Monument istoric ajuns ruină, în centrul Galaţiului | Cum s-a ratat finanţarea europeană pentru salvarea Palatului Gheorghiu (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Monument istoric ajuns ruină, în centrul Galaţiului | Cum s-a ratat finanţarea europeană pentru salvarea Palatului Gheorghiu (FOTO)
Director al Băncii Naţionale din Galaţi, membru şi apoi preşedinte al Comitetului Şcolar al Liceului "Vasile Alecsandri", Simion Gheorghiu a ridicat imobilul în perioada 1923-1925, principalul scop fiind cazarea a o sută de elevi săraci, dar silitori, din liceul pe care îl conducea.
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Ruină îngropată în gunoaie, Casa "Simion Gheorghiu", singura clădire de patrimoniu reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului Galaţi în perioada interbelică, a pierdut, în 2018, şansa de a fi salvată cu fonduri europene. Primăria municipiului Galaţi a contractat documentaţia necesară pentru depunerea cererii de finanţare europeană în vederea transformării clădirii în incubator de afaceri, dar nu a reuşit să ducă la bun sfârşit acest demers. Motivul? Deşi, în iunie 2017, Primăria a devenit, prin hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, proprietara clădirii, o cotă-parte din monumentala clădire este deţinută de un cetăţean, căruia i s-a vândut, în 1997, o locuinţă cu două camere şi bucătărie. Apartamentul aproape că nu mai există, dar Primăria nu a reuşit să-l convingă pe proprietar să-i vândă bucăţica de imobil cu un preţ de 65.000 de lei. În schimb, acesta a dat în judecată Primăria, cerându-i despăgubiri de 45.000 de euro pentru locuinţă şi 7.200 de euro pentru lipsirea de folosinţă a bunului. Astfel, a blocat orice demersuri ale Primăriei de a accesa bani europeni pentru clădirea cu bulină roşie de pe strada Domnească nr. 24, numită de gălăţeni Palatul Gheorghiu.

CITEȘTE ȘI: Galaţiul, în rând cu Alianţa Vestului pentru fonduri europene

"Din acest moment, nu vom mai avea nicio scuză pentru situaţia în care se află clădirea, dar asta nu înseamnă că de mâine va arăta aşa cum era înainte. Trebuie să parcurgem paşii legali necesari, care implică o durată mai mică sau mai mare de timp, dar va fi unul dintre obiectivele mele până la sfârşitul mandatului", ne declara primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, în iunie 2017. Înalta Curte de Casaţie tocmai pusese punct proceselor de revendicare începute în 2008 şi decisese definitiv că Primăria Galaţi este proprietarul clădirii - monument istoric de pe strada Domnească nr. 24, o clădire ajunsă în prag de colaps.

Patrimoniu în suferinţă

Construită în perioada 1923-1925, Casa "Simion Gheorghiu" "este singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de «corso», până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Importanţa monumentului este întărită, însă, şi de memoria acestuia, prin faptul că a fost comanditată şi i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor", spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Inclusă încă din 1992 pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului, Casa "Simion Gheorghiu" este parte a "Ansamblului Urban strada Domnească", datat secolul al XIX-lea, inclus pe aceeaşi listă de patrimoniu.

Bijuterie a vremurilor de odinioară, clădirea, cu subsol parţial, avea spaţii comerciale la parter, iar la cele două etaje erau locuinţe. Ruinată, vandalizată şi furată bucată cu bucată în ultimii 20 de ani, transformată în ghenă de gunoi şi adăpost pentru oamenii străzii, construcţia s-a încăpăţânat să reziste, deşi doi primari ai Galaţiului, Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae, s-au străduit s-o demoleze.

Ruinat, vandalizat, furat, dar nedemolat

Demersurile pentru declasarea monumentului istoric, cu scopul de a-l desfiinţa şi a lărgi strada Domnească, au început în 1994 şi au continuat până în 2003. De fiecare dată, Comisia Naţională a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice a refuzat categoric, argumentând: "Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a străzii Domnească, imobilul îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric".

Administraţiei locale i s-a pus în vedere că degradările imobilului sunt "consecinţa proastei administraţii şi a diverselor demolări de ziduri interioare, prin lucrări anterioare «aşa-zise» de consolidare a clădirii". Mai mult, în cadrul acestei intense corespondenţe, i s-a oferit şi soluţia: consolidarea "in situ", cu păstrarea celor două faţade care au decoraţii, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă. Dar Primăria n-a făcut nimic.

CITEȘTE ȘI: Sisteme scumpe şi management defectuos al traficului. De ce nu au şoferii undă verde pe străzile Galaţiului

În martie 2012 s-a prăbuşit o bucată din tavan, după ce au fost furate grinzile care-l susţineau. Apoi au fost sustrase balcoanele de fier forjat ale monumentului istoric. Scuza autorităţilor a fost că "imobilul figurează doar în inventarul contabil al bunurilor administrate de municipiul Galaţi, pe rolul instanţelor aflându-se mai multe cauze având ca obiect revendicarea lui".

