Îşi va pierde PREFECTUL de Galaţi scaunul? Stan face sesizare la Guvern împotriva lui Otrocol
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Îşi va pierde PREFECTUL de Galaţi scaunul? Stan face sesizare la Guvern împotriva lui Otrocol
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)


Pe lângă sesizarea adresată Guvernului, fostul primar va face şi o plângere penală împotriva lui Dorin Otrocol
* Instituţia Prefectului susţine, însă, că „prefectul şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege”


Marius Stan face plângere la prim-ministrul României, Dacian Cioloş, şi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, împotriva prefectului de Galaţi, Dorin Otrocol, nemulţumit că reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a reacţionat atunci când consilierii judeţeni i-au invalidat mandatul de ales. Fostul edil-şef spune că prefectul de Galaţi ar fi trebuit să se autosesizeze şi să atace imediat în contencios decizia forului legislativ judeţean, dictată de majoritatea politică PSD-ALDE-UNPR (la care a fost părtaş şi PMP, chiar dacă liderul acestuia spune că din greşeală), cu atât mai mult cu cât „prefectul este garantul respectării legii în teritoriu”.

„Dânsul trebuia să atace imediat în contencios hotărârea Consiliului Judeţean, mai ales că a şi fost prezent la şedinţă şi a văzut exact cum au decurs lucrurile atunci. Înainte de a acţiona eu în instanţă, ar fi trebuit ca Instituţia Prefectului, prin reprezentantul său, să facă asta. Domnul Otrocol nu doar că a fost spectator la încălcarea legii de către consilierii judeţeni, dar a fost şi părtaş, întrucât, să ne amintim, discuţiile între forţele politice s-au purtat chiar în biroul său”, ne-a declarat fostul primar al Galaţiului. Marius Stan a precizat totodată că astăzi va avea o întâlnire cu avocaţii săi, pe care îi va consulta cu privire la forma pe care o va avea plângerea adresată premierului Dacian Cioloş şi ministrului Petre Tobă.

„O vom concepe şi o vom trimite în conformitate cu legea”, a punctat fostul edil. Marius Stan a precizat că nu se va opri însă aici. Odată cu plângerile penale pe care le va face împotriva aleşilor care au decis, prin abţinerea la vot, invalidarea mandatului său, va formula plângere penală şi împotriva prefectului Dorin Otrocol.

În opinia Prefecturii, conducerea instituţiei nu a greşit

Cel puţin asta reiese dintr-un comunicat remis redacţiei de către purtătorul de cuvânt al Instituţiei, Petrica Paţilea, după ce, vineri, liberalii au solicitat, într-o conferinţă de presă, demisia prefectului, „care conform Legii nr. 340/ 2004 verifică legalitatea actelor administrative ale Consiliului Judeţean, ale Consiliului Local sau ale primarului. Deşi a fost prezent la şedinţe, nu a întreprins niciun demers pentru a stopa acest act ilegal”, a acuzat PNL. Instituţia Prefectului a comunicat însă că „prefectul şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege atât în cadrul şedinţelor de constituire ale consiliului judeţean sau consiliilor locale, cât şi cu privire la actele adoptate în aceste şedinţe”. Instituţia a mai transmis, printre altele, că „potrivit Legii 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prefectul „verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local sau ale primarului”. În baza tutelei administrative prevăzută de art. 3 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, „prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale”. Acţiunea se formulează în termen de şase luni, termen care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect”.

Vezi aici punctul de vedere al Prefecturii.

