Soluţia Primăriei Galați pentru parcuri și scuaruri fără buruieni

Soluţia Primăriei Galați pentru parcuri și scuaruri fără buruieni
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Faleza Superioară a Dunării, al cărei taluz a fost năpădit de buruieni aproape întreaga vară, alături de multe alte parcuri din oraş şi scuarurile bulevardelor şi străzilor principale ar putea fi întreţinute, începând din primăvara anului viitor, de operatori privaţi. Municipalitatea se pregăteşte să scoată la licitaţie amenajarea şi întreţinerea a aproape 30 de zone verzi ale oraşului, pe care Gospodărire Urbană nu a fost capabilă să le îngrijească anul acesta.

"Este posibil să externalizăm întreţinerea parcurilor. Luăm serios în calcul acest aspect", ne declara, la începutul lunii septembrie, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, extrem de nemulţumit de modul în care societatea Gospodărire Urbană a întreţinut, în această vară, zonele verzi.

La aproximativ două luni de la aceste declaraţii, pe masa consilierilor locali, pentru studiu şi dezbatere, a ajuns un proiect de hotărâre, iniţiat de primarul Ionuţ Pucheanu, pentru "Aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiei optime de delegare a gestiunii activităţii de amenajare şi întreţinere a unor parcuri şi scuaruri, din cadrul serviciului de administrare a domeniului public şi privat, şi a documentaţiei de delegare a gestiunii (caiet de sarcini)". Practic, edilul-şef îşi doreşte externalizarea acestor servicii şi propune ca municipalitatea să caute operatori economici specializaţi în zone verzi pentru întreţinerea a aproximativ 30 de parcuri şi scuaruri din Galaţi.

"Desfăşurarea activităţii de amenajare şi întreţinere a unor parcuri şi scuaruri, specifică serviciului de administrare a domeniului public şi privat trebuie să asigure în principal ridicarea continuă a standardelor şi a indicatorilor de performanţă a serviciilor prestate, prin protejarea domeniului public şi privat şi punerea în valoare a acestuia. Pe sectorul zonelor verzi trebuie asigurat un volum mare de lucrări şi personal pregătit şi instruit pentru a presta în condiţii optime aceste lucrări. Societatea Gospodărire Urbană nu deţine capacitatea tehnică şi administrativă pentru a respecta şi îndeplini cerinţa esenţială pentru exploatarea şi funcţionarea serviciilor de administrare a domeniului public şi privat, respectiv satisfacerea cerinţelor şi nevoilor comunităţii locale", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, care va fi supus votului Consiliului Local, cel mai probabil, în şedinţa aleşilor de la finele acestei luni.

Ce parcuri şi scuaruri sunt vizate

Conform caietului de sarcini, care însoţeşte proiectul de hotărâre, conducerea Primăriei intenţionează să scoată la licitaţie patru loturi cu parcuri şi scuaruri importante ale oraşului. Primul lot vizează scuarul bulevardului Galaţi, scuarul străzii Oţelarilor, Parcul Rizer, Grădina Publică, Parcul Libertăţii, Rondou Statuie Gară, Parcul Eroilor (Prefectură), Parc Disco VIP şi Parc Selgros. Al doilea lot cuprinde Parcul din Micro 39 aferent blocului V4, cel din Micro 17 aferent Penny Market, Orăşelul Copiilor, Parcul Cloşca, Parcul Unicom şi Rondoul IFR, Parcul de la Patinoar, Parcul Viva, Casa de Cultură şi scuarul de pe strada Siderurgiştilor. Lotul III vizează Parcul din Micro 13B, Parcul de la Turnul TV, parcarea din Micro 19 aferentă Liceului Economic, parcul I.C. Brătianu, Parul Ghe. Asachi, Parcul CFR, Parcul Eminescu, scuarul central strada Traian Vuia, iar cel de-al patrulea lot cuprinde scuarul de pe strada Brăilei (central) şi Faleza Superioară a Dunării taluz (porţiunea cuprinsă între Biserica Precista şi Parcul Viva).

În proiectul de hotărâre se precizează că, în condiţiile în care societatea Gospodărire Urbană a dovedit că nu este capabilă să-şi facă treaba, "lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi (tăieri de corecţie şi tuns gard viu, cosit şi altele), precum şi lucrările de amenajare (plantat flori, arbuşti şi nu numai) şi tratamentele fitosanitare se impun a fi efectuate cu operatori economici specializaţi, ce dispun de personal calificat şi utilaje performante". Mai mult, reprezentanţii Primăriei arată, printre altele, în Studiul de oportunitate, că un privat va fi mult mai responsabil şi mai preocupat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, va practica preţuri competitive şi-şi va diversifica serviciile.        

Citit 6805 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.