Ziua Culturii Naţionale - ocazie pentru spectacol şi socializare

Ziua Culturii Naţionale - ocazie pentru spectacol şi socializare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În deschiderea Zilei Culturii Naţionale, Fanfara "Valurile Dunării", a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ), a încălzit binişor, ieri dimineaţă, atmosfera (se juca pe loc - mde, e iarnă!), în timp ce Parcul Eminescu se umplea mai mult decât vara! Chiar şi gâgâlici îmbujorate au rezistat eroic, făcând poze cu telefonul - o fetiţă scotea, fermecată, limba, la un fulg care se încăpăţâna să nu o nimerească - se făcea că ninge…

Au rostit alocuţiuni şi au depus flori, mai mulţi ca de obicei, reprezentanţi la vârf ai Prefecturii, Consiliului Judeţului, Primăriei şi Consiliului Local, directori ai muzeelor din oraş şi de la Direcţia pentru Cultură a judeţului, actori de la ambele teatre şi conducerea acestora, bibliotecari, scriitori, profesori, elevi, oameni de toate vârstele şi stările. Mai mulţi ca altădată, după  cum avea să constate la microfon şi primarul Ionuţ Puchianu (La fel, s-a stat şi în picioare apoi, la Teatrul Muzical "N. Leonard", la lungul şi ofertantul spectacol de poezie eminesciană şi muzică pe versurile poetului, despre care vom vorbi separat)

Anunţate cu obişnuita sa căldură de poeta şi jurnalista Angela Ribinciuc, prezentatoare în meritată vogă în ultimii ani, momentele artistice au fost ascultate cu emoţie. Actorul Lică Dănilă a recitat, de pildă, în stilu-i inconfundabil, întregul poem "Luceafărul"! Recunoscut şi pentru recitalurile sale, s-a întrecut actorul Vlad Vasiliu. "De atâţia ani, cât o eternitate mică, avem dreptul de a-l iubi necondiţionat pe unicul şi inegalabilul Mihai Eminescu", spusese în deschidere, prezentând însemnătatea Zilei Culturii Naţionale, managerul Bibliotecii "V. A, Urechia", Zanfir Ilie, citându-l pe Steinhardt, care îşi apăra acest drept. „De aproape 2.000 de ani ni se tot predică să iubim, iar noi ne sfâşiem", a citat Angela din Eminescu - un adevăr veşnic pe aici! Şi am adăuga că abia "predicile" literare îi îndepărtează pe români de Eminescul lor, aşa că am profitat ieri să dau exemplul dragostei concrete pentru Poet, a celor care odinioară i-au ridicat statuia pe care ne chinuim să o păzim şi să amintesc iarăşi de "rana" urâtă chiar din soclul statuii - crăpăturile care pot oricând să se adâncească, în momentul în care apa strecurată acolo îngheaţă, propunând măcar soluţia etanşării crăpăturilor, aflată de la un restaurator de nivel naţional, absolvent al Liceului de Artă gălăţean şi prieten al plasticienilor de aici.

Criticul Adi Secară a citit un poem eminescian. Cu un recital liric ne-au bucurat elevi ai Şcolii de Arte a CCDJ, urmaţi de micuţii recitatori de la Şcoala Nr. 28, coordonaţi de inimoasa bibliotecară Victoriţa Tănase; s-a citit chiar şi o poezie compusă de o elevă - Petra Mirică Bobiţ.

Organizatorii evenimentului de ieri dimineaţă au fost: Consiliul Local şi Primăria Galaţi, Consiliul Judeţean, Biblioteca "V.A. Urechia", Direcţia Judeţeană pentru Cultură, CCDJ, Teatrul Muzical "Nae Leonard", Teatrul "Fani Tardini", Inspectoratul Şcolar Galaţi şi alte instituţii publice de cultură.

Citit 1469 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.