”Potcoava de Aur”, ca o haină nouă peste o cămaşă murdară. Modernizare în mijlocul unui complex pestriţ | FOTO
Foto: Iulia Kelt

”Potcoava de Aur”, ca o haină nouă peste o cămaşă murdară. Modernizare în mijlocul unui complex pestriţ | FOTO
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Zona „Potcoava de Aur” ar trebui să fie una reprezentativă pentru Galaţi, aşa, ca pentru impozitele de zonă centrală… Desigur, primăria are planuri destul de ambiţioase de reabilitare a zonei, şantierul e în plină desfăşurare, dar rămâne de văzut dacă rezultatul final va fi pe măsura aşteptărilor cetăţenilor din zonă.

În ziua raidului nostru, echipele de constructori lucrau din plin. Într-un loc se puneau noile dale, în alt loc se trăgeau tuburi, un excavator prea front de lucru spre părculeţul din apropiere. Oamenii trec, se uită, dar rămân şi cu oarecare îndoieli. „Ştiţi care e problema? Din ce se face acum, într-adevăr, tot platoul acesta o să arate mult mai bine. Dar uitaţi-vă în jur! Ce vedeţi? Un complex comercial care arată ca vai de capul lui, iar pe partea cealaltă, cu toate clădirile alea, una de un fel, alta de alt fel, e curat ţigănie!”, ne spune domnul Costel Stamate, locuitor cu state vechi în zonă. Într-adevăr, observaţiile pun punctul pe „i”. Complexul comercial e un talmeş-balmeş în care e băgat un market, o cârciumă, o farmacie, o florărie, a mai rămas loc şi de un pet-shop, de un fel de aprozar şi chiar de nişte „păcănele”. În fine, ofertă cu de toate pentru toţi, dar toate par puse alandala, fiecare cum a apucat, cu termopane mai mici, mai mari, mai pestriţe sau mai cu gust, mai ieşite în afară, mai înghesuite etc. „Dacă zona complexului rămâne tot aşa, păcat de modernizări. E ca şi cum ţi-ai pune o haină frumoasă peste o cămaşă murdară. Ar trebui, poate, ca municipalitatea să convină cu proprietarii o formă de reabilitare a complexului, să arate şi el mai bine. Cred că şi pentru afacerile lor ar fi mai bine!”, mai spune dl. Costel.

Problema e că, dacă pe la complexul comercial se mai pot îndrepta lucrurile, priveliştea de peste drum este pur şi simplu hidoasă din punct de vedere arhitectural – clădiri vechi, cu ştaif, alături de unele care stau să se dărâme, struţo-cămile cu pretenţii de „clădiri moderne”, clădiri schimonosite de faţade aplicate fixa ca nuca în perete.

Culmea, deşi se vorbeşte de „Potcoava de Aur”, sigla definitorie pentru întregul complex a dispărut demult. A rămas doar un dreptunghi mare, albastru, cu nişte litere ruginite ce ar trebui să formeze cuvântul „Aur”. Potcoava, zice-se, e semn de noroc. Acum, că potcoava a dispărut din cartier, ce semn o mai fi?

Atenţie! Amenajare de şantier cu pietoni pe carosabil

Acum, nu vrem noi să fim cârcotaşi, dar dacă tot a venit vorba de şantierul de la Potcoava de Aur, poate că ar trebui mai multă atenţie la amenajarea de şantier. Prin alte meleaguri, pe la lucrări de genul acesta se mai pun nişte pasarele, să poată aibă lumea pe unde trece. La noi, ceva cărări s-au croit, dar toate sunt prin hârtoape. Dacă eşti mai sprinten, te descurci cumva, dar dacă eşti mai în vârstă sau dacă ai un cărucior, dacă mai ai de cărat şi câteva sacoşe – doar e zonă comercială – atunci cam poţi să spui că faci sporturi extreme pe un traseu „off-road”. Cel mai problematic pare a fi accesul spre trecerile de pietoni din intersecţia Brăilei cu Prelungirea Traian. Din staţia de autobuz s-a jalonat un fel de culoar de trecere pentru pietoni. Din păcate, chiar în colţul dintre trecerile de pietoni nu s-a creat o zonă de protecţie. Astfel, pietonii sunt nevoiţi pe stradă, fără ca şoferii să aibă vreun semn de ocolire. Maşini sunt multe, sunt şi ore de vârf când şoferii sunt mai grăbiţi, mai neatenţi, ar fi păcat să dea peste vreun pieton, doar pentru că nu s-au mai pus două, trei semne de ocolire.