Aşa se face că, din 1990 încoace, singura măsură concretă luată de Primărie a fost construirea unui pasaj menit să-i protejeze pe gălăţeni de prăbuşirea unor elemente de construcţie. Paradoxal, pasajul este prins cu cleme de faţada Palatului!

Documentaţii

A trecut un an şi jumătate de când instanţa supremă a decis că Primăria este proprietar, dar clădirea se află în aceeaşi stare deplorabilă.

"În perioada iunie 2017 - decembrie 2018, Primăria municipiului Galaţi nu a intervenit pentru protecţia, conservarea, restaurarea imobilului", recunoaşte administraţia locală. Nici măcar gunoaiele nu le-a adunat! În schimb, a contractat două documentaţii pentru stabilirea lucrărilor de intervenţii necesare pentru salvarea clădirii.

Expertiza

În iulie 2017, în şedinţa Consiliului Local, era lansată ideea transformării Palatului Gheorghiu în incubator de afaceri, prin accesarea fondurilor europene. "Dacă studiul de fezabilitate ne va arăta că, într-adevăr, pe fonduri europene se poate face un astfel de incubator - o destinaţie foarte bună, fiind în centrul oraşului - cu mare drag vom intra într-un astfel de proiect. Ar fi oportun să găsim un rol Palatului Gheorghiu şi să beneficiem de fonduri europene", declara primarul Ionuţ Pucheanu.

Pentru "stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului", despre care admitea că "a fost afectat puternic de intemperii, iar în prezent găzduieşte oameni fără adăpost şi câini comunitari", Primăria a comandat o expertiză tehnică.

CITEȘTE ȘI: Condiţii de viaţă demne pentru zeci de gălăţeni cu ”boala uitării”. Investiţie cu bani europeni

A fost realizată de firma Atu Consulting SRL pentru 59.381 de lei cu TVA. "Prin raportul de expertiză tehnică au fost stabilite următoarele măsuri de intervenţie: păstrarea doar a faţadelor principale (din străzile Domnească şi Gamulea) şi reconstruirea clădirii; decopertarea tencuielii interioare şi exterioare cu păstrarea/ conservarea/ restaurarea ornamentelor arhitecturale; extinderea/ consolidarea fundaţiilor la pereţii care se păstrează; cămăşuirea pereţilor de faţadă care se păstrează pe ambele feţe la subsol şi doar la interior la nivelele parter, pod şi etaje; şarpantă nouă peste etajul doi şi înlocuirea tuturor reţelelor purtătoare de apă din interiorul clădirii", ne-a comunicat Primăria.

Rectificare de urgenţă

Pe 4 aprilie 2018, consilierii locali gălăţeni au fost convocaţi în şedinţă extraordinară pentru o rectificare a bugetului general al municipiului. Motivul? Alocarea sumei de 65.000 de lei din fondul de rezervă pentru achiziţionarea unei cote-părţi din imobilul de pe strada Domnească nr. 24: o locuinţă pe care tot Primăria o vânduse în urmă cu 21 de ani.

Povestea s-a petrecut pe când Eugen Durbacă (actualmente senator ProRomânia) era primar al Galaţiului. Gălăţeanul Bogdan Gabriel Iacob a închiriat de la Primărie apartamentul nr. 10 din clădirea de pe Domnească nr. 24. Patru ani mai târziu, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 198393/17.10.1997 - perfectat în conformitate cu prevederile Legii nr. 112/1995 - Iacob a devenit proprietar pe cei 25 de metri pătraţi ai apartamentului cu două camere şi o bucătărie. Plata urma să se facă în rate. Numai că, după trei ani de la semnarea contractului, când a mers la Direcţia de Fiscalitate să îşi achite rata, a aflat cu stupoare că nu i se mai primesc banii, întrucât actul de cumpărare a fost anulat, ca urmare a faptului că imobilul este propus spre demolare! Gălăţeanul, însă, a continuat să vireze banii, prin Trezorerie, Primăriei, conştient că doar o instanţă poate anula un act de vânzare-cumpărare. Asta ştiau şi juriştii Primăriei, care, în anul 2003, au deschis un proces pentru anularea actului. Numai că toate instanţele - Tribunalul Galaţi, Curtea de Apel şi mai apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - i-au dat câştig de cauză lui Bogdan Iacob. Acesta nu a putut beneficia nici de locuinţă, nici de despăgubiri, din cauza proceselor de revendicare, încheiate abia în 2017. În aprilie 2018, Primăria i-a propus răscumpărarea locuinţei cu 65.000 de lei.

