Consiliul Local Cudalbi, sub spectrul dizolvării

Consiliul Local Cudalbi, sub spectrul dizolvării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grupul consilierilor PD-L din Cudalbi a blocat validarea unui consilier local PSD * Pentru că, timp de trei şedinţe consecutive, CL Cudalbi nu a adoptat nicio hotărâre, acum se află în pragul dizolvării *

Pechea nu este singura localitate din judeţ în care Consiliul Local se află sub ameninţarea dizolvării de drept. După cum am aflat de la prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brînzan, o situaţie similară se înregistrează şi în comuna Cudalbi.

Dizolvarea Consiliului Local Cudalbi se află pe rolul instanţei de contencios administrativ pentru că aleşii nu au adoptat în trei şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre. Mai mult, aleşii PD-L Cudalbi refuză să valideze un consilier local PSD. Funcţionarea localităţii a fost pusă în pericol, aleşii din Cudalbi reuşind cu greu să adopte bugetul pe anul 2009.

Trei şedinţe şi nimic!

Primarul localităţii, democrat-liberalul Vasile Dodu (foto), se află la al doilea mandat. Primarul a sesizat instanţa de contencios administrativ cu privire la dizolvarea CL Cudalbi. Potrivit articolului 55 din legea administraţiei publice locale, „Consiliul local se dizolvă de drept în cazul în care nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre”.

Primarul a ţinut să ne asigure însă că în prezent localitatea are buget, funcţionează şi că proiectele de hotărâre care vizau dezvoltarea comunei au fost adoptate în şedinţe extraordinare şi în şedinţe de îndată. Dodu susţine că s-a ajuns la dizolvarea CL din cauza unei dispute între cei şapte aleşi PD-L şi grupul celorlalţi 8 consilieri (4 – PSD, 3 – PNL şi 1 – PC).

Un om, mai important decât un consiliu?

PSD i-a retras sprijinul politic unui consilier local şi, automat, acesta şi-a pierdut mandatul. Grupul celor şapte consilieri PD-L a refuzat să valideze un nou consilier în locul celui dat afară de PSD.

„Consilierul căruia PSD i-a retras sprijinul politic este, dacă nu primul, atunci între primii trei cei mai buni consilieri locali din Cudalbi. Ca primar, mi-am exprimat nemulţumirea privind această decizie politică a PSD.  Consilierii PD-L au fost şi ei nemulţumiţi şi nu au votat trei şedinţe consecutive, în ianuarie, februarie şi martie, proiectele de ordine de zi pe care figura validarea unui nou consilier PSD. Consilierii au uzat de dreptul lor legal de a-şi exprima nemulţumirea faţă de o decizie”, ne-a explicat primarul Vasile Dodu.

Practic, aleşii PD-L i-au luat „apărarea” fostului coleg, blocând un nou consilier local PSD să-şi intre în pâine. Este surprinzător interesul PD-L faţă de consilierul dat afară de PSD.

„Democraţie până la un punct”

Până la stoparea migraţiei politice, consilierii îşi puteau schimba partidul ca pe şosete. De cele mai multe ori, câte un partid rămânea bătând din buze după aleşii lui pripăşiţi pe la vecini. Modificarea statutului aleşilor locali le-a dat dreptul partidelor să decidă în privinţa consilierilor şi să-i schimbe atunci când nu mai era mulţumit de ei.

În judeţ, şi PSD şi PC şi PD-L au retras sprijinul politic multor consilieri. Vasile Dodu, care este şi preşedintele PD-L Cudalbi, este de părere că legea care le dă partidelor puteri depline asupra consilierilor nu este bună.

„E democraţie, dar până la un anumit punct. Nu schimbi oamenii pentru că aşa vrea partidul. Un consilier ajunge în situaţia să nu mai voteze după conştiinţa lui, ci după cum vrea partidul”, ne-a explicat politicianul.

L-am întrebat dacă i se pare firesc să blocheze Consiliul Local şi să pună interesul unui om (fostul consilier PSD) mai presus de interesele celorlalţi 9000 care formează comuna.

„Din punctul meu de vedere, Consiliul Local nu s-a dizolvat, el poate funcţiona în continuare până la decizia instanţei. La Cudalbi nu e un vid administrativ. Am informat oamenii despre jocurile politice. Am făcut o şedinţă publică cu 200 de oameni transmisă în direct la televiziunea locală în care am explicat că se încearcă cu orice preţ discreditarea mea ca primar. Oamenii mi-au trimis mesaje de susţinere. Ca şi conducător al localităţii vă asigur de toată obiectivitatea mea”, ne-a declarat primarul din Cudalbi.

Ne îndoim însă că oamenii ar fi la fel de încântaţi să afle că din banii lor ar putea fi organizate alegeri în comună.

Citit 2182 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.