Cum se vor ÎNCĂLZI gălăţenii în următorii ani. O nouă STRATEGIE TERMICĂ a oraşului
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cum se vor ÎNCĂLZI gălăţenii în următorii ani. O nouă STRATEGIE TERMICĂ a oraşului
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)


Peste 45.000 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat de termoficare, în ultimii şapte ani * Preluarea CET de către municipalitate este "nesustenabilă tehnic şi economic", avertizează autorii studiului supus dezbaterii


În timp ce Electrocentrale insistă, de mai bine de doi ani, să se asocieze cu municipalitatea pentru crearea unei societăţi unice de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic, ba chiar planul pe care conducerea societăţii l-a gândit pentru a salva CET de la faliment vizează, printre altele, continuarea relaţiilor comerciale cu autorităţile locale, municipalitatea se pregăteşte să renunţe la producătorul de agent termic primar şi să-şi pună la punct propria reţea de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice.
Cel puţin asta reiese din "Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi 2017 - 2030". Studiul, elaborat la comanda autorităţilor locale, de Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, a fost publicat pe portalul Primăriei şi este supus dezbaterii publice până pe data de 26 decembrie.

„Principala ipoteză care a stat la baza realizării strategiei este aceea că întregul sistem de alimentare centralizată cu căldură aparţine Primăriei (…) Reţelele de transport primar al agentului termic sunt, în proporţie de 90 la sută, pe domeniul public al municipiului Galaţi, drept pentru care se recomandă tuturor factorilor decidenţi din zona politicului şi a administraţiei publice locale să întreprindă acţiuni concertate în demersul preluării acestora de către municipalitate. Fără acest transfer, strategia de alimentare cu căldură îşi va atinge greu scopul sau, altfel spus, soluţia optimă din punct de vedere tehnico-economic a acestei strategii nu va putea fi realizată, întrucât administraţia locală nu va avea dreptul de a interveni asupra tuturor elementelor componente ale actualului sistem", afirmă autorii strategiei, care precizează totodată că "o eventuală preluare a Electrocentrale de către municipalitate este nesustenabilă tehnic şi economic. Aceasta nu poate funcţiona decât cu mari costuri operaţionale şi necesită investiţii majore".

Independenţă energetică şi biomasă


Autorii Strategiei de alimentare cu energie termică, care are nu mai puţin de 128 de pagini, au oferit municipalităţii zece variante pentru eficientizarea sistemului centralizat de termoficare, însă în final au recomandat-o pe cea de-a zecea. Practic, conform soluţiei propuse, Galaţiul este împărţit în trei zone, iar fiecare dintre acestea va avea propriul sistem de încălzire şi apă caldă. Prima se referă la "cartierul Dunărea (Micro 18, 19, 20 şi 21), cu interconectarea punctelor termice aferente şi montarea unor surse de producere agent termic pe gaze naturale în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă". Cea de-a doua zonă se referă la cartierul Micro 16, prin interconectarea punctelor termice şi montarea unei surse de producere agent termic în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând drept combustibil biomasa. "Această variantă analizează în principal potenţialul de substituire a gazelor naturale cu energie termică produsă din biomasă. Trebuie menţionat faptul că în municipiul Galaţi există două surse importante de producere a peleţilor din biomasă, acestea fiind SC Ecosal SA (cu o capacitate de circa 1.500 de tone peleţi biomasă pe an, cu posibilităţi de creştere a producţiei) şi SC Prutul SA (cu o capacitate producere de peste 20.000 de tone peleţi biomasă pe an)". Cea de-a treia zonă vizează restul oraşului, pentru care au fost gândite surse independente de producere a agentului termic în toate celelalte puncte termice.

Autorii Strategiei au recomandat municipalităţii elaborarea a unui studiu de fezabilitate pentru fiecare zonă. "Menţionăm că în cadrul soluţiei propuse se va renunţa total la actuala reţea termică primară, care aparţine SC Electrocentrale. Astfel, o parte semnificativă din pierderile de transport agent termic va fi eliminată", se arată în document.

Costurile estimate pentru această variantă de redimensionare şi eficientizare a sistemului public de termoficare pot depăşi şapte milioane de euro.

