Colaborare transfrontalieră de 35 milioane euro

Colaborare transfrontalieră de 35 milioane euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Forumul pentru identificarea de parteneri” a reunit, la Galaţi, potenţialii beneficiari ai POC România – Ucraina - R.Moldova *

Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ONG-uri, operatori din sectorul publice, instituţii de cercetare din România, Ucraina şi R.Moldova şi-au dat întâlnire, marţi, la Galaţi pentru a identifica eventualele posibilităţi de cooperare în cadrul unor proiecte transfrontaliere.

„Forumul pentru identificare de parteneri” a fost o acţiune organizată în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, în care Ministerul Dezvoltării Regionale are calitatea de Autoritate Comună de Management, primul apel de proiecte fiind lansat la începutul acestei luni.

„Ştim ce ne aşteaptă, ştim care este provocarea, dar de aici încolo depinde de noi cât de activi vom fi în absorbţia de fonduri europene. Noi, Galaţiul, împreună cu cei de la Tulcea, Brăila, Cahul, Cantemir, Odessa, după cei 11 ani de experienţă, în cadrul Euroregiunii „Dunărea de Jos”, cred că suntem pregătiţi şi avem posibilitatea de a ne implica activ în atragerea şi derularea fondurilor din Programul trilateral. Eu cred în succesul Programului Operaţional Comun, şi în special în succesul nostru!”, a declarat Eugen Chebac (foto), preşedintele CJ Galaţi.

Chebac a subliniat însă că, din păcate, multe administraţii publice locale nu înţeleg importanţa absorbţiei fondurilor europene, mai ales în condiţiile unui buget de austeritate şi ale crizei economice.

„Trebuie să fim conştienţi că singura noastră şansă de dezvoltare este atragerea de fonduri nerambursabile. Am spus şi repet, nu voi fi de acord niciodată să finanţez, integral, un proiect, fie el şi de un milion de euro, dar sunt întotdeauna deschis să cofinanţez proiecte, chiar cu o cofinanţare de 15 la sută, ceea ce înseamnă că am cofinanţa  şase proiecte şi ar mai rămâne şi la bugetul judeţului 10 la sută din bani. Aşa gândesc, aşa promovez, aşa susţin strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi”, a explicat Eugen Chebac.

La rândul ei, Liliana Stoica, consilier în cadrul Direcţiei de Cooperare Teritorială Internaţională a Ministerului Dezvoltării Regionale, a precizat că în cadrul primului apel de proiecte poate fi accesată suma de 35 de milioane de euro.

Pe primele două priorităţi - prioritatea de competitivitate şi cea pentru mediu - se poate accesa o sumă maximă de 30 de milioane de Euro, iar pe cea de-a treia prioritate - programe de tipul people to people - suma maximă va fi de 5 milioane de Euro.

Apelul pentru proiecte se va închide, pentru primele două priorităţi la data de 28 octombrie, iar pentru a treia prioritate, data limită este 28 septembrie.

Citit 843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.