Ne mor copacii de tineri!

Ne mor copacii de tineri!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mulţi copaci au fost tăiaţi, ieri, în Mazepa * Arborii au fost daţi jos pentru extinderea unui cabinet stomatologic * Mediul spune că nu dă avize pentru tăierea arborilor * Primăria spune că aprobă, dar numai cu avizul Mediului * Pentru că a murit şi un nuc, va fi sesizată Direcţia Agricolă * Primăria verifică la faţa locului şi promite noi plantări * Mândri de câtă importanţă „birocratică” li se dă, copacii mor de tineri… în picioare! *

Ieri de dimineaţă, un gălăţean, profesorul Neculai Dobrea, ne-a sunat, agitat, la redacţie.

„Un grup de angajaţi de la o firmă privată din Brăila taie mai mulţi copaci din apropierea blocurilor G 4 şi D 2, din Mazepa, de pe strada Roşiori. Doamnă, noi, locatarii, am plantat în 1992 acei arbori. Unul este nuc, altul este tuia, o salcie, un tei…”.

Se taie fără discernământ, nu este normal aşa ceva”, ne-a spus, supărat, domnul Dobrea. Apoi ne-a sunat şi profesorul Vasile Leonte, care locuieşte în aceeaşi zonă.

În momentul în care echipa „Vieţii libere” a ajuns la faţa locului, deja răul era făcut: o parte din arbori era deja la pământ (inclusiv nucul), în timp ce trunchiurile ciopârţite ale altor doi copaci rămăseseră încă în picioare, prezentând trecătorilor o imagine macabră, precum nişte oameni cu mâinile amputate…

Plantaţi în 1992, arborii abia împlineau în acest an majoratul. Câţiva nu au mai apucat. Am sesizat Garda de Mediu Galaţi, la fel cum au făcut şi locatarii din zonă.

„La sesizarea cetăţenilor, un comisar al Gărzii de Mediu s-a deplasat acolo şi a constatat tăierea arborilor… Din păcate, în acest caz există aprobarea Primăriei”.

„La solicitarea noastră ni s-a răspuns din partea Primăriei cu avizul de ˝tăiere/fasonare, realizată cu o firmă autonomă˝. Autorizaţia a fost dată în vederea extinderii construcţiei unui cabinet stomatologic, extindere aprobată tot de Primărie, printr-un PUZ, în 2009…”.

„Probabil cine a avizat PUZ-ul nu s-a dus la faţa locului să vadă ce este acolo, dacă sunt sau nu copaci…”.

Cât priveşte aprobarea de tăieri de arbori, după cum se ştie, din 2007, primăriile sunt cele care avizează tăierea arborilor din localitate şi nu Garda de Mediu sau Agenţia de Protecţia Mediului, care dădea astfel de autorizaţii înainte de 2007.

În prezent, Garda de Mediu urmăreşte numai protejarea arborilor monumente naturale dar şi a nucilor.

Fiind vorba despre tăierea unui nuc, vom sesiza, la rândul nostru şi conform legii, Direcţia de Agricultură, pentru a lua măsurile legale care se impun”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu.

Totul este legal, inclusiv moartea unui copac 

Într-adevăr, pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi există o autorizaţie de construcţie (nr. 1282) emisă în luna noiembrie 2009 privind „amenajări interioare şi extindere cabinet stomatologic – nume titular: Gavril Bogdan”.

Am verificat şi la Primărie. Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, cel care este şi şef al comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local, ne-a declarat că „…autorizaţia de construcţie pentru extindere s-a dat în noiembrie 2009, la o construcţie deja existentă, în baza unei autorizaţii din 2007”.

Bine, bine, dar când se emite o astfel de autorizaţie nu merge nimeni pe teren să vadă ce este acolo?

„Nu, pentru că, potrivit legii, pentru autorizaţie, solicitantul aduce un dosar cu toate avizele – de la Apă Canal, Distrigaz, inclusiv de la Mediu. Deci, dacă Mediul a dat aviz, bănuiesc că au fost de acord, pentru că şi ei, cred, au mers la faţa locului, nu?…”, a contraatacat Nicuşor Ciumacenco.

Acesta a verificat şi dacă există la Primărie un aviz de tăiere a arborilor. Şi, desigur că există, pentru că, la Galaţi, arborii se ucid legal.

„Într-adevăr, este un aviz, dar să ştiţi că cererea de tăiere a venit de trei ori la Direcţia Tehnică… solicitarea a fost susţinută de faptul că arborii se află pe hotar şi proprietarul nu avea cum să îşi construiască gardul”.

„În plus, chiar dacă nu îi tăia, există o prevedere legală care indică distanţa minimă a unui copac de o construcţie, căci rădăcinile pot afecta structura de rezistenţă”, a mai explicat viceprimarul.

De acord, dar totuşi, dacă cineva – nu contează cine, de la Primărie, Mediu sau din ambele instituţii – ar fi ieşit de la început, din birou şi ar fi făcut o plimbare până în Mazepa, astăzi nu ne-am mai fi întrebat, retoric: „Ce a fost la început: gardul sau … copacul?”.

„Comisia de Disciplină în construcţii va verifica situaţia şi eu vă promit, şi le promit şi locatarilor că se vor planta alţi copaci, în zonă!”, a spus viceprimarul. Unde? Pe gard?

În timp ce instituţiile îşi aruncă responsabilitatea de la una la alta, se flutură hârtii (ce ironic, nu?, hârtii pe care sunt scrise avizele, aprobările…) şi se fac promisiuni, câţiva copaci au murit. A venit primăvara. 

Citit 1672 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.