Deși Uniunea Europeană încurajează sistemul centralizat de TERMOFICARE, Galaţiul încă mai orbecăie pe lângă conducte
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Bogdan Codrescu

Deși Uniunea Europeană încurajează sistemul centralizat de TERMOFICARE, Galaţiul încă mai orbecăie pe lângă conducte
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Marius Stan a propus constituirea unei subcomisii la nivelul Prefecturii, care să analizeze posibilele soluţii pentru salvarea sistemului centralizat de termoficare * Reacţia lui Sinan Mustafa: „Eu am propus o soluţie verificată în două rânduri de consultanţi. Ce facem, verificăm a treia oară?”


Viitorul termoficării gălăţene, de care încă mai depind în jur de 40.000 de apartamente locuite (la care se adaugă alte câteva mii care figurează în evidenţe ca fiind nelocuite), este, în continuare, sumbru şi învăluit în mister. Dezbaterea care a avut loc, săptămâna aceasta, la Prefectură, în şedinţa Comisiei de Dialog Social (la care au participat, printre alţii, primarul Marius Stan, Sinan Mustafa - administratorul special al CET, directorul tehnic al Calorgal, Mircea Ispas, liderul de sindicat Dumitru Costin - preşedintele BNS la nivel naţional şi Ioan Piscu - prim-vicepreşedinte BNS, structură la care este afiliat sindicatul CET Galaţi) a arătat, încă o dată, că autorităţile gălăţene nu ştiu, nici la acest moment, cum vor reuşi să păstreze funcţional sistemul public de termoficare.

„Nu încurajez debranşarea, UE recomandă sistem centralizat”

Marius Stan a vorbit despre numeroasele discuţii de la Bucureşti la care a participat pe tema termoficării şi a reiterat că municipalitatea nu poate investi într-un cazan de apă fierbinte. În opinia primarului, această investiţie este de datoria CET, edilul precizând, în final, că „mingea se află acum în curtea Ministerului Energiei”. La rândul său, Sinan Mustafa a făcut o informare despre situaţia critică cu care se confruntă Electrocentrale - despre care „Viaţa liberă” a relatat, în repetate rânduri - şi a expus soluţiile sale pentru redresarea sistemului public de termoficare.

Administratorul special al CET a declarat că, la începutul acestei săptămâni, a avut o rundă de discuţii cu reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, care au acceptat să furnizeze abur industrial pentru apa caldă menajeră a gălăţenilor pe perioada verii, iar în zilele ce vor urma CET va demara negocierile şi cu municipalitatea pe această temă. Sinan Mustafa a spus că „valorile rămân cam aceleaşi de anul trecut”, respectiv 16,3 euro pe gigacalorie, însă rămâne de văzut dacă reprezentanţii Calorgal, respectiv cei ai Primăriei şi aleşii locali vor accepta soluţia propusă. Totodată, conducerea CET a expus strategia privind crearea societăţii unice de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic.

Deşi autorităţile nu au implementat nicio soluţie până la acest moment, participanţii la întâlnire au recunoscut, totuşi, că singura variantă viabilă pe termen lung este restructurarea sistemului centralizat de termoficare, prin redimensionarea şi modernizarea acestuia. Enigma rămâne însă cum se va face asta.

Foto Marius Negri

„Nu vă încurajez, cei care mai sunteţi branşaţi la reţeaua centralizată, să vă debranşaţi", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS la nivel naţional. "Politica europeană şi regulile europene încurajează centralizarea şi încălzirea cu sisteme eficiente a comunităţilor. Pentru a descuraja decuplarea de la reţea, există deja norme europene aplicabile şi pe România, care introduc o suprataxă pe fiecare consumator individual care foloseşte centrală proprie. România a amânat, ani de zile, luarea unor astfel de decizii din raţiuni politice. Ar fi trebuit ca România, cum fac alte state membre ale Uniunii Europene, să-i descurajeze pe cei care se debranşează. Nu a făcut-o din raţiuni politice şi pentru că au stimulat şi stimulează o piaţă de vânzători, comercianţi de centrale de apartament. Deci, mergem în continuare contra curentului. Cei care au centrale să fie pregătiţi să plătească suprataxă”, a explicat preşedintele BNS.

În discuţie a fost readus şi subiectul reţelelor de gaze şi electricitate din municipiul Galaţi, respectiv cele din locuinţe, care sunt subdimensionate şi nu ar face faţă unui val de consum, în cazul în care populaţia s-ar îndrepta către centralele de apartament.

"Soluţia" imediată: să creăm o subcomisie

După aproximativ o oră de discuţii, primarul Marius Stan a propus crearea unei subcomisii, din care să facă parte reprezentanţi ai CET, Primăriei, Calorgal, Prefecturii, „care să fie îmbrăcată şi cu cel puţin doi avocaţi foarte buni, pentru că s-ar putea să vorbim două zile aici, la masă, şi când ne ducem la legislaţie să vedem că suntem pe lângă ea”. Chiar dacă propunerea edilului a fost votată şi, prin urmare, subcomisia se va constitui şi funcţiona, întrebat, după încheierea dezbaterilor, despre această structură, Sinan Mustafa a spus: „Eu am propus o soluţie verificată, în două rânduri, de consultanţi. Ce facem, verificăm a treia oară? Soluţia mea a fost prezentată tuturor. Nu există altă soluţie şi îmi asum responsabilitatea pe ceea ce declar. Vrem să o implementăm sau nu vrem să o implementăm”, a replicat Sinan Mustafa, făcând referire la soluţia CET privind societatea unică, agreată de consultanţii Băncii Europene de Investiţii.

100 de milioane de lei pentru termoficare

Sistemul centralizat de termoficare a "mâncat" din bugetul Galaţiului, din 2012 şi până în prezent, nu mai puţin de 100 de milioane de lei. Aceşti bani au reprezentat subvenţia suportată de Consiliul Local, conform primarului Marius Stan. "Prost cum este, cu pierderi mari, este singurul sistem. Altul nu avem. Suntem dependenţi 100 la sută de acest sistem. Numai în mandatul meu am dat 100 de milioane de lei subvenţie pentru acest sistem şi, pe bună dreptate, orice cetăţean de bună credinţă, care nu foloseşte sistemul centralizat, vine şi ne trage de mânecă şi ne întreabă: de ce banii noştri trebuie să meargă într-o gaură neagră şi cu ei nu se asfaltează străzi sau construieşte un spital sau altele?", a recunoscut edilul-şef.

Citit 4873 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.