Compatibilitatea, la control

Compatibilitatea, la control
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberalul Marian Băilă va rămâne în istoria politicii gălăţene ca fiind primul consilier judeţean care a renunţat la mandat pentru afacerile pe care le avea cu instituţia.

În mandatul trecut, social-democraţii Florin Pâslaru şi Florin Popa au fost daţi afară din Consiliul Local pe motive de incompatibilitate, după ce renunţaseră şi la funcţiile care îi făceau incompatibili cu mandatul de aleşi locali.

Tot în mandatul trecut, consilierul judeţean PSD Laurenţiu Chirvăsuţă şi-a pierdut funcţia de ales din cauza afacerilor pe care le avea firma condusă de soţia sa cu CJ.

Acestea sunt doar câteva din cazurile flagrante de incompatibilitate de până acum. În acest mandat, niciun consilier nu a fost „surprins” în incompatibilitate. Doi dintre aleşi, liberalul Dumitru Cristea şi conservatorul Petrică Munteanu au renunţat de bună-voie la locul în Consiliul Local, respectiv Judeţean pentru că riscau incompatibilitatea.

Între consilierii locali am descoperit, însă, un ales care, potrivit declaraţiei de avere şi de interese este administratorul unei firme care se află în relaţii contractuale cu un serviciu al Primăriei. Este vorba de consilierul local PD-L Dumitru Ion (foto), care este administratorul firmei RER Ecologic Service, soţia sa lucrând în cadrul aceleiaşi societăţi.

Cum firma pe care o administrează se află în relaţii contractuale cu Ecosal, serviciul de salubritate al Primăriei, l-am întrebat natura raporturilor cu această instituţie. Mai ales că hotărârile care privesc Ecosalul ajung, inevitabil, şi la votul său de ales local.

„Nu există incompatibilitate”

Dumitru Ion ne-a declarat că utilajele firmei RER sunt închiriate Ecosal. „Tot serviciu de salubrizare al oraşului este al Ecosal. Nişte prieteni de-ai mei au ridicat problema, au făcut hârtie că sunt incompatibil, au venit toate actele şi s-a constatat că nu e nicio problemă. S-a mai discutat o dată despre treaba asta, documentele au ajuns şi pe masa prefectului, şi s-a decis că nu este niciun fel de incompatibilitate. Primarul vă poate da toate datele”, ne-a declarat Dumitru Ion.

Potrivit administratorului, firma RER are în prezent 150 de persoane angajate.  Consilierul nu a putut să ne spună care este valoarea lunară a chiriei pe care o încasează de la serviciul Primăriei: „Nu are nicio importanţă, nu pot să vă spun toate datele astea, fiecare cât munceşte. Vorbiţi cu dl Ionescu, directorul Ecosal”, s-a eschivat Dumitru Ion.

L-am întrebat dacă a votat alături de colegii său hotărârile care priveau Ecosal, dar consilierul ne-a declarat că nu ştie pentru că la ultimele trei - patru şedinţe a lipsit. „Noi suntem în opoziţie, oricum”, ne-a declarat sec democrat-liberalul, despre care se ştie că este finul deputatului PD-L Cezar Preda.

„Cine v-a pus să mă întrebaţi?”

Directorul Ecosal, Ion Ionescu, ne-a întrebat, contrariat, ce interese avem să îl întrebăm de relaţia serviciului pe care îl conduce. Era ferm convins că am fost puşi de cineva anume să cerem aceste informaţii. I-am explicat că singurul interes care ne „mână” este cel public, dat fiind că RER este plătit pentru utilajele închiriate din bani publici. Iar cetăţenii, veşnic nemulţumiţi de salubrizarea oraşului, au dreptul să afle cât costă curăţenia.

„RER face curăţenie în zonele în care noi nu putem face faţă. A rămas aceeaşi împărţire pe zone a salubrizării oraşului pe care o ştiţi. Plătim lunar chirie pentru utilajele pe care ni le închiriază RER. Ultima factură a fost de 1,2 miliarde de lei vechi, din taxa de habitat”, ne-a declarat Ion Ionescu.

Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că Dumitru Ion nu se află în raporturi cu Primăria, ci doar cu Ecosal. „Nu este incompatibil. Vă legaţi tot de cei care muncesc. Eu spun că e legal, dar nu sunt eu cel care judecă”, ne-a declarat primarul.

O nouă verificare

L-am întrebat pe prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, despre situaţia de compatibilitate a consilierului local PD-L Dumitru Ion. Prefectul ne-a declarat că la începutul mandatului de consilier al lui Dumitru Ion, instituţia prefectului a verificat această situaţie.

Fostul prefect, Gabriel Panaitescu, a cerut lămuriri secretarului Consiliului Local, Grigore Matei. Secretarul a răspuns într-un document că între RER şi Ecosal există un contract de colaborare prin care parcul auto al Ecosal este pus la dispoziţie gratuit. Potrivit ambilor directori, însă, Ecosal plăteşte chirie pentru utilajele RER.

În lumina celor relevate, prefectul Claudiu Brânzan va verifica din nou situaţia consilierului local PD-L Dumitru Ion.

Având în vedere că şi taxa de habitat şi bugetul Ecosal sunt stabilite de către aleşii locali, putem trage concluzia că şi Dumitru Ion are un cuvânt de spus şi un vot de dat în această privinţă. Şi dacă legal nu există nici un fel de incompatibilitate - nu suntem noi juriştii care să stabilim asta - situaţia nu e tocmai morală. Dar politica şi moralitatea nu au prea multe în comun.

Citit 1244 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.