Directiva PREMIERULUI Cioloş pentru edili: Aleşii au obligaţia să regândească sistemul de TERMOFICARE!

Directiva PREMIERULUI Cioloş pentru edili: Aleşii au obligaţia să regândească sistemul de TERMOFICARE!
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Sistemul public de termoficare din marile oraşe, care deserveşte numeroşi consumatori, printre care şi nenumărate persoane ce nu-şi pot permite un sistem propriu de încălzire, nu trebuie îngropat, ci regândit şi eficientizat! Asta le-a transmis, luni, prim-ministrul României, Dacian Cioloş, aleşilor locali, la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, care a avut loc la Bucureşti. Premierul a subliniat, cu alte cuvinte, faptul că autorităţile locale din marile oraşe ajung practic să pompeze sume impresionante doar pentru a prelungi, de pe o zi pe alta, durata de viaţă a sistemelor publice de termoficare, dar fără a lua în schimb, aşa cum ar fi normal, măsuri pentru redimensionarea şi modernizarea acestora, prin atragerea de fonduri. Reprezentantul Guvernului le-a cerut totodată aleşilor de municipii să regândească politicile de subvenţionare a sistemelor de termoficare şi a asigurat edilii că Executivul va veni în sprijinul acestora.

„Vă propun să reflectăm împreună, în următoarele luni, şi la o regândire a politicilor de subvenţionare a sistemelor de termoficare. Sunt unele dintre oraşe şi municipii care au mai multe probleme decât altele cu termoficarea şi aceste probleme ies la iveală mai ales la începutul iernii, când apar probleme legate de acoperirea cheltuielilor cu menţinerea în viaţă a acestor sisteme de termoficare. Foarte multe dintre ele sunt nu numai energofage, dar şi bugetofage. Se cheltuiesc foarte mulţi bani pe ele, cu eficienţă foarte redusă. Însă sunt oraşe mari, municipii care au nevoie în continuare de sisteme de termoficare publice, cel puţin pentru o parte din populaţie, mai nevoiaşă, care nu îşi poate permite sisteme proprii de încălzire. Să începem de pe acum o gândire în care să înlocuim treptat aceste sisteme energoface şi bugetofage cu alte sisteme adaptate. Să ţinem cont de realităţile din municipiile pe care le conduceţi, să gândim mecanisme care să fie sustenabile pentru bugetul local şi la punerea în aplicarea cărora să putem contribui şi noi de la nivelul Guvernului”, le-a transmis aleşilor prim-ministrul Dacian Cioloş.

Reamintim că gălăţenii au rămas, pentru al doilea an consecutiv, fără apă caldă de la 1 aprilie, din cauză că autorităţile locale, din nepricepere, dezinteres sau lipsă de viziune, nu au reuşit, nici până acum, să regândească sistemul public de termoficare, aflat în agonie de mai mulţi ani. Mai mult decât atât, în această perioadă, partidele politice, în goana după capital electoral, pasează răspunderea de la unele la altele, sacrificându-i, practic, chiar pe alegători.

Citit 3258 ori Ultima modificare Vineri, 08 Aprilie 2016 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.