"Achiziţionarea este strict necesară în vederea atragerii de fonduri europene pentru modernizarea clădirii. Este vorba despre o linie de finanţare în vederea realizării unui incubator de afaceri", li s-a explicat aleşilor, care au aprobat rectificarea. Pentru depunerea cererii de finanţare era nevoie de o documentaţie.

Studiu de fezabilitate

Pe 24 aprilie 2018, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria i-a atribuit firmei Atu Consulting SRL, prin negociere fără publicare prealabilă, un contract în valoare de 224.910 lei cu TVA. Contractul avea ca obiect servicii de proiectare, faza studiu de fezabilitate, pentru "Reabilitare Imobil Strada Domnească nr. 24", în vederea derulării proiectului "Facilitarea exploatării economice a ideilor noi de afaceri prin înfiinţarea unui incubator de afaceri sectorial în Municipiul Galaţi - INCUBIC".

"Realizarea studiului de fezabilitate este necesară pentru solicitarea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de Investiţii 2.1 - "Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri", preciza Primăria, explicând şi motivele pentru care nu a avut timp pentru o licitaţie: "realizarea acestor documentaţii este imperios necesar a fi realizată într-un timp foarte scurt. Termenul-limită de închidere a apelului a fost stabilit prin Ghidul solicitantului pentru data de 7 mai 2018, iar cererea de finanţare trebuie încărcată odată cu documentele suport, printre care şi studiul de fezabilitate".

CITEȘTE ȘI: Investiţie cu impact social, din bani europeni. 450 de porții de viață pentru cei mai săraci gălățeni

Termenul de realizare a documentaţiei era de 30 de zile. "Proiectul, faza studiu de fezabilitate, este în curs de elaborare fiind condiţionat de obţinerea avizului Ministerului Culturii", ne-a răspuns Primăria, în decembrie 2018, când am întrebat-o dacă a fost depusă în termen cererea de finanţare.

"Nu a fost depusă cerere de finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 2, întrucât au existat litigii juridice. Se va depune cerere de finanţare când va fi atestat dreptul de proprietate în favoarea Primăriei Galaţi", ne-a comunicat administraţia locală.

"Am pierdut finanţarea"

"Pentru transformarea Palatului Gheorghiu într-un hub, puteam fi liderii unei asocierii cu Universitatea "Dunărea de Jos". Din păcate, sunt foarte clare cerinţele accesării de fonduri europene: trebuie să fii proprietar pe imobilul vizat. Am descoperit şi noi, cu stupoare, că mai există un proprietar alături de noi, un domn care are un apartament, jumătate deja prăbuşit. Domnul locuieşte la Braşov. Noi făcut o evaluare care se ridica în jurul a 10.000 de euro. Nu a acceptat această sumă, fiind derizorie din punctul dumnealui de vedere. Sub 50.000 de euro nu ne-ar fi dat semnătura sau nu ne-ar fi vândut partea dumnealui. Aşa am pierdut finanţarea pe această axă, pentru că până la momentul în care am fi putut depune un astfel de proiect, dumnealui nu şi-a dat acordul. Mai există un fond european, dar din nou avem aceeaşi problemă: nu avem pârghiile necesare pentru a-l determina să vină alături de noi", ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Situaţia este, însă, şi mai complicată.

Proces

La solicitarea noastră, administraţia locală ne-a răspuns că pe rolul Tribunalului Galaţi se află înregistrat dosarul nr. 2089/121/2018, având ca obiect revendicarea imobiliară formulată de Bogdan Gabriel Iacob. Dosarul a fost înregistrat pe 13 iunie 2018, iar primul termen de judecată este programat pe 12 februarie 2019.

Conform Primăriei, "reclamantul solicită obligarea instituţiei noastre la restituirea bunului imobil apartament nr. 10 prin despăgubire în cuantum de 45.000 de euro, precum şi despăgubiri în cuantum de 7.200 de euro, reprezentând lipsirea de folosinţă a apartamentului".

CITEȘTE ȘI: Un proiect european făcut degeaba. Parcarea pentru TIR-uri, transformată în cimitirul rablelor

Care ar fi adevărata valoare a locuinţei este greu de spus pentru că, susţine tot municipalitatea, "imobilul fiind foarte degradat, este imposibil accesul la nivelul superior pentru a identifica locuinţa vândută şi pentru a întreprinde demersurile necesare evaluării".

Până când acest proces se va încheia, pentru accesarea fondurilor europene, dar mai ales pentru salvarea Palatului Gheorghiu ar putea fi prea târziu...

 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Foto Iulia Kelt. Ultimele două imagini din galeria foto fac parte din Colecţia Costel Gheorghiu şi, respectiv, Colecţia Nicolae Sburlan, şi ne-au fost puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Citit 12728 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.