PSD şi-a respins propria propunere de modificare a legilor justiţiei

PSD şi-a respins propria propunere de modificare a legilor justiţiei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Majoritatea PSD-ALDE din Comisia specială a Parlamentului pentru legile justiţiei a respins în şedinţa de vineri propriile modificări aduse la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Astfel, parlamentarii PSD şi ALDE au votat să îşi abroge toate modificările privind procedura de numire şi revocare din iniţiativa legislativă, iar Preşedintele României va rămâne parte a ambelor proceduri, exact aşa cum prevede legea în prezent.

Membrii comisiei conduse de Florin Iordache (PSD) au votat pentru păstrarea art. 54 în vigoare în prezent - numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt şi abrogarea tuturor modificările pe care le-ar fi adus prin iniţiativa lor legislativă. 

Astfel:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

Amintim faptul că, după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi-a prezentat proiectele pentru cele trei legi ale justiţiei în faţa comisiei speciale, parlamentarii PSD şi ALDE au depus propriile variante ale iniţiativelor legislative. În proiectul de modificare a Legii 303/2004, preşedintele României rămânea parte a mecanismului de numire, însă era scos din cel de revocare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader propusese, la rândul său, ca preşedintele să fie scos din ambele proceduri, iar ministrul să fie cel cu rol esenţial în acest proces. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat în repetate rânduri că susţine ca preşedintele să rămână în procedura de numire a procurorilor de rang înalt.

Forma celor trei legi, aşa cum va ieşi din comisia specială, va aştepta câteva zile amendamente, apoi va primi un raport tot din partea comisiei speciale şi un vot în plen. Procedura are loc mai întâi în Camera Deputaţilor, apoi în Senat, decizională pe legile justiţiei. Toate amendamentele respinse în cadrul comisiei, care se vor regăsi în acel raport, pot fi susţinute şi ulterior supuse votului şi în plen.

Citit 2489 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.