Gălăţenii NU vor avea CĂLDURĂ la 1 noiembrie. IATĂ care este TERMENUL avansat de autorităţi
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Gălăţenii NU vor avea CĂLDURĂ la 1 noiembrie. IATĂ care este TERMENUL avansat de autorităţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În ciuda temperaturilor scăzute, caloriferele oamenilor se vor încălzi, cel mai probabil, abia în prima săptămână a lunii noiembrie * Asta în cazul în care CET nu se va confrunta cu o nouă avarie majoră, cum s-a întâmplat anul trecut, care să întârzie furnizarea de agent termic


După îndelungi discuţii şi tatonări, reprezentanţii Electrocentrale şi cei ai Calorgal au reuşit să ajungă la un consens privind contractul pe care cele două societăţi trebuie să îl încheie pentru ca gălăţenii să poată beneficia de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, în această iarnă. Informaţia ne-a fost confirmată atât de conducerea Electrocentrale (CET), cât şi de cea a Calorgal.

Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al CET, ne-a declarat că, în linii mari, contractul pe care producătorul de agent termic primar şi distribuitorul de apă caldă şi căldură (Calorgal) îl vor parafa, zilele acestea, „este cam acelaşi cu cel încheiat anul trecut, pentru sezonul rece 2015-2016”. Conform şefilor celor două societăţi, cele mai multe negocieri şi discuţii în contradictoriu s-au purtat pe tema clauzei introduse de CET conform căreia oraşul ar putea fi lăsat fără căldură şi apă caldă nu doar în condiţiile în care municipalitatea nu şi-ar respecta angajamentele de plată, ci şi în cazul în care producătorul de agent termic primar s-ar confrunta cu probleme care ţin exclusiv de „propria ogradă”.

Reprezentantul Electrocentrale ne-a declarat că a convocat Adunarea Creditorilor (în care Romgaz are cel mai important cuvânt de spus, întrucât este creditorul majoritar al CET) pentru mâine, iar în şedinţă se va supune aprobării, în principal, forma finală a contractului care urmează a fi încheiat cu societatea publică de termoficare, cât şi un nou grafic de eşalonare a datoriilor pe care CET le înregistrează către Romgaz şi Transgaz, în condiţiile în care vechiul grafic nu a fost respectat, din cauză că, spune conducerea CET, recuperarea datoriilor de la falimentata Apaterm se face în ritm de melc, iar societatea are de plătit, lunar, numai penalităţi către creditori de peste un milion de lei.

Calculele simple nu-i favorizează pe gălăţeni

Conform lui Sinan Mustafa, municipalitatea va trebui să încheie şi o convenţie de plată cu Romgaz, întrucât banii pe care Consiliul Local îi va plăti în avans pentru combustibil vor fi livraţi direct în contul companiei din Mediaş. În cazul în care creditorii CET vor da, mâine, undă verde propunerilor Electrocentrale, inclusiv contractului care va fi parafat cu Calorgal, potrivit conducerii societăţii, este nevoie de o perioadă cuprinsă între şapte şi zece zile, de la data la care municipalitatea va vira banii către Romgaz, pentru ca CET să repună în funcţiune instalaţia şi să înceapă să livreze agent termic primar la parametri optimi. Un calcul simplu, bazat exclusiv pe declaraţiile conducerii CET, indică faptul că gălăţenii nu vor primi căldură în apartamente de la 1 noiembrie, chiar dacă reprezentanţii municipalităţii spuneau, în urmă cu doar câteva zile, că au transmis o astfel de solicitare. Cum totul se învârte în jurul „conductei” de bani, şi de această dată, ziua în care autorităţile locale vor face plata va putea să indice şi perioada în care oamenilor li se vor încălzi apartamentele.

„Oamenii vor avea căldură în prima săptămână din luna noiembrie. Este cel mai sumbru scenariu, întrucât noi ne dorim să fie furnizat agent termic începând cu 1 noiembrie, practic să fie repornit sistemul din prima zi a lunii viitoare. Nu depinde numai de noi. Sper ca ai noştri colegi de la Electrocentrale să urgenteze procedura. Cred că fac eforturi şi ei să dea drumul de la 1 noiembrie”, ne-a declarat Marian Alexandru, directorul Calorgal.

Cert este că, potrivit previziunilor, gălăţenii nu vor mai fi obligaţi de autorităţi să rămână în frig încă o lună de zile, cum s-a întâmplat anul trecut, când caloriferele oamenilor s-au încălzit abia la finele lunii noiembrie. Bineînţeles, una dintre condiţii este ca Electrocentrale să nu se confrunte, din nou, cu o avarie majoră, odată cu repornirea sistemului.

Citit 16569 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.