Trebuie gândit un nou sistem de facturare


Autorii strategiei avertizează municipalitatea că sistemul de facturarea şi încasare a contravalorii serviciilor de termoficare trebuie regândit şi schimbat în profunzime, întrucât cel actual s-a dovedit total ineficient. "Există dificultăţi majore legate de facturarea corespunzătoare şi creşterea gradului de încasare a facturilor. Lanţul actual prin care se desfaşoară aceste operaţiuni este ineficient. Există situaţii în care locatarii plătesc prin cheltuielile de întreţinere toate utilităţile (apă, energie electrică, energie termică, gaze), distribuţia sumelor încasate efectuate ulterior de asociaţiile de proprietari nu respectă ponderea acestor utilităţi în cheltuielile de întreţinere. Asociaţiile achită cu prioritate energia electrică, gazele şi apa rece, pentru a evita întreruperea acestora, după care restul se achită pentru energia termică. Datorită acestui mod de gestionare a resurselor financiare ale asociaţiei, frecvent se ajunge la situaţia în care nu au nicio restanţă către alţi furnizori de utilităţi, toate datoriile neachitate fiind lăsate pe seama contravalorii facturilor de energie termică", se arată în document.

Au "evadat" pe capete


Din cauza facturilor mari, a serviciilor de proastă calitate, ba chiar sistate la grămadă, în repetate rânduri, atât pentru bun platnici, cât şi pentru datornici, aproape trei sferturi dintre abonaţi au părăsit sistemul centralizat de termoficare, în ultimii şapte ani. Conform studiului, în anul 2009, aproape 83.000 de apartamente erau racordate la sistemul public de termoficare. În iulie 2016, după aproape şapte ani, reprezentanţii municipalităţii raportau doar 35.910 apartamente dependente de agentul termic furnizat de autorităţi. După cum am scris în repetate rânduri, este posibil ca numărul consumatorilor să fie chiar mai mic, întrucât municipalitatea (prin Calorgal) nu a efectuat în teren un "recensământ" al propriilor clienţi şi s-a bazat mai degrabă pe datele furnizate de asociaţiile de proprietari.

În cazul în care autorităţile locale vor reuşi să implementeze proiectele recomandate de Universitatea "Dunărea de Jos", unii clienţi ar putea opta din nou pentru serviciile furnizate de municipalitate. Aleşii trebuie să demonstreze, în schimb, că strategia nu va rămâne doar pe hârtie, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Citit 8380 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:03