Citit 4308 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2016 10:26

11 comentarii

 • postat de CERNEA
  Vineri, 19 August 2016 09:26
  193.230.156.***
  fara a fi fan stan , daca ai putina minte este imposibil sa nu intelegi ca PSD DIN NOU SE CONSIDERA STAT IN STAT SI NU ARE NIMIC CU LEGEA CU ATAT MAI MULT CU CAT S-A AFIRMAT PRIN MINCIUNI, ILEGALITATI DOAR PENTRU A-SI APARA PENALII. CA INTOTDEAUNA COMENTATI IN FUNCTIE DE SIMPATII PERSONALE SI DE INTERESE NICI DECUM DE FELUL MARSAV IN CARE UN PARTID POLITIC EXCLUDE LEGEA, BUNUL SIMT SI PRICEPEREA . CU CETATENII LE MERGE DAT FIIN FAPTUL CA NU IAU ATITUDINE , CU JUSTITIA MAI PUTIN DAT FIIND FAPTUL CA TOTI SUNT PENALI.
  16
  11
  Raportează
 • postat de Reflex
  Joi, 18 August 2016 21:36
  100.99.66.***
  Cred lui Stan ca i-au murit laudatorii si ti-ai zis ca acum e momentul la pupat...precis ca ai poza lui inramata la care te inchini zilnic...
  Exprimarea frustrarilor si aruncarea cu invective sunt armele preferate galeriei de fotbal familiare lui Stan (pacat ca nu mai avem echipa si nici galerie ! Oare nici aici n-are vina?). Avem in schimb faleza miscatoare, tunel (al timpului!), aeroport tip fata morgana si un somaj de podium in oras.
  E foarte bine ca oamenii sunt iertatori, dar nu cred ca asfel ne va fi mai bine.
  13
  20
  Raportează
 • postat de cu calmitate.
  Joi, 18 August 2016 15:19
  79.116.134.***
  mai.......tu ala de la 171.25.193**.....las-o mai moale .....ai mancat paine buna de pe urma lui Stan.....de aceea esti asa inversunat.......problemele lui Stan deabia de acum vor incepe...tu crezi ca a fost "" CHEIE DE BISERICA """".........
  ce-i drept justitia sa-si faca treaba.....dar STAN a dat la gioale la greu in timpul mandatului.....asa ca se asteapta sa fie cotonogit la """ greu'''
  8
  21
  Raportează
 • postat de Este necasară transparenţa instituţiei prefect
  Joi, 18 August 2016 14:01
  5.13.151.***
  1. Aveţi perfectă dreptate, prefecţii de Galaţi, toţi, au fost doar manivele politice şi au avut cu totul şi cu totul alte interese decât ale gălăţenilor. Acele privatizări dubioase, dar şi alte probleme intrau în responsabilitatea prefecţilor pe care i-a durul drept în...cot!
  2.Da, iar aveţi dreptate, "Viaţa Liberală", scuze, "Liberă" cenzurează la greu . Există şi explicaţii!)
  3. Nu ştiu dacă se poate organiza un referendum sau dacă există vreo procedură prin care domnul prefect să fie demis şi trimis să facă ce a învăţat! Dacă a făcut vreodată şi dacă n-a uitat!
  4. Mulţi găleţeni doresc ca dl. Marius Stan să devină preşedintele CJ şi să-l trimită în judecată pe Otrocol!
  12
  14
  Raportează
 • postat de Burta
  Joi, 18 August 2016 12:41
  5.254.65.***
  Oare cat o sa mai dureze pana cand legea o sa fie respectata in Romania?
  Asa, daca lasam la latitudinea politicienilor, uite ce se intampla.
  Niste imbuibati care isi bat joc de viata noastra.

  Succes lui Marius Stan, este singurul care s-a ridicat impotriva lor si incearca sa scoata Galatiul din mizeria comunista a ultimilor 26 de ani.
  Rusine PSD!
  14
  22
  Raportează
 • postat de ESTE NECESARA TRANSPARENTA INSTITUTIE PREFECT!
  Joi, 18 August 2016 11:35
  78.96.253.***
  Trebuie avut in vedereca institutia prefect,ca reprezentanta a statului in teritoriu,de 26 de ani,nu i s-a simtit prezenta, intervnind in evenimente socio-economice ce tin de competenta ei, cum ar fi privatizarile dubioase ale principalelor intreprinderi,pierzandu-se branduri, si locuri de munca.

  Amintesc aici de privatizarile alcomului,galmopan,fabrica de biscuiti dunareana,fabricile de mobila, mehid,elnav, galacta, restul pierzandu-se in inconstienta si lacomia politicienilor locali.

  Nu s-a vazut in situatia actuala, ilegalitatea neconfirmarii a consilieului local/judetean,desi prefectul a fost de fata la acea mascarada, neintervenind in niciun fel,pentru respectarea votului cetatenilor.

  Nici mas-media nu s-a aratat interesata in timp de felul cum institutia prefect participa la luarea de opinii/decizii, in cazul unor incalcari ale legilor chiar de catre partidul din care face parte, astfel facandu-se partasa, subiectiv, la situatii neplacute in administrarea orasului.

