Mii de români vor să VOTEZE prin corespondenţă

Mii de români vor să VOTEZE prin corespondenţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În ultimele săptămâni, mai bine de 500 de persoane s-au înscris pe listele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu opţiunea "vot prin corespondenţă", alăturându-se, astfel, celor 4.286 de cetăţeni români din afara ţării care se aflau deja pe liste. În acest moment, 6.081 de români din afara graniţelor se află pe listele Autorităţii Electorale permanente, iar dintre aceştia doar 1.292 şi-au exprimat dorinţa de a mai vota în secţiile de votare. 

Potrivit AEP, cei mai mulţi români care vor să voteze prin corespondenţă la următoarele alegeri provin din Spania (2.283 de persoane), în timp ce Italia se clasează pe locul al doilea la acest capitol, cu puţin sub o mie de cetăţeni români (987 de persoane). Totodată, sunt şapte ţări în care câte un cetăţean român a solicitat să voteze prin corespondenţă şi patru ţări unde doar câte doi români vor să voteze prin corespondenţă.

"Autoritatea Electorală Permanentă face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării", se arată într-un comunicat emis pe site-ul AEP. 

Ca urmare a numărului mic de români înscrişi pe listele AEP cu opţiunea "vot prin corespondenţă", guvernul ar urma ca, la începutul lunii septembrie, să modifice legea votului prin corespondenţă şi să creeze mai multe secţii de votare în afara graniţelor, pentru a nu se repeta situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2014, când mii de români au stat la cozi interminabile în faţa ambasadelor sau consulatelor pentru a-şi exprima opţiunea.

Citit 1074 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2016 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.