CĂLDURA şi APA CALDĂ, la mâna viitorilor aleşi locali. CONCLUZIILE dezbaterii Electrocentrale şi PLANURI DE VIITOR

CĂLDURA şi APA CALDĂ, la mâna viitorilor aleşi locali. CONCLUZIILE dezbaterii Electrocentrale şi PLANURI DE VIITOR
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Centralele de apartament reprezintă o bombă cu ceas pentru sănătate, a atras atenţia inginerul energetician Cristian Athanasovici * Electrica şi Engie au confirmat că reţelele electrice şi de gaz nu vor face faţă în cazul în care autorităţile vor îngropa sistemul public de termoficare


Dezbaterea organizată, ieri, de Electrocentrale, producătorul de agent termic primar, pe tema menţinerii în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, prin crearea societăţii unice de producţie, transport şi distribuţie, s-a încheiat cu o concluzie clară: gălăţenii nu pot fi văduviţi de căldura şi apă caldă furnizată în sistem centralizat! Numai că, deşi la nivel declarativ, majoritatea participanţilor au pledat pentru continuitate, confortul minim al celor aproximativ 100.000 de consumatori depinde de viitorul Consiliu Local, care se va constitui după alegerile din 5 iunie.

"Ce facem cu oamenii în această iarnă, în iarna care urmează, dar şi în cealaltă? Ca să retehnologizăm, trebuie să ne asumăm o strategie şi să nu mai reacţionăm în ultimă instanţă pentru a rezolva pompieristic orice problemă, dacă vrem să avem un plan şi să rezolvăm pentru totdeauna această problemă! Trebuie să hotărâm. Sunt două variante: ne putem focusa doar pe conceperea şi implementarea unui nou sistem, cu tehnologie adaptată la nevoile actuale, blocând până la finalizarea lucrărilor furnizarea de agent termic în oraş, şi ne asumăm cu toţii lucrul acesta, sau nu ne permitem acest lucru şi suntem obligaţi să gândim o soluţie în paralel. Asta ar însemna să funcţionăm pe instalaţiile actuale, până la înfiinţarea noului sistem", le-a spus celor prezenţi la dezbatere Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale (CET).

Riscăm să rămânem toţi fără energie electrică şi gaz

Cel puţin asta este concluzia care reiese din declaraţiile unor specialişti din cadrul Electrica şi Engie, prezenţi la dezbatere, care au precizat că, în cazul în care autorităţile vor pune cruce sistemului de termoficare, reţelele celor două companii nu vor putea face faţă unui val de zeci de mii de consumatori. Asta ar însemna că avariile s-ar ţine lanţ, iar sistemul ar ceda constant, existând chiar varianta ca acesta să nu mai poată funcţiona!

Mai mult, pentru ca Electrica să acopere o astfel de solicitare, ar trebui practic să dubleze capacitatea de distribuţie, iar o investiţie de asemenea amploare nu va putea fi făcută mai devreme de şapte ani. Şi reprezentantul Engie a subliniat că, cel mai probabil, compania de gaze nu este pregătită pentru un val de zeci de mii de branşări, atât din punct de vedere tehnic, cât şi fizic, ceea ce ar putea conduce la o perioadă de aşteptare de câţiva ani.

"Vreţi sau nu vreţi?"

La dezbatere a participat, printre alţii, şi inginerul energetician Cristian Athanasovici, care a contribuit la crearea strategiei de termoficare a Galaţiului, aprobată la începutul anului trecut de aleşii locali, dar încă nedemarată. Făcând referire la o lucrare elaborată de un reputat profesor din Cluj, împreună cu specialişti străini, acesta a atras atenţia asupra impactului pe care gazele emanate de centralele termice le au asupra sănătăţii oamenilor. "Colegii de la Electrica şi de la GDF Suez au spus că este nevoie de câţiva ani pentru investiţii, dar este cert că, atât pe electric, cât şi pe gaze naturale, nu există disponibilitate pentru a prelua un val de 30.000-40.000 de apartamente, care ar dori surse individuale pe căldură. Îmi permit să vă recomand să citiţi lucrarea domnului profesor Benga, medic în cadrul Universităţii de Medicină din Cluj, să vedeţi care sunt problemele din punct de vedere al sănătăţii aduse de gazele evacuate din coşurile centralelor de apartament, să vedeţi efectele cancerigene puternice la nivel pulmonar din cauza compuşilor grei din gazul ars, care, în momentul în care intră în contact şi cu apa, au un grad de dispersie şi volatilitate extrem de mare. Locuitorii acestui oraş trebuie să beneficieze de această utilitate publică, de care este responsabilă administraţia locală, aşa cum este responsabilă de alimentarea cu apă rece, de strângerea gunoiului sau asigurarea transportului. Se face acest parteneriat sau nu se face? Aveţi voinţa să faceţi acest parteneriat? Vreţi sau nu vreţi? Aceasta este întrebarea. Soluţiile există, v-au fost prezentate, pot fi îmbunătăţite", a punctat inginerul enegetician, acuzat însă de câţiva participanţi că este prea dur.

Nu neglijaţi asociaţiile de proprietari!

Este semnalul de alarmă tras de Cristian Chiru, reprezentant al Serviciului de Relaţie cu Asociaţiile de Proprietari al Primăriei. "Nu trebuie să neglijăm nici asociaţiile de proprietari, unde este foarte mare deranj şi se pare că nu a vrut nimeni niciodată să facă ordine pentru că există destul de multe interese. În asociaţiile de proprietari se rulează bani cam cât în economia Galaţiului. Există nişte grupuri de interese care-şi fac de cap. Cine o să fie mai departe, să se gândească serios la aceste lucruri. Lucrurile sunt grave şi ar trebui să le tratăm cu responsabilitate, nu pe bază de interese", a precizat Chiru, care a afirmat că autorităţile nu trebuie să îşi asume iresponsabilitatea de a-i lăsa în frig pe oameni.

"Important este să avem o strategie, pe care să o punem în aplicare şi să o respectăm", le-a spus Sinan Mustafa participanţilor, la încheierea dezbaterii. Conducerea CET a precizat că aceasta va fi înaintată noii administraţii, după ce va fi postată pe site-ul societăţii spre consultare şi eventuale modificări.

Citit 5326 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.