Cu viză pentru pod şi pentru flori

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Turism transfrontalier pe hârtie * „E destul să întrebaţi un contrabandist”… *

Consilierul judeţean PC Eduard Grosu, singurul membru gălăţean în comisia de dezvoltare şi promovare a turismului transfrontalier în Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”, şi-a propus să facă să meargă turismul cu vecinii moldoveni şi ucraineni. Mai întâi, spune el, trebuie să se facă o hartă a traseelor care au legătură cu istoria comună.

Este drept, în secolul XIX, când nu exista Disneyland, staţiuni de schi în Alpi ori excursii fără sutien în Hawaii, turiştii din ţările europene bogate, în drum spre Constantinopol, vizitau şi Galaţiul ca să vadă un romantic aşa-numit mormânt al hatmanului Mazepa.

Astăzi, lucrurile stau cumva asemănător: dacă găseşte containerul potrivit, turistul de la est poate penetra şi Galaţiul în drum spre prezumtivele locuri de muncă din Germania sau Spania, iar dacă e asigurat că o rugăciune la mănăstire îi rezolvă angajarea, s-ar putea să se ceară el puţin afară din container.

Vizitarea cimitirului de la Ţiganca, dacă tot vorbim de morminte, ar putea fi pusă pe hartă – dacă nu cumva băieţii lui Voronin vor bloca până atunci de tot drumul  românilor care s-ar înghesui în excursie până acolo.

Sigur, Odessa trebuie vizitată, mănăstirile din judeţ, de asemenea, staţiunea Nufărul Alb din Cahul e ieftină şi te face bine, iar „Drumul vinului”, la care visează consilierul, ar putea începe la Nicoreşti şi sfârşi lângă Chişinău, în oraşul subteran al vinului de la Cricova sau cu un toast în votcă la ucraineni. Asta dacă între timp nu se vor închide graniţele de tot…

Unul dintre cititorii noştri cu experienţă balcanică, fost raportor NATO pentru zonă, fostul senator PD Costel Gheorghiu, ne-a trimis şi dumnealui un comentariu glumeţ vizavi de viitorul comisiei de turism transfrontalier, care nici măcar nu s-a întrunit până acum, deci nu are nerealizări, încă:

„Domnule, nu ştiu dacă oamenii ăia, săracii, au murit de căldură sau de şocul provocat de vestea că în Galaţi există "COMISIA DE DEZVOLTARE ŞI PROMOVARE A TURISMULUI TRANSFRONTALIER (văleleu!)” (…) Domnule membru Grosu Eduard PC, privind aceste acţiuni ale Comisiei e destul să întrebaţi un contrabandist basarabean de calibru mediu; ieşiţi mai ieftin".

"Mneata nu vezi că n-a mai trecut nici un vapor pe Dunăre de vreo trei ani, ambasadorul nostru în Moldova a fost expulzat şi trebuie s-avem viză pentru "Podul de Flori" şi vizita preşedintelui României (nomina odiosa) în Ucraina a fost anulată de ucraineni (poate au ei destui oameni care ştiu să tundă oile PD[-L]-iste)”.

Păi nu?

Citit 813 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.