Gălățenii din sistemul centralizat vor primi APĂ CALDĂ ...doar pentru o lună. AFLĂ CÂND

Gălățenii din sistemul centralizat vor primi APĂ CALDĂ ...doar pentru o lună. AFLĂ CÂND
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Banii care vor acoperi plata în avans a aburului tehnologic furnizat de ArcelorMittal şi transformarea lui de către Electrocentrale în apă caldă sunt din fondul de rezervă pentru subvenţie * Furnizarea agentului termic ar putea fi reluată săptămâna viitoare


Prin votul aleşilor locali, întruniţi în şedinţă extraordinară, s-au alocat banii necesari pentru reluarea furnizării apei calde în sistem centralizat. Astfel, a fost retrasă din fondul de rezervă al bugetului local suma de 3,5 milioane de lei şi a fost transferată în capitolul subvenţii "Combustibil şi energie". Banii vor acoperi plata în avans a aburului tehnologic furnizat de ArcelorMittal şi transformarea lui de către Electrocentrale în apă caldă. Suma nu ajunge, însă, decât pentru o lună!

Doar 15 consilieri au votat în favoarea hotărârii, ceilalţi nefiind prezenţi. "Sper să nu ajungem în situaţia din mandatul trecut, când a fost aprobată o finanţare care s-a constatat că a fost ilegală. În situaţia aceasta, alocăm bani din fondul de rezervă. Sunt convins că nu este ilegal, dar alocăm sume care vor fi consumate în activitatea de termoficare. Sper să nu se răsfrângă asupra noastră", a afirmat, înainte de vot, consilierul local ALDE Cristian Dima.

Contractele trebuie semnate

Apa caldă nu poate ajunge la robinetele gălăţenilor dependenţi de sistemul centralizat decât după ce contractele între ArcelorMittal, Electrocentrale şi Calorgal vor fi semnate, cel mai probabil în cursul zilei de luni. "Suma de 3,5 milioane de lei pentru Calorgal, parte din subvenţia ce poate fi acordată din cele 11 milioane, permite ca, timp de cel puţin o lună, să poată funcţiona, ducând apa caldă în casele oamenilor. Evident, după ce se vor semna contractele. S-a optat pentru alocarea doar pe o lună, pentru că au vrut domnii consilieri să fie siguri că transparenţa este totală, că cele două contracte, unul de achiziţie abur tehnologic, celălalt de prestări servicii cu CET sunt în termenii agreaţi de domniile lor”, a explicat Marius Stan.

Ce se va întâmpla după o lună

"După o lună, avem şedinţa următoare de Consiliu Local, în care vom aloca suma pentru tot sezonul. Din spusele celor de la Electrocentrale, sunt necesare 48 de ore pentru livrarea apei calde, dar eu dublez termenul, ca să fim siguri", a declarat Marius Stan.

Cât despre planurile de viitor privind agentul termic, edilul a reamintit că există o strategie de termoficare: "Din punct de vedere juridic, nu putem să implementăm strategia aprobată, pentru că nu îndeplinim prima condiţie legală, care înseamnă raporturi corecte din punct de vedere juridic cu CET, deţinătorii reţelei principale. Aici e problema, reţeaua principală fiind sub sechestru la Romgaz. Împreună cu Guvernul şi CET, trebuie să găsim o soluţie, dar e tare complicat, când nimeni nu vrea să-şi asume nimic", a spus Stan.

Citit 4109 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.