Branşarea chakrelor în absolut

În Complexul Potcoava sunt semne că vara s-a depărtat de noi. Terasele din zonă au intrat în amorţire, până şi siglele cu bere au fost date jos pentru a fi recondiţionate sau pregătite pentru a fi puse „în conservare” pentru sezonul următor. Se pare însă că nu toată lumea duce lipsă de activitate. Dacă vă întrebaţi ce mai fac actualii sau foştii adepţii ai lui Gregorian Bivolaru, atunci aflaţi că ei sunt bine mersi şi caută să recruteze noi adepţi. O fi „Guru” un personaj controversat, dar Mişcarea de Integrare în Absolut (MISA) merge mai departe. Dovadă un afişele ce-i invită pe gălăţeni la cursuri de yoga. Desigur, beneficiile promise sunt dintre cele mai diverse, de la trezirea şi dinamizarea inteligenţei până la vindecarea de boli, longevitate şi virilitate ieşită din comun. Păcat că nu au pus pe listă şi scăderea preţului la gigacalorie prin branşarea chakrelor în absolut, să fie treaba dusă până la capăt.

Periculos. Ţepuşe capcană lângă locul de joacă

Lipsa locurilor de joacă în zona cuprinsă între complexul Potcoava de Aur, Prelungirea Traian şi str. Melodiei este un subiect destul controversat. Pe de o parte sunt persoanele mai în vârstă, care îşi doresc linişte. De cealaltă parte sunt familiile cu copii care spun că, în afară de părculeţul de la Fântână şi un părculeţ vai de el situat între blocuri, nu mai există alte locuri destinate celor mici. La Fântână e o problemă cu lipsa unui spaţiu delimitat, care să împiedice copiii mici să iasă în stradă, asta pe lângă pavajul care este făcut praf, cu denivelări, dar care ar putea avea o soartă mai bună odată cu programul de reamenajare urbană derulat în zonă. În ceea ce priveşte părculeţul dintre blocuri, e dezastru. Leagănele sunt vechi şi vai de ele, iar un gard din împrejmuire a dispărut cu totul. Dar, cel mai grav, dărâmarea unui garaj din apropiere a dus la apariţia unei gropi imense, în care sunt resturi din construcţie, inclusiv resturi metalice, veritabile ţepuşe dacă cineva are ghinionul să ajungă în ele. De la leagăne sunt doar câţiva paşi până la locul ce ar putea fi o veritabilă capcană pentru copii. S-au mai văzut cazuri asemănătoare prin târg, dar se pare că nu au tras toţi învăţămintele de rigoare.

Afaceri cu suişuri şi coborâşuri

Pe lângă Potcoava de Aur, afacerile merg cu suişuri şi coborâşuri. Sunt destule magazinaşe mai mici sau mai mari, dar şi destule vitrine pe care scrie de ceva vreme „De închiriat”, fără însă ca nimeni să se înghesuie să le ia în folosinţă. Unii ar spune că ar fi din cauza chiriilor marii, alţii pentru că zona e cam îmbătrânită şi nu e prea grozavă pentru noi investiţii în afaceri.

Nici la lucru nu prea se înghesuie lumea. Pe geamul supermarketului sunt vreo două afişe cu îndemnul „Hai la noi! Căutăm colegi!”, dar se pare că cam greu să găseşti „colegi” noi în ziua de azi. Un anunţ de angajare e de ceva vreme şi la o patiserie din apropiere, dar se pare că nici acolo nu prea se înghesuie potenţialii angajaţi. Cine ştie, poate că odată cu finalizarea proiectului de amenajare urbană zona va deveni mai atractivă şi pentru afaceri, şi pentru angajaţi.

Cu gunoiul în mijlocul străzii

Chiar dacă se laudă cu statul de zonă centrală, nici în preajma Potcoavei de Aur nu lipsesc obiceiurile „de periferie” a… civilizaţiei. Încă mai sunt destui care îşi aruncă paharul de cafea, PET-ul de bere sau de suc pe unde nimeresc sau îşi lasă punga de gunoi în mijlocul străzii. Nu contează că un coş de gunoi e la doar doi paşi, proasta creştere tot proastă creştere rămâne.

Joi, venim în Micro 19

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 18 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 19 (capătul troleului), pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Înghesuială în intersecţia Roşiori cu Prelungirea Traian - VEZI DETALII

Citit 12793 ori Ultima modificare Marți, 16 Octombrie 2018 01:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.