Ce planuri are Primăria pentru câinii din Galaţi

Ce planuri are Primăria pentru câinii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Din unele estimări, pe străzile oraşului sunt peste 15.000 de câini maidanezi. Primăria Galaţi spune, însă, că o centralizare completă nu a fost făcută, astfel că, în acest moment, singurele cifre pe care se lucrează sunt cele estimative.

De la preluarea mandatului de primar, Ionuţ Pucheanu a dat semnale că îşi doreşte construirea unui nou padoc, în care să încapă de aproximativ zece ori mai mulţi câini decât în cel de pe strada Zimbrului. Asta înseamnă, cel puţin teoretic, că vom avea un adăpost pentru 12.000 de maidanezi, ceea ce ar presupune, la rându-i, costuri de zece ori mai mari.

Cât cheltuie Primăria pe câini

Adăpostul din strada Zimbrului nr. 1, aflat sub administrarea Serviciului Public Ecosal, trage, anual, din banii Primăriei, aproximativ 1,2 milioane de lei. "Ideea unui nou padoc este excelentă, dat fiind numărul mare de câini de pe stradă, dar şi numărul mare de sesizări. Trebuie să ne gândim, însă, şi la rentabilitate, dat fiind că vor fi costuri de zece ori mai mari, teoretic. În plus, va fi nevoie şi de mai mulţi angajaţi", ne-a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi.

Actualmente, gălăţenii scot din buzunar, anual, câte trei lei de persoană, ceea ce înseamnă că numai din taxa de ecarisaj se strâng, în fiecare an, aproximativ 700.000 de lei. Ori, dacă e să comparăm aceste date cu suma cheltuită de Primăria Galaţi în 2016 cu padocul din Bariera Traian (1.288.921 de lei), ne dăm seama că un nou padoc ar atrage, inevitabil, o creştere a taxei de ecarisaj. "Cheltuielile de întreţinere pentru noul padoc pot fi estimate pe baza proiectului şi a soluţiilor tehnice adoptate", ne-au transmis reprezentanţii Primăriei.

Ce măsuri ia municipalitatea

În vederea reducerii numărului de câini, Primăria nu are foarte multe opţiuni, în acest moment. Dacă ne gândim că în padocul din oraş au loc cel mult 1.300 de câini, dar şi că adăpostul este, mai mereu, la capacitate aproape maximă, ne mai rămân peste 10.000 de câini pe străzi. "Pentru reducerea numărului acestora, avem în vedere sterilizarea câinilor cu stăpân şi fără stăpân, eutanasierea conform legislaţiei în vigoare, dar şi adopţia", a conchis Primăria.

Citit 10634 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.