Farmecul discret al Securităţii

Farmecul discret al Securităţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Obiectivul „Ţuţu”, despre înregistrarea ilegală: dar dacă cei cinci „complotişti” s-au înregistrat singuri? * Dacă s-a înregistrat… din satelit? * Scopul (politic) scuză mijloacele (securistice) *

Parafrazând numele unui film celebru, parcă am vorbi acum, incredibil, despre… farmecul discret, nu al burgheziei, ci al Securităţii. O fostă victimă a ei, cu dosar în regulă, nu se arată acum prea deranjat că la Parlament se „ascultă” din toate poziţiile! De unde se vede că „boala cea mai uşoară e… boala altuia”!

A înregistrat acarul… Gheorghe

L-am întrebat pe deputatul PD-L Mircea Toader, cunoscut pentru propria sa istorie de om ascultat şi înregistrat de Securitate, dotat şi cu nume de cod („Ţuţu”), la conferinţa sa de presă de sâmbătă, de ce nu a reacţionat la fel de puternic precum în apărarea miniştrilor PD-L şi la scandalul ascultării ilegale al Comisiei Udrea.

„Absolut, e la fel de grav. Pe vremea mea, ascultarea a fost probabil cu aprobare… Aceasta ascultare [la Comisie], nu ştiu cum s-a făcut. Practic, s-au făcut nişte probe la nivelul Parlamentului, s-a dat drumul la microfoane şi s-a văzut că se poate imprima, apoi s-au oprit microfoanele – nu se poate imprima!”

„Dacă au existat alte metode de înregistrare, nu este atributul Parlamentului! S-a solicitat să se vină să se ancheteze. Părerea mea sinceră e că [acţiunea] nu e a nimănui, ci [a unuia] dintre ei. Fiindcă, dacă vrei să afli adevărul, să întrebi pe ziarist cine i-a dat [înregistrarea]. Şi încheiem bâlciul. Păi, cin´ ţi-a dat? A, ţi-a dat Gheorghe. Ei, Gheorghe, tu eşti cu beleaua!”

Dar la aşa tehnică modernă în ziua de azi, se  asculta poate şi din satelit, crede deputatul. Care o ţine însă că mult mai gravă este intenţia rea a comisiei de a demola, vinovate sau nu, ministresele.

„Trebuie să despărţim una de alta: cel care a înregistrat trebuie să-şi asume răspunderea şi pedeapsa, dar nu pot să dau deoparte ce-au spus ei, chiar [dacă ar fi fost] la veceu. Că am avut o discuţie: «Domnule, da´ noi putem să vorbim la colţ de stradă!» Foarte bine, dar când faci tu o strategie şi spui: «Bă, trebuie să-i găsim ceva acestuia» tu, ca membru al comisiei, devii incompatibil, cel puţin moral.”

Ca lider de grup, Toader a cerut în Biroul Permanent al Camerei „să rediscutăm comisia”. Metodele comisiei de anchetă Udrea sunt o bătaie de joc la adresa Parlamentului, mai spune deputatul.

Ce-şi face omul cu mana lui…

Oficial, deputaţii din Comisie au rămas în sala cu pricina după şedinţă sub cuvânt că vor să stabilească programul de a doua zi. Nefiind o discuţie oficială, ei  au cerut închiderea înregistrării, pentru că în Parlament se înregistrează toate discuţiile oficiale, a precizat Toader. Cum deputaţii PD-L boicotaseră comisia prin absenţă, discuţia a fost cea înregistrată ilegal, pe care acum o cunoaşte tot românul. Dar nu conta unde s-au întrunit: „după părerea mea, ce-au spus este grav.”

Cine putea înregistra ilegal? „De unde ştiţi că nu a înregistrat unul din ăia cinci? Că o fi spus: «Ia, să iau şi eu un ban grămadă!» De ce să ne gândim la un al şaselea?” Important este că au recunoscut c-au spus ce-au spus, constată deputatul. Deci, până la urmă, scopul scuză mijloacele.

Citit 885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.