Pe cine aleg gălăţenii la Primărie? SONDAJ IRES (FOTO)

Pe cine aleg gălăţenii la Primărie? SONDAJ IRES (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Potrivit sondajului IRES, aproape o treime dintre gălăţeni încă nu s-au hotărât pe cine votează


Deşi, până acum cel puţin două partide susţin că primul în opţiunile electorale ale gălăţenilor este candidatul pe care îl propun, datele concrete, oficiale, cu privire la sondajele realizate, eşantionul vizat, perioada şi marja de eroare nu au fost făcute publice.

Recent, postul de televiziune Digi24 a dat publicităţii rezultatele unui sondaj IRES cu privire la intenţiile de vot pentru alegerile din 5 iunie. Iată ce au răspuns gălăţenii la întrebarea: "Cu cine veţi vota pentru funcţia de primar?".

Scor strâns

Potrivit sondajului IRES, candidatul PNL Nicuşor Ciumacenco este cotat cu 12 la sută din voturi. Actualul primar Marius Stan, candidatul UNPR, apare cu 11 la sută din opţiuni. Pe locul al treilea se situează candidatul ALDE, Eugen Durbacă, preferat de 10 la sută dintre gălăţeni. Candidatul PSD, Ionuţ Florin Pucheanu, este cotat cu 7 la sută, iar Cătălin Cristache, candidatul PMP, apare, în sondajul IRES cu 2 la sută.

Cu câte un procent în intenţiile de vot ale gălăţenilor se aliniază candidaţii independenţi Simona Daniela Vreme şi Dorin Butunoiu, Daniela Chelaru, candidata PND, Constantin Telegan, candidatul PML, şi Iulian Nicuşor Aramă, candidatul PSRO. Tot cu un procent este cotat şi candidatul independent Ionel Goldură, în vreme ce Monica Roman, candidata PRU, apare în listă cu 0,4 la sută.

Interesant este numărul foarte mare de gălăţeni indecişi - 28 la sută. Nu mai puţin de 12 la sută dintre gălăţeni au spus că nu votează, iar alţi 12 la sută nu au răspuns.

Trebuie precizat că sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 13-14 mai, pentru Digi24, pe un eşantion reprezentativ de 1.106 persoane cu drept de vot din Galaţi, cu o marjă de eroare de 3 la sută.

Dacă ne raportăm doar la voturile exprimate, ierarhia IRES ar arăta astfel: 1.Ciumacenco - 24,7 la sută, Stan - 22,7 la sută, Durbacă - 20,3 la sută, Pucheanu - 14,4 la sută.

Zarurile aruncate încă se rostogolesc

Aceasta este concluzia clară a sondajului realizat de IRES: aproape o treime dintre gălăţenii întrebaţi - 28 la sută, nu au luat, încă, o hotărâre în privinţa candidatului pe care îl vor vota! Nu trebuie neglijat nici faptul că alţi 12 la sută dintre gălăţenii întrebaţi au refuzat să-şi facă publică alegerea. Iar un asemenea procent uriaş - 40% - poate schimba total soarta alegerilor şi poate transforma în primar nu doar un candidat plasat pe locurile fruntaşe, ci şi pe unul dintre cei consideraţi outsideri!

În condiţiile în care alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, un cuvânt greu de spus va avea şi participarea la vot! Iar faptul că 12 la sută au spus că nu vor vota poate avea un impact asupra rezultatului scrutinului. Unii se pot răzgândi sau, dimpotrivă, numărul absenţilor la urne poate creşte! Iar experienţa ultimelor alegeri ne arată că absenteismul este, de fapt, mult mai mare.

E clar că, dacă-i adunăm pe nehotărâţi şi pe cei care au refuzat să răspundă, rezultă un procent care-l poate face primar pe oricare dintre cei 12 candidaţi! Trebuie doar să convingă electoratul indecis. Şi mai sunt două săptămâni de campanie electorală!

Citit 13269 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.