Ministerului Energiei”. La rândul său, Sinan Mustafa a făcut o informare despre situaţia critică cu care se confruntă Electrocentrale - despre care „Viaţa liberă” a relatat, în repetate rânduri - şi a expus soluţiile sale pentru redresarea sistemului public de termoficare.

Administratorul special al CET a declarat că, la începutul acestei săptămâni, a avut o rundă de discuţii cu reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, care au acceptat să furnizeze abur industrial pentru apa caldă menajeră a gălăţenilor pe perioada verii, iar în zilele ce vor urma CET va demara negocierile şi cu municipalitatea pe această temă. Sinan Mustafa a spus că „valorile rămân cam aceleaşi de anul trecut”, respectiv 16,3 euro pe gigacalorie, însă rămâne de văzut dacă reprezentanţii Calorgal, respectiv cei ai Primăriei şi aleşii locali vor accepta soluţia propusă. Totodată, conducerea CET a expus strategia privind crearea societăţii unice de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic.

Deşi autorităţile nu au implementat nicio soluţie până la acest moment, participanţii la întâlnire au recunoscut, totuşi, că singura variantă viabilă pe termen lung este restructurarea sistemului centralizat de termoficare, prin redimensionarea şi modernizarea acestuia. Enigma rămâne însă cum se va face asta.

Foto Marius Negri

„Nu vă încurajez, cei care mai sunteţi branşaţi la reţeaua centralizată, să vă debranşaţi", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS la nivel naţional. "Politica europeană şi regulile europene încurajează centralizarea şi încălzirea cu sisteme eficiente a comunităţilor. Pentru a descuraja decuplarea de la reţea, există deja norme europene aplicabile şi pe România, care introduc o suprataxă pe fiecare consumator individual care foloseşte centrală proprie. România a amânat, ani de zile, luarea unor astfel de decizii din raţiuni politice. Ar fi trebuit ca România, cum fac alte state membre ale Uniunii Europene, să-i descurajeze pe cei care se debranşează. Nu a făcut-o din raţiuni politice şi pentru că au stimulat şi stimulează o piaţă de vânzători, comercianţi de centrale de apartament. Deci, mergem în continuare contra curentului. Cei care au centrale să fie pregătiţi să plătească suprataxă”, a explicat preşedintele BNS.

În discuţie a fost readus şi subiectul reţelelor de gaze şi electricitate din municipiul Galaţi, respectiv cele din locuinţe, care sunt subdimensionate şi nu ar face faţă unui val de consum, în cazul în care populaţia s-ar îndrepta către centralele de apartament.

"Soluţia" imediată: să creăm o subcomisie


După aproximativ o oră de discuţii, primarul Marius Stan a propus crearea unei subcomisii, din care să facă parte reprezentanţi ai CET, Primăriei, Calorgal, Prefecturii, „care să fie îmbrăcată şi cu cel puţin doi avocaţi foarte buni, pentru că s-ar putea să vorbim două zile aici, la masă, şi când ne ducem la legislaţie să vedem că suntem pe lângă ea”. Chiar dacă propunerea edilului a fost votată şi, prin urmare, subcomisia se va constitui şi funcţiona, întrebat, după încheierea dezbaterilor, despre această structură, Sinan Mustafa a spus: „Eu am propus o soluţie verificată, în două rânduri, de consultanţi. Ce facem, verificăm a treia oară? Soluţia mea a fost prezentată tuturor. Nu există altă soluţie şi îmi asum responsabilitatea pe ceea ce declar. Vrem să o implementăm sau nu vrem să o implementăm”, a replicat Sinan Mustafa, făcând referire la soluţia CET privind societatea unică, agreată de consultanţii Băncii Europene de Investiţii.