  Prefectul, s-a vazut activ, numai la raportul bocancilor militari in cimitirul ETERNITATEA, in rest silentio stampa.

  Majoritatea prefectilor nu au facut nimic notabil pentru Galati, in afara de reprezentarea statului in teritoriu,de poza,unii folosindu-se de functie si pozitie politica, cum a fost Train Mndru, facand schimbul unui teren din Transilvania, cu unul de pe faleza.

  Pai cum sa ceri respectarea legii la privatizari si in alte situatii in care este implicata economiasi progresul unui oras/judet, daca, tu,aparatorulei lrgal, o incalci?!

  Situatia dezastroasa in care se afla Galatiul, se datoreaza in mare parte statului roman, prin lasarea teritoriului in mana unor incapabili, numiti prefecti.

  Fiecare, ajuns pe scaunul statului, a profitat de diverse avantaje, mai mult sau mai putin ortodoxe.

  Otrocol, daca se respecta, trebuie sa-si dea demisia, evitand alt balci, oferit galatenilor.


  V.L,va rog nu mai cenzurati comentariile.NU SE PRODUCE ATAC LA PERSOANA, doar ce vedem ca cetateni in orasul asta, unde unii politicieni isi fac de cap, in detrimentul cetatenilor.
  7
  14
  Raportează
 • postat de Democratia evazionistului cu spelunca infecta tip cotet-garaj
  Joi, 18 August 2016 11:23
  171.25.193.***
  @ GALATEAN

  Ce rau a facut Stan mai odiosule "garajist" sau "vazionist cascarabetist". Ce rau a facut? Ca va demolat mizeriile acele infecte de cazemate pe care le numeati fictiv "garaje" si care erau niste bube infecte pe imaginea orasului? Acele spelunci mizerabile in care ati deschis tot felul de magazii si chioscuri si in care vindeati voi marfa si faceati evaziune. Evaziunea oricat de mica este tot evaziune se numeste. Sa mai vorbim de gunoaiele acelea de "dricuri" cu care impanziserati voi orasul si cu care ati nenorocit traficul din Galati? Sa vorbim si de evaziunea de pe dricurile cascarabete unde nu dadeati bilet dar banii ii luati de la oameni si pe oameni ii inghesuiati ca sardinele in conserva? Mai obositule. Mai postacule nu ai obosit la cat ai spurcat lumea pe internet cu mizeriile tale? Stan a facut rau orasului zici? Probabil a facut mult "rau" (in mintea ta imbacsita) incercand sa curete orasul asta de mizerii, dughene, spelunci si evazionisti. Sau poate ca in mintea ta imbacsita de postac platit o fi fost Stan de vina ca a falimentat Apatermul. Poate ca aveai pretentia ca Stan sa-ti achite tie facturile asa cum ati consumat, dar ati asteptat ca nota de plata, facturile sa le achite buni-platnicii, intotdeauna buni-platnicii. Dar normal ca tot Stan e de vina nu? Stan e de vina ca ati acumulat voi datorii din '89 pana in prezent. Tot Stan e de vina ca Durbaca, Ciumacenco si Dumitru Niciolae v-au lasat sa acumulati datorii, iar la final s-a spart buba Apatermului MOCA tocmai in mandatul lui Stan. Dar bineinteles, cum sa rateze postacii ocazia de a-i pune in carca tot lui Stan ca nu au avut ei apa calda si caldura. Probabil ca in mintea lor ceilalti care i-au lasat sa acumuleze datorii erau niste sfinti, plecati bineinteles prin vacante in Bora Bora si Waikiki. Dar bineinteles ca tot Stan era de vina, sau asa vroiau sa manipuleze postacii. Sa nu uitati ca pe langa voi pramatiilor pomanagii ce sunteti au ramas in ger cumplit iarna pana si copiii si batranii, pensionarii, dar si multi altii buni-platnici (cu facturile platite la zi), tot din cauza voastra. Dar bineinteles ca e mai bine, mai convenabil si mai usor sa dam vina pe Stan ca v-a oprit el de la sine putere robinetul de apa calda si caldura. Voi aveti impresia ca Stan s-a dus la Apaterm si le-a zis alora, gata taiati-le caldura si apa calda? Nu ma. Totul pe lumea asta se plateste ca sltfel si eu mi-as fi dorit apa calda si caldura MOCA, fara sa platesc nicio factura, dar daca astia buni-platnici nu si-ar fi achitat facturile nici ei atunci toata buba Apatermului s-ar fi spart ori inca de pe vremea lui Durba sau de pe vremea lui Ciumacenco-Niciolae si ma intreb oare pe cine ati fi acuzat atunci? Stim ca toti vreti sa aveti totul MOCA, daca s-ar putea si mancarea si cablu tv si abonamentul la telefon si poate chiar totul, dar nu se poate desteptilor. De ce daca eu imi achit la timp toate facturile, ceilalti sa traiasca MOCA, pe spinarea si pe cheltuiala mea. Buba s-a spart pentru MOCANGII, dar ne vom auzi curand si vom discuta si ne vom contra din nou cu siguranta cat de curand pentru ca veti vedea ca si CALORGALUL va ajunge in faliment, iar atunci oare cine va mai fi de vina? Probabil ca in mintea voastra tot altii vor fi de vina si nu voi cei ce nu va platiti facturile. Daca aveti bani de bautura, tigari si alte mofturi aveti atunci bani sa va platiti si facturile si sa aveti astfel si apa calda si caldura. GUNOAIELE ACELEA DE ASA-ZISE "GARAJE" ORICUM TREBUIAU SA DISPARA.


