Afaceri imobiliare şi decizii controversate, în şedinţa Consiliului Local

Afaceri imobiliare şi decizii controversate, în şedinţa Consiliului Local
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Respinse la şedinţa din luna noiembrie a Consiliului Local, patru proiecte de hotărâre patrimoniale, privind înstrăinarea unor terenuri şi, respectiv, atribuirea în folosinţă gratuită a unui spaţiu, au revenit pe masa aleşilor locali, convocaţi, miercuri, în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi se află şi un proiect amânat din cauza controverselor pe care le-a creat: aprobarea unui ajutor de minimis individual, reprezentând scutirea de la plată impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren datorate de societatea Navrom Centru de Afaceri SRL, pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020.

Un adevărat maraton, cu peste 80 de proiecte de hotărâre care vor fi supuse aprobării, asta îi aşteaptă pe aleşii Galaţiului miercuri, 19 decembrie, la ultima şedinţă ordinară din acest an. Consilierii locali PNL şi independenta Simona Vreme vor trebui să-şi spună din nou părerea asupra proiectelor cu care, luna trecută, nu au fost de acord.

Bibliotecă în Micro 20

Atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, către Fundaţia "Andreiana Juventus", a spaţiului situat în Piaţa Micro 20, unde a fost deja inaugurată o nouă filială a Bibliotecii "V.A. Urechia", revine la votul consilierilor locali. Luna trecută, proiectul a picat după ce liberalii şi independenta Simona Vreme s-au abţinut. Motivul? "În data de 9 noiembrie a fost inaugurat acest sediu al bibliotecii, iar noi venim să îl legiferăm ulterior. Consider că ar fi trebuit ca acest proiect să existe pe ordinea de zi în luna octombrie, nu ulterior deschiderii acestei biblioteci. Suntem un pic la marginea legalităţii", a explicat Vreme.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum.

Vânzări blocate

Pe ordinea de zi s-au întors şi vânzările prin licitaţie publică a două terenuri, în suprafaţă totală de aproape 7.000 mp, situate pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45. Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", înstrăinarea imobilelor a fost blocată prin votul consilierilor PNL, PMP şi al Simonei Vreme, în condiţiile în care pentru cumpărarea suprafeţelor există deja cereri depuse. Una dintre ele vine din partea companiei cehe RC Europe Development SRL, care doreşte să construiască acolo un centru comercial.

Reamintim că pentru primul imobil, situat pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45E, format din teren intravilan de 2.993 mp şi o construcție (hală de reparații autobuze) de 1.925 mp, preţul de pornire a licitaţiei era de 934.964 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 46.748 euro. Pentru terenul de 3.808 mp, liber de construcţii, situat pe bulevardul Siderurgiştilor nr. 45K, preţul de pornire a licitaţiei era de 472.765 de euro fără TVA, pasul de strigare fiind de 23.638 de euro.

Fiind decizii patrimoniale, pentru a fi aprobate proiectele au nevoie de minimum 18 voturi favorabile, însă e greu de spus dacă acestea vor fi obţinute.

Suspiciuni

Proiectul de hotărâre privind trecerea unor terenuri din domeniul public în domeniul privat al municipiului Galaţi a revenit pe masa consilierilor locali, dar modificat. Astfel, pe lângă terenurile în suprafaţă de 6.592 mp şi, respectiv, 6.162 mp, situate pe strada Macazului nr. 8 şi, respectiv, nr. 10, a căror concesionare este dorită de SC Eurosalt Distribution SRL, a mai apărut un teren, de 458 mp, amplasat pe strada Cetăţuiei nr. 5, dorit de Gheorghe Nedelcu.

Proiectul, care în forma din luna noiembrie viza doar terenurile de pe strada Macazului, a fost respins după ce liberalul Paul Găvănescu a atras atenţia asupra situaţiei companiei care le doreşte: "Vorbim de două terenuri de aproximativ 12.700 mp. Acest proiect are la bază o cerere de concesiune din partea unei societăţi comerciale care, spre surprinderea mea, la o simplă verificare, am văzut că are cifra de afaceri zero de aproape cinci ani. Prin aceeaşi procedură de licitaţie, am dat golful de ambarcaţiuni unei firme tot cu cifră de afaceri zero, care de un an şi ceva nu a mişcat absolut nimic acolo".

Ajutor de minimis pentru Navrom

Aprobarea unui ajutor de minimis individual, reprezentând scutirea de la plată impozitelor pe clădire şi teren, datorate de societatea Navrom Centru de Afaceri SRL, pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, ar fi trebuit să intre pe ordinea de zi a şedinţei din 23 noiembrie, dar a fost amânată pentru decembrie.

PMP a acuzat că ajutorul e acordat firmei deţinute de vicepremierul Viorel Ştefan, cuantumul scuturilor ridicându-se la 625.001 lei, adică peste 134.000 de euro.

"Nu este primul an în care această societate beneficiază de o astfel de scutire, la fel cum beneficiază aproximativ 30-40 de entităţi. Navrom Centrul de Afaceri este, de fapt şi de drept, clădirea ce găzduieşte Parcul de Soft. E o formă de scutire pe care Primăria şi-o dă pentru că aceste costuri ar fi prinse în costurile aferente existenţei acestei societăţi în spaţiul respectiv", a argumentat primarul Ionuţ Pucheanu.

Decizia o vor lua, însă, consilierii locali.

Citit 6146 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.