A doua RECTIFICARE BUGETARĂ din 2017 | Bani pentru ministerele Muncii, Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei

A doua RECTIFICARE BUGETARĂ din 2017 | Bani pentru ministerele Muncii, Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

A doua rectificare bugetară din 2017, ce va fi finalizată în această lună, va fi una pozitivă şi s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96 la sută din PIB, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP) într-un comunicat, citat de Agerpres.

"Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1 la sută, faţă de 5,6 la sută, cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare, şi de 5,2 la sută, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde de lei la 842,5 miliarde de lei", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii MFP precizează că s-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale, 611,9 milioane lei, pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat (550 de milioane de lei), finanţarea sistemului de protecţie a copilului (61 milioane lei), finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat (0,9 milioane de lei).

Potrivit MFP, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale va primi în plus 630,9 milioane de lei. S-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilor şi 115,9 milioane de lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat. Au fost identificate şi economii la unele naturi de cheltuieli şi prin urmare s-au redus 22 milioane lei.

La Ministerul Afacerilor Interne va fi un plus de 363,5 milioane de lei. S-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum şi pentru plata diferenţelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii şi s-a redus suma de 36,5 milioane lei aferentă economiilor înregistrate.

De asemenea, la Ministerul Transporturilor va fi un plus de 293,9 milioane de lei (s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinanţării naţionale şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020 şi s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli), iar la Ministerul Sănătăţii, de 281 milioane de lei (s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane de lei, în principal, pentru acţiunile şi programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenţi, personalului medical din structurile de primiri urgenţe, precum şi pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi s-a redus suma de 6,2 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate).

Plusul la Ministerul Justiţiei este de 232,1 milioane de lei. Astfel, s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei şi s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Şi la Ministerul Educaţiei Naţionale va fi la rectificare un plus de 30 milioane de lei. S-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat şi s-a redus suma de 20 de milioane de lei aferentă economiilor înregistrate.

Totodată, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat cu 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente, iar Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat cu 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.

Rectificarea din noiembrie prevede diminuări la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (-51,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-27,8 milioane lei), Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei), având în vedere, în principal, gradul de execuţie a cheltuielilor.

Citit 3184 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2017 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.