100 de milioane de lei pentru termoficare


Sistemul centralizat de termoficare a "mâncat" din bugetul Galaţiului, din 2012 şi până în prezent, nu mai puţin de 100 de milioane de lei. Aceşti bani au reprezentat subvenţia suportată de Consiliul Local, conform primarului Marius Stan. "Prost cum este, cu pierderi mari, este singurul sistem. Altul nu avem. Suntem dependenţi 100 la sută de acest sistem. Numai în mandatul meu am dat 100 de milioane de lei subvenţie pentru acest sistem şi, pe bună dreptate, orice cetăţean de bună credinţă, care nu foloseşte sistemul centralizat, vine şi ne trage de mânecă şi ne întreabă: de ce banii noştri trebuie să meargă într-o gaură neagră şi cu ei nu se asfaltează străzi sau construieşte un spital sau altele?", a recunoscut edilul-şef.

Citit 4417 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 16:59

10 comentarii

 • postat de florin1 Vineri, 26 Februarie 2016 18:49 5.13.164.*** Link la comentariu
  0
  6

  E adevarat ca sistemul centralizat ar trebui sa fie cel mai rentabil. Dar ce te faci cu acest sistem care, ca si acum, baga caldura din greu si afara ziua sunt 20 grade doar ca asa aibe motiv sa te taxeze? Ce te faci ca acest sistem cand e nevoie de caldura el are avarie majora si te lasa in frig? Cum poate fiercare proprietar sa consume si sa plateasca doar ce are el nevoie si doar atat cat poate plati?

  Raportează
 • postat de Stane, bagă un studiu de fezabilitate, cum este mai bine pentru gălățeni pentru a-și încălzi apartamentele Vineri, 26 Februarie 2016 18:40 213.233.103.*** Link la comentariu
  1
  5

  UE nu încurajează prostia, mai ales că este prelungită, de-am intrat în tembelism....păi bagă frate un studiu de fezabilitate cu temă încălzirea gălățenilor și scoate la licitație, sau cu banii aruncați în CET=faliment, mai bine facem ca la Brăila, un program de instalare a centralelor termice de apartament, parteneriat primărie-gălățeni și am rezolvat-o. În loc să fi dat bani, măi Stane, peste 100 000 euro pe studiul de fezabilitate pentru pod peste Dunăre, mai bine băgai un studiu de fezabilitate pentru ce este mai avantajos pentru populația gălățeană, în încălzirea gălățenilor din apartamente.

  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL Vineri, 26 Februarie 2016 14:27 81.12.149.*** Link la comentariu
  8
  7

  1. Centralele individuale pe gaze sau electrice nu sunt o solutie pt fiecare apartamant, din mai multe motive care s-au tot explicat (retele subdimensionate, lipsa gazelor in anumite zone, padure de tevi cu gaze prin blocuri, pericol major de explozie/incendii, costuri mari la investitii personale, spatiu diminuat in casa, poluare ridicata insumata, taxe mai mari in timp, posibile cresteri de pret ale gazelor, etc);
  2. Solutia eficienta ramasa este termoficarea centralizata (care impune investitii mari si pe durata scurta de timp, dar cu riscuri asumate in alegerea tipului de centrala) sau termoficarea pe zone sau pe cladire. Cred ca CEA MAI BUNA SOLUTIE este sistemul ZONAL sau pe CLADIRE/TRONSON! Au cele mai mici pierderi, randament bun si investitie ce se poate face esalonat. In plus se poate alege si sisteme diferite sau centrale diferite pe anumite zone. Solutia este mult mai elastica. Trebuie doar ca alesii nostri sa fie destul de inteligenti si cunoscatori in ale energiei.

  Raportează
 • postat de Dorin Vineri, 26 Februarie 2016 13:21 5.13.211.*** Link la comentariu
  0
  12

  O tot aburiti cu 40.000 de apartamente, am curaj sa pun pariu ca du mai sunt mai mult de 10-15 mii. Este foarte usor de verificat, asociatiile au evidenta cea mai clara. Nici primaria, nici Calorgal-ul nu doresc sa faca o verificare a numarului de apartamente care mai sunt bransate la sistemul centalizat. Dumitru Costin, nu vrei tu sa te muti in Galati într-un apartament bransat la sistemul centralizat? Sa faci dusuri reci si sa sa petreci niste nopti friguroase?

