Concluzia serii la CL: „Sunteţi nişte păcălici!”

Concluzia serii la CL: „Sunteţi nişte păcălici!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o întârziere de doar 21 de zile, s-a aprobat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), un subiect asupra căruia ”Viaţa liberă” s-a aplecat cu atenţie, descoperind că Primăria municipiului Galaţi a alocat 252.000 de lei (conform e-licitaţie.ro) pentru un studiu discutabil atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al modalităţii în care a fost realizat.

Ca să reîmprospătăm memoria colectivă, să amintim doar că în PIDU există anumite proiecte, considerate de interes pentru gălăţeni, în condiţiile în care acestea  au fost identificate în baza unui sondaj făcut pe… 194 de cetăţeni. PIDU a fost realizat de către Euroconsultants Corporation Bucureşti, în asociere cu SC Eurotec SA (Salonic).

PIDU este un studiu de dezvoltare al municipiului Galaţi şi, în acelaşi timp, un studiu fără de care municipalitatea nu poate accesa finanţare europeană. Asta în condiţiile în care fondurile alocate Galaţiului, ca „pol de dezvoltare urbană”, sunt în valoare de 18,06 milioane de euro.

Totuşi, pentru a accesa aceste fonduri a fost necesară aprobarea în cadrul CL a PIDU, lucru care s-a făcut, ieri seară, în şedinţa CL, în condiţiile în care doar unul din cei 24 de consilieri locali prezenţi, Petru Alexe (PD-L), a demonstrat că a studiat planul ce urma să fie aprobat.

De altfel,  consilierul a fost şi cel care a ridicat o serie de întrebări în legătură cu PIDU (multe din ele abordate şi în ”Viaţa liberă”), întrebări la care consultantul Alina Manea nu a răspuns mulţumitor.

Şi totuşi, aleşii locali şi-au dat până la urmă votul pe PIDU, un plan de circa 2,5 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care existau multe dubii, asupra cărora vom reveni pe larg.

Cum aleşii locali au ridicat mâinile la votul final – fără să ştie clar ce conţine PIDU -, Petru Alexe a părăsit sala de şedinţe, în semn de protest, nu înainte de a le arunca celor prezenţi „Sunteţi nişte păcălici!”.

Şi pentru confirmarea sau nu a celor spuse de consilierul supărat, aleşii locali au alocat, ulterior, cel puţin de trei ori mai mult timp decât pentru aprobarea PIDU unui alt proiect de hotărâre, inofensiv la prima vedere, dar, probabil, extrem de interesant pentru diverse interese locale.

Căci cum se pot explica altfel obiecţiile pe care le-au avut diverşi aleşi locali, dar şi alţi funcţionari prezenţi în sala de şedinţe faţă de iniţiativa arhitectei şefe Florentina Iugan de a înfiinţa o comisie tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism. De fapt, o „pălărie” peste comisia de urbanism din cadrul CL, motiv de mare nemulţumire pentru diverşi consilieri care s-au interesat de viitorul extinderii vreunui balconaş, desigur potenţial.

Dar despre cum este mai importantă pentru aleşii locali o supracomisie de urbanism decât cheltuirea a miliarde de lei vechi, în ediţiile următoare ale „Vieţii libere”.

Citit 1711 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.