11 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 30 Decembrie 2016 00:23
  89.137.139.***
  Realitatea este simpla: Cei ce simuleaza un orgasm politic din ce in ce mai prost, si nu-si mai cred nici propriile minciuni televizate isi strang singuri streangul de gat! Vaca de muls pesedista nu mai are ce mulge. Administratorii incep sa bata la ochi cu pierderile muiestei, multi isi trag apa separat si se cam vad umflarile. Raman partile comune furate si caldusa spirituala din subsol impreuna cu cota parte ale avariilor de bloc subjugate pausalistilor! INCET INCET VACA MOARA SUBIT! DA DOAMNE SA MOARA!~
  Sa moara odata, am platit 39Ron ptr parti comune si subsol in timp ce eu incalzesc 80MP\24gr cu 190Ron si consum masina de gatit??? ALOOO!!!! Nu mai bagati mana pana la umar ca bate la ochi!
  AR trebui intr-un oras civilizat nu catun in coma, tichete pentru centrale de apr ded 14-24kW cu avize rezo, si instaltia si manopera suportata de nevoiasi! Cei ce si-au montat reduceri la impozit 10 ani! Exceptie pers. fizice, gupii si cein din primarii!
  CAND? Niciodata? Hai sa ne ascundem dupa degete, mai prostim popu limea... care inca nu a decolat din catun!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Je
  Miercuri, 21 Decembrie 2016 15:20
  79.116.101.***
  Acum sunt mai puțin de jumătate din consumatorii de servicii la global și tot nu sunt în stare să asigure fluență și calitate serviciilor. Ce să mai zici dacă erau toți consumatorii?
  0
  1
  Raportează
 • postat de mihai
  Marți, 20 Decembrie 2016 21:47
  82.79.114.***
  Am vazut strategia , cu parere de rau va spun ca : este scrisa de studenti si semnata de profesori,regretabil pentru scoala superioara galateana.
  Pacat ca administratia locala nu are un cap limpede, de care sa tina cont si sa ia decizii curajoase;energia nu este gratuita.
  2
  2
  Raportează
 • postat de ELLA
  Marți, 20 Decembrie 2016 15:25
  95.76.36.***
  Acest siatem de incalzire centralizat e invechit.Toate instalatiile sint foarte vechi si mereu sint avarii.Blocurile si ele sint cu tevile de cite 45//50 de ani si trebuiesc schimbate.Stau in bloc vechi de 52 de ani si tevile au inceput sa cedeze,In fiecare luna avem inundatii in apartamente din aceasta cauza .Ce folos ca in majoritate,oamenii au inteles si au montat alt sistem de incalzire,dar din 15 apartamente pe o scara unul //care de fapt tot timpul a furat caldura de cind cu metoda repartitoare//nu vrea sa plece de la sistemul centralizat. Noi toti ceilalti trebuie sa platimcaldura care chipurile trece prin pereti.reparatiile la vane, si multe altele,conform vechilor legi.Cred ca trebuie sa se umble si la legile vechi pentru a fi adaptate la zi.
  4
  10
  Raportează
 • postat de valll
  Marți, 20 Decembrie 2016 13:08
  109.102.131.***
  Sun intru totul de acord cu comentatorul cu pseudonimu. "ineficienta incalzirii pe sub paant", Centrale debloc sau de 2-3 blocuri vecine ar elimina si pierdrile, avariile ce se produc pe kilometrii de teava, dar si exploziile de la centralele individuale. Ca la noi, romanii, pe ne-auconvins si ne-au condus niste tupeisti cleptomani, la nimenea!
  6
  3
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 20 Decembrie 2016 11:35
  5.13.225.***
  Mi se pare apropiat de realitate scenariul prezentat de baietii astia, indiferent cine or fi si pe cine au in spate. Oricum ideea de baza era in punctele astea de termoficare de cartier, ele reprezentand solutia tehnica. Treaba asta nu o stiu eu pentru ca sunt destept, e incercata de municipalitatea din Paris de prin anii 80, deocamdata el reprezinta cel mai eficient sistem din cate exista, probabil ca nu si cel mai eficient asa in general. New York ul tot cu carbuni se incalzeste de o suta si ceva de ani, in Chicago stiu ca gaz nu prea e, totul se face individual si electric, iar despre Londra chiar nu am nicio informatie. De aia tac si nu traiesc cu impresia ca daca am o suta si ceva de canale tv sunt mai destept, spre deosebire de altii care daca fac naveta pe linia Barladului zilnic au impresia ca au vazut lumea ....
  1
  7
  Raportează
 • postat de Tudor
  Marți, 20 Decembrie 2016 11:10
  46.97.34.***
  Incalzirea centralizata e o forma de sifonare a banului public pentru activistii rosii.
  N-are legatura cu problema incalzirii locuintelor.
  Va continua sa existe, chiar daca nu va mai ramane nici un apartament bransat.
  1
  14
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 20 Decembrie 2016 11:02
  109.102.62.***
  mai bine sa ii intereseze in acest moment ce temperatura are agentul termic ce ajunge in apartamentele noastre! de exemplu: micro 19 nu credca are 40 grd. agentul la etajul 4/4.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Marți, 20 Decembrie 2016 10:39
  213.218.53.***
  dap, in majoritatea cazurilor exista incalzirea la nivel de bloc dar cu legi foarte dure !

  nu ti-ai platit caldura la bloc, dat in judecata si pierdut sume de bani mult mai mari daca nu chiar si apartamentul.
  1
  6
  Raportează
 • postat de condrea narcisa
  Marți, 20 Decembrie 2016 08:37
  193.231.148.***
  "Trebuie gandit un nou sistem de factuare"
  Este foarte bine ca va ganditi la acest lucru. Sper ca nu o sa dureze vreo 4 ani. Chiar daca nu o sa tineti cont de opinia mea, stimati domni nu trebuie regandit nimic. Aveti toate parghiile necesare pentru imbunatatire dar nu stiti sa le folositi. Va spun acest lucru ca sa nu facdeti eforturi de a regandi ceva. Sa nu doara.
  5
  16
  Raportează
 • postat de Ineficienta incalzirii pe sub pamant
  Marți, 20 Decembrie 2016 04:26
  95.77.196.***
  Mult SF. Din moment ce purceaua (sistemul centralizat de incalzire) e moarta in cocina sa, lasati-o asa. Nicaieri in marile orase ale lumii New York, Chicago, Paris, Londra nu exista prostia asta, ci doar centrale de bloc.
  9
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.