  Raportează
 • postat de lus Vineri, 26 Februarie 2016 12:15 89.136.4.*** Link la comentariu
  0
  10

  Hai ca e culmea ! Pai cei care s-au debransat de la sistemul centralizat au facut-o tocmai din cauza acestui sistem care era ineficient si oamenii trebuiau sa plateasca niste sume care nu justificau serviciile primite . Cei care au ramas bransati suporta in continuare lipsa caldurii si apei calde, dar platesc cat nu face . Mai spune presedintele BNS ca cei cu centrale sa fie pregatiti sa plateasca o suprataxa. Dar de ce ? Dar pe oamenii care stau in frig si nu au apa calda cine ii despagubeste. Ca sa determine oamenii sa nu se mai debranseze , CALORGAL-ul ar trebui sa faciliteze bransament individual pentru fiecare apartament pentru a putea opri furnizarea agentului termic celui care nu plateste . In cazul acesta ar putea fi descurajati cei care vor sa se debranseze. Poti sa pui suprataxa cata vrei fiindca omul nu vrea sa stea in frig.

  Raportează
 • postat de Mary Hoana Vineri, 26 Februarie 2016 11:45 94.176.183.*** Link la comentariu
  3
  6

  Nu d-le Costin , UE incurajeaza energia electrica VERDE obtinuta prin eoliene si baterii fotovoltaice . Nimeni NU poate ramane agatat la un sistem care functioneaza cu sincope si este tinut in viata artificial si aici ma refer la CET si Calorigal via Primarie . In Occident este folosita pe scara larga energia electrica si nimeni nu mai vocifereaza , este relativ ieftina si nepoluanta . Aici trebuie sa ajungem si noi . Mustafa spune de ceva vreme ca CET este NEPERFORMANT cu pierderi uriase la productie , Calorigal are pierderi pe trasee si noi spunem ca se poate asa . NU , gata , inchidem acest sistem si ne aliniem la standardele Europene . Daca vorbim de NOXE , le stim cu totii .....de la masinile sh , fabricute cu avize dubioase , sobele pe lemne si combustibili organici de la tara care vor fi interzise cat de curand , centralele de apartament , etc . S-ar parea ca nu prea avem optiuni si defilam si noi cu ce avem .

  Raportează
 • postat de Vasile Vineri, 26 Februarie 2016 11:43 91.208.234.*** Link la comentariu
  0
  13

  „Nu vă încurajez, cei care mai sunteţi branşaţi la reţeaua centralizată, să vă debranşaţi", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS la nivel naţional. "Politica europeană şi regulile europene încurajează centralizarea şi încălzirea cu sisteme eficiente a comunităţilor. Pentru a descuraja decuplarea de la reţea, există deja norme europene aplicabile şi pe România, care introduc o suprataxă pe fiecare consumator individual care foloseşte centrală proprie. România a amânat, ani de zile, luarea unor astfel de decizii din raţiuni politice. Ar fi trebuit ca România, cum fac alte state membre ale Uniunii Europene, să-i descurajeze pe cei care se debranşează. Nu a făcut-o din raţiuni politice şi pentru că au stimulat şi stimulează o piaţă de vânzători, comercianţi de centrale de apartament. Deci, mergem în continuare contra curentului. Cei care au centrale să fie pregătiţi să plătească suprataxă”, a explicat preşedintele BNS.

