Gălăţenii s-au ÎNGHESUIT să-şi depună dosarele pentru CASA VERDE

Gălăţenii s-au ÎNGHESUIT să-şi depună dosarele pentru CASA VERDE
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Începând cu data de 10 octombrie, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a dat startul la depunerea dosarelor pentru programul Casa Verde, prin care românii pot solicita finanţare de la stat pentru montarea unor sisteme de încălzire din surse regenerabile. "Scopul acestui program îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc energie regenerabilă", a explicat Carmen Sandu, directorul Agenţiei de Mediu Galaţi.  

În judeţ, buget de 1,6 milioane lei

Suma totală alocată pentru judeţul Galaţi este 1.598.777 lei şi, conform declaraţiilor directoarei Carmen Sandu, după primele două zile au fost depuse 130 de dosare. "Încă de luni, de la prima oră, am fost luaţi cu asalt de oameni care au venit să îşi depună dosarul de finanţare. Majoritatea au aplicat pentru opţiunea de finanţare de 6.000 de lei, ceea ce înseamnă că îşi doresc panouri solare presurizate. Momentan, mai avem disponibili ceva mai mult de 800.000 lei din bugetul total, dacă e să totalizăm dosarele", a mai declarat Carmen Sandu, directorul Agenţiei de Mediu Galaţi. 

Trei tipuri de finanţare disponibile

Cei interesaţi de programul Casa Verde trebuie să ştie că pot opta pentru unul dintre cele trei tipuri de finanţare. Astfel, ei pot alege încălzirea cu panouri solare nepresurizate, pentru care guvernul alocă fiecărui solicitant suma de 3.000 de lei, panourile solare presurizate, pentru care pot primi de la guvern 6.000 de lei, sau pot să aleagă instalarea pompelor de căldură, pentru care guvernul alocă câte 8.000 de lei fiecărui solicitant. 

Potrivit unui document elaborat de Agenţia de Mediu, fiecare solicitant trebuie să parcurgă cinci paşi pentru obţinerea finanţării. "Prima dată, se depune dosarul la Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţ, în acest caz pe Regimentul 11 Siret, nr.2, în spatele Orăşelului Copiilor. După depunerea dosarului, urmează etapa de analiză şi de acceptare sau respingere din program. Cei acceptaţi vor semna acordul de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, vor trece la demararea lucrărilor, urmând să depună cererea de decontare în termen de maxim 12 luni de la data semnării contractului de finanţare", se arată în documentul sus-numit.

Solicitanţii, nemulţumiţi

În a treia zi de depunere a dosarelor, am mers la Agenţia pentru Protecţia Mediului din Galaţi pentru a sta de vorbă cu cei care au venit să îşi depună dosarele şi pentru a vedea cum îşi motivează alegerea. Cei aproape 30 de oameni înghesuiţi la coadă sub refugiul de la intrarea în agenţie erau foarte nemulţumiţi că se mişcă greu rândul. "Ne mişcăm greu, stăm cu orele la coadă, în ploaie. Ne înghesuim aici, la adăpost de ploaie, că altă soluţie văd că nu e" ne-a spus o femeie. 

Directorul APM Galaţi, Carmen Sandu, a replicat şi spune că există oameni care stau la coadă pentru alţii. "Am primit, până acum, cam 65 de dosare pe zi - 60 luni, 70 marţi, cine ştie câte mai primim şi azi (miercuri - n.r.). Treaba asta se face doar cu doi angajaţi, pentru că aşa este dispoziţia de la Bucureşti, iar noi ne conformăm. Sunt oameni care stau la coadă cu liste, pe care sunt trecute persoane care vin doar când le vine rândul, în timp ce alţii nu au loc să se aşeze la coadă, că se lasă cu scandal. Colac peste pupăză, multe dosare sunt greşite, aşa că îi retrimitem pe oameni să le refacă, să fie corecte, ca să nu avem dosare respinse. La ultima sesiune de depunere a dosarelor pentru Casa Verde am fost judeţul cu cele mai puţine solicitări respinse şi aşa ne dorim să fim şi acum. Facem tot ce e omeneşte posibil să primim dosarele tuturor", a conchis Carmen Sandu. 

Dosarele pentru programul Casa Verde Clasic mai pot fi depuse până pe 24 octombrie. Persoanele juridice, dar şi aplicanţii pentru programul Casa Verde Plus, trebuie să se deplaseze cu dosarele până la Bucureşti, la sediul central al Agenţiei de Mediu. Programul APM Galaţi este de la 8,00 la 16,30 de luni până joi şi de la 8,00 la 14,00 vinerea.

Citit 4069 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.