Senatorii şi problemele gălăţenilor

Senatorii şi problemele gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm astăzi, aşa cum am promis, informarea gălăţenilor cu privire la activitatea pe care au desfăşurat-o parlamentarii gălăţeni în prima sesiune, de după alegerile din 2008. Cum activitatea deputaţilor am prezentat-o deja, este timpul să vorbim despre cea a senatorilor.

Ichim, fruntaş, Chirvăşută, codaş

Cel mai „vorbăreţ” senator este liberalul Paul Ichim (foto). Potrivit site-ului oficial al Senatului, senatorul a avut nu mai puţin de 13 întrebări şi şase interpelări, ceea ce îi conferă poziţia fruntaşă în topul nostru.

Urmează (dar la mare distanţă!) social-democratul Gheorghe Saghian, cu doar trei întrebări şi o interpelare, după care, imediat, ocupă poziţia a treia în clasament senatorul democrat-liberal Marius Necula, cu trei întrebări şi zero interpelări. Ar mai fi însă ceva de spus; Gheorghe Saghian se poate lăuda că este singurul senator de Galaţi care a adresat o interpelare primului ministru, în legătură cu absorbţia fondurilor europene.

Ultima poziţie este ocupată de senatorul PSD Laurenţiu Chirvăsuţă, care a strâns „la catastif”  o întrebare şi două interpelări.

Desigur, clasamentul nostru poate fi combătut cu multe argumente; că senatorii şi, în general, parlamentarii, încearcă să rezolve în legislativul ţării probleme generale şi nu punctuale, însă în acest caz cum se justifică modalitatea în care fiecare şi-a făcut campanie anul trecut, când candidaţii se întreceau să promită că vor rezolva problemele colegiului respectiv?

Subiecte generale, subiecte punctuale

Subiectele abordate în întrebările şi interpelările făcute de senatori sunt şi ele interesante. De pildă, Paul Ichim s-a interesat la reprezentanţii Guvernului asupra proiectului privind instalarea de centrale eoliene în Moldova, de soarta Icepronav, de autorizaţia de funcţionare a Universităţii „Dunărea de Jos”, de transformarea Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi în Spital Clinic. Lucruri pe care le putea afla acasă. Însă parlamentarul a pus în discuţie şi o importantă problemă a Galaţiului – situl arheologic Barboşi şi posibilitatea valorificării turistice a acestei zone.

Gheorghe Saghian s-a preocupat de probleme generale – priorităţile Ministerului Transporturilor în infrastructură, posibilitatea ca Ministerul Agriculturii să aloce despăgubiri agricultorilor afectaţi de secetă şi planurile primului ministru în privinţa sprijinirii industriei alimentare în perioada crizei.

Marius Necula s-a interesat de situaţia Electrocentrale, modul de achiziţie a maşinilor Logan pentru Poliţie dar şi de o problemă importantă pentru comunitatea gălăţeană: aplicarea OG 28/2009. Este vorba de celebra ordonanţă care prevede anumite facilităţi pentru angajaţi şi angajator în caz de întrerupere temporară a activităţii, ordonanţă care s-ar fi putut aplica şi celor din Combinat.

Laurenţiu Chirvăsuţă a ridicat probleme punctuale – reintrarea în circuitul medical a spitalului din Corod, înfiinţarea secţiei UPU la Spitalul Tecuci şi îmbunătăţirea serviciilor Electrica pentru localnicii din Buciumeni.

Citit 653 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.