  Domnule presedinte BNS, Europa civilizata are sistem de termoficare pus la punct, care ofera servicii de calitate.
  Descurajezi debransarea prin aplicarea unei taxe in momentul in care tu sistem public, esti capabil sa imi furnizezi servicii de calitate.
  Adica apa calda instantaneu la robinet (nu dupa ce las sa curga apa rece juma de ora pe banii mei, si pe care trebuie sa o platesc ca apa calda) si caldusa in calorifere care sa permita obtinerea unei temperaturi in imobil de 24 de grade nu la limita dezmortirii(18-19grade).
  In momentul in care oferi tu stat asa ceva poti sa incerci sa ma descurajezi sa fiu boier si sa-mi pun centrala proprie. Dar daca tu stat esti impotent sa imi asiguri servicii optime nu imi poti impune sa platesc taxe pentru ca vreau normalitate.
  Traim intr-o societate capitalista, vorbim de libera concurenta si libertate in alegerea serviciilor.
  Comunismul a s-a prabusit in 89, dar pe atarnatorii din sindicate i-a prins afara.

  Raportează
 • postat de un galatean cu plata la zi a taxelor Vineri, 26 Februarie 2016 11:32 109.255.109.*** Link la comentariu
  0
  9

  D-nilor , nu mai bateti cimpii si facet afirmatii fara acoperire , ,, ca nu ati pus suprataxe pentru descurajarea debransarii din ratiuni politice ,, nu , nu aveati cum sa aplicati taxe suplimentare pentru ca lumea nu s-a debransat pentru ca asa au vrut , ci pentru ca au fost nevoiti , si pentru ca sistemul nu functioneaza si i-ati obligat sa locuiasca in frig si fara apa calda , si fiecare a fost nevoit sa faca ceva sa-i fie mai bine , sa locuiasca in conditii civilizate . Anul acesta , de cind a fost pornit sistemul de termoficare , saptaminal , daca nu si mai des , au fost avarii care au lasat sute de apartamente in frig de la citeva ore pina la o zi sau doua , va ajutat D-zeu ca nu a fost o iarna grea !Ar cam fi cazul sa nu mai umblati cu alba , neagra si sa spuneti adevarul populatiei , sa stie lumea ce are de facut pentru anul viitor , cu toate ca viitorul este imprevizibil . (...) tie sila sa mai traiesti in orasul asta , numai hoti !

  Raportează
 • postat de Mache Vineri, 26 Februarie 2016 11:08 95.77.196.*** Link la comentariu
  0
  3

  "Madam Comunitatea", vorba lui Ianke, incurajeaza utilizarea de sisteme EFICIENTE. Atunci cand veti asigura randamente de peste 90% la CET-uri iar costul real (nu subventionat) al Gcal la utilizatorul final va ajunge in sistemul centralizat sub cel al unei centrale de apartament(cca.175 lei)' asa cum ar fi normal,atunci nimeni nu se va mai debransa.Altfel, sistemul centralizat nu are nici o sansa fata de cel individual care in prezent este mult mai eficient din toate punctele de vedere, indiferent cate oprelisti veti inventa (taxe, aprobari,etc.).

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 26 Februarie 2016 00:53 5.13.134.*** Link la comentariu
  4
  31

  (...) nu suntem 100%, sunteti voi poate... dintr-un bloc normal sau obisnuit vorba jurnalistilor... 5-25% au mai ramas legati de maini si picioare de apa calaie si caldura sufleteasca centra-paralizata! Trebuia de la inceputul mandatului sa te tii de cuvant
  si sa oferi gratis centrale mici de apartament de 6-8kW ptr garsoniere-2 camere lumea punea restul de 3-4000 de ron eventul printr-un program in 12-24 rate! Dar nu... te-ai incapatanat cu cazane brailene... BRAILA! Hai semoafoare inteligente si porcometre asemenea sa faceti voi bugetu... MARE! Mai aveti curajul sa mai si candidati si chiar votati cu partidele voastre impotente!
  Chiar sunt mine de sare si uraniu unde puteti aflat ce e aia MUNCA! In minerit se cauta locuri de munca... averile se impart in mod egal populatiei... doar de acolo ati luat banii! Daca va ia DNA la bani marunti nici 10% nu puteti justifica!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.