Povară de 18 miliarde de lei vechi la Primăria Tuluceşti

Povară de 18 miliarde de lei vechi la Primăria Tuluceşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile şi localnicii spun despre Primăria din Tuluceşti că e „în groapă”, adică trebuie să cobori câteva trepte ca să-i treci pragul. În 2008, Primăria a fost însă la propriu în groapă, înglodată într-o datorie de 18 miliarde de lei vechi.

De aceea, când sunt întrebaţi de criză, primarul comunei, democrat-liberalul Petrică Bratu şi viceprimarul liberal Gheorghe Nour zâmbesc şi spun că au simţit criza încă din vara lui 2008, de la începutul mandatului, din pricina „moştenirii” lăsate de fostul primar Florică Bogatu.

„O criză pe care nici n-o visam”

În vara lui 2008, „Viaţa liberă” scria că noul primar al Tuluceştiului, economistul Petrică Bratu, şi﷓a pus mâinile în cap când a început să descâlcească situaţia financiară a comunei. Brusc, şi﷓a dat seama că fostul primar a lăsat Tuluceştiul în stare de insolvenţă financiară, pentru că localitatea trebuie să achite urgent facturi de circa 18 miliarde de lei vechi, iar suma nu este cuprinsă în bugetul aprobat de Consiliul local. Factura cuprindea drumuri reparate cu câteva zile înainte de a se săpa şanţurile pentru reţeaua de gaze, tobogane de 800 de milioane de lei, 50.000 de euro pentru repararea unei clădiri închiriate...

„Noi am intrat în criză din 2008, de la începutul mandatului. O criză pe care nici nu o visam”, spune azi primarul. „Ca fost consilier, mă aşteptam să avem probleme, dar nu la o asemenea anvergură - 20 miliarde datorie, în condiţiile în care nu erau rezolvate problemele”, spune viceprimarul.

Performanţă

„Am reuşit să achităm datoriile, mai sunt vreo două miliarde facturi neclare. Achitarea vine pe fondul nerealizării unor lucrări pentru care oamenii ne mai penalizează. Dar să achiţi 18 miliarde nu e simplu. Angajarea cheltuielilor s-a făcut fără a se ţine cont de veniturile efective. S-au făcut lucrări pe datorie pe care noi, din puţinul avut, a trebuit să le achităm, că riscam să plătim mult mai mult. Eram ameninţaţi cu executarea. Se puteau percepe majorări. Am renegociat, am făcut un grafic de plăţi”, ne-a declarat primarul.

Unii cetăţeni, spune vicele, le-au reproşat plătirea datoriilor făcute de fostul primar. „Dl Bogatu a venit la o singură şedinţă într-un an, pentru că a avut probleme de sănătate”, ne-au spus cei doi capi ai comunei.

Bani de salarii

În condiţiile în care majoritatea primăriilor se plâng de lipsa banilor, ba chiar au fost luni de zile în care au întârziat cu plata salariilor către personal, la Tuluceşti niciodată nu s-a pus problema fondurilor pentru funcţionarea administraţiei locale.

„De la începutul mandatului, noi am luat şi măsuri nepopulare, am făcut disponibilizări în Primărie. Este vorba de opt persoane pe care le-am disponibilizat. Avem 17 salariaţi în aparatul propriu al primarului, dar nu am umblat la personalul din serviciile de gospodărie comunală sau şcoli. Eu sunt economist şi niciodată nu am rămas în cont fără bani care să acopere măcar salariile pe luna viitoare. Nu mi se pare normal să stai să tremuri de teamă că se apropie data de salarii şi nu ai bani să le acoperi. În trimestrul 4 ar putea fi ceva probleme cu banii, dar dacă îi chibzuim bine sau dacă primim o rectificare ne descurcăm”, ne-a declarat primarul Petrică Bratu.

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.