  Infectiile acelea de asa-zise "garaje" niste cotete, grajduri, spelunci mizerabile oricum trebuiau sa dispara de pe domeniul public, ca daca plateai tu 2 lei, 10 lei pe an pentru acel asa-zis "garaj" asta nu inseamna ca era terenul proprietatea ta personala.
  25
  74
  Raportează
 • postat de Mișu
  Joi, 18 August 2016 11:01
  82.137.10.***
  Așa cum Justiția și-a spus cuvântul în privința constituirii Consiliului Județean, să lăsăm tot Justiția să vorbească și în cazul eventualului abuz în serviciu.
  10
  16
  Raportează
 • postat de Democratia
  Joi, 18 August 2016 10:54
  162.244.25.***
  Iarasi ati incercat sa alcatuiti un articol si tot nu ati spus intregul adevar, la fel ca si in articolul precedent. Iarasi atri ocolit stimabila doamna Dobre, iarasi ocolind PNL-ul ca si partas la invalidarea abuziva/olegala/nedemocratica a mandatelor (de consilier local si consilier judetean) castigate de Stan la urne prin voturile galatenilor. Partasi la invalidarea abuziva, ilegala a mandatelor de consilier local si consilier judetean) castigate de Stan la urne (cum e democratic) prin voturile galatenilor au participat si cei din PNL, vestitii Victor Paul Dobre si Ciumacenco & PNL Co.
  Nu va faceti ca nu stiti si nu va faceti ca nu vedeti. Il stiti doar pe "Dobrica" PNL-istul care il spurca pe Stan de dimineata pana seara.


  Haideti ca se poate...poate intr-un final iese articolul corect, adevarat, complet...La invalidarea abuziva au participat PSD, UNPR, ALDE, PMP (pe care l-ati adaugat acum) + PNL, dar iarasi ati uitat sa treceti si PNL-ul lui Dobre si al lui Ciumacenco la categoria "partasi". Si ei cu PNL-ul lor AU FOST PARTASI LA INVALIDAREA ABUZIVA/ILEGALA/NEDEMOCRATICA a mandatelor (de consilier local si consilier judetean) castigate de Stan LA URNE, PRIN VOTURILE GALATENILOR.
  13
  39
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Joi, 18 August 2016 09:00
  213.233.85.***
  Ex primarul Stan e nemultumit ca s-a intors roata! Mai bine s-ar gandi la cat rau a facut si el in scurtul si nefericitul lui mandat!
  Dar cred ca el mizeaza pe lectiile de istorie: "daca voi nu ma vreti, eu va vreau" , aratandu-si caracterul indoielnic.
  35
  29
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Joi, 18 August 2016 08:58
  213.218.53.***
  aici dl Marius Stan are mare dreptate... prefectul este trimisul guvernului in teritoriu si este garantul respectarii legii
  si trebuie si are obligatia sa se autosesizeze !
